ΓΔ: 2601.67 0.31% Τζίρος: 143.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:51:37
businessdaily-Argentina-Javier Milei
Φωτο: Shutterstock

Αργεντινή: Ο πρόεδρος Μιλέι υπόσχεται 172 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες

Στην πόλη 350.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι της Αργεντινής, περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αργεντινής, σημειώθηκε την Παρασκευή καταρρακτώδης βροχόπτωση.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την ίδρυση ταμείου 200 δισεκατομμυρίων πέσος (περίπου 172 εκατ. ευρώ) ώστε να προσφερθεί βοήθεια στην πόλη Μπαΐα Μπλάνκα, που επλήγη την Παρασκευή από καταιγίδα η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Τα κεφάλαια θα διατεθούν «χωρίς ενδιάμεσους», τόνισε η προεδρία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω X.

Ο ακραίος φιλελεύθερος αρχηγός του κράτους επισκέφθηκε νωρίτερα χθες την πόλη, που υπέστη πελώρια καταστροφή εξαιτίας πλημμυρών. Διαπιστώθηκαν «μεγάλες ζημιές» που πλήττουν το 70% και πλέον των κατοίκων, τόνισε ο δήμαρχος της Μπαΐα Μπλάνκα, ο Φεδερίκο Σουσμπιέλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα ξανασταθούμε όλοι μας στα πόδια μας», διαβεβαίωσε ο αιρετός, διευκρινίζοντας ότι η πόλη και η ευρύτερη περιοχή πλέον ξεπέρασαν τη φάση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στην πόλη 350.000 κατοίκων, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι της Αργεντινής, περίπου 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αργεντινής, σημειώθηκε την Παρασκευή καταρρακτώδης βροχόπτωση.

Μπροστά στις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που προκάλεσε η καταστροφή, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και υποσχέθηκε βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων πέσος (περίπου 8,7 εκατ. ευρώ) στον δήμο.

Ο δήμαρχος υπολογίζει πως θα χρειαστούν κάπου 370 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν δυο μικρές αδελφές, ενός και πέντε ετών, που παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά μαζί με τη μητέρα τους, που επέζησε.

«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε περισσότερους νεκρούς», προειδοποίησε προχθές Τρίτη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Mitre ο γενικός εισαγγελέας στην Μπαΐα Μπλάνκα, ο Χουάν Πάμπλο Φερνάντες.

Έγιναν δεκάδες μηνήσεις στη δικαιοσύνη για λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών που είχαν εγκαταλειφθεί. «Συλλάβαμε 17» υπόπτους, είπε ο κ. Φερνάντες.

Τρένο φορτωμένο με τόνους τρόφιμα, ρούχα και προϊόντα υγιεινής έφτασε χθες στην πόλη, χάρη ιδίως σε δωρεές πολιτών.

Πάνω από 4.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε έκκληση του δήμου να βοηθήσουν στη διανομή και στις εργασίες καθαρισμού.

Το νερό πλημμύρισε το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, με το προσωπικό και τους ασθενείς να απομακρύνονται εσπευσμένα, ενώ προκάλεσε ζημιές σε πολλά σχολεία, που παραμένουν κλειστά. Κατέστρεψε εξάλλου γέφυρες, δρόμους κι ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω διαλυμένα οχήματα, κατεστραμμένα σπίτια και κάπου χίλιους άστεγους, από τους οποίους κάπου 370 φιλοξενούνται ακόμη σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: 7 νεκροί από πτώση ελικοπτέρου σε επιχείρηση κατάσβεσης

Επτά άτομα, ανάμεσά τους στελέχη των αρχών και της πυροσβεστικής, σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο που συμμετείχε σε κατάσβεση πυρκαγιών συνετρίβη σε εθνικό πάρκο της δυτικής Αργεντινής, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πάνω από 16 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Σφοδρός ρωσικός βομβαρδισμός στο Κίεβο και την περιφέρειά του άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς και 40 τραυματίες, ενώ ο Ζελένσκι κατηγορεί τους συμμάχους για ελλείψεις σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 13 νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο, κλιμάκωση Ζελένσκι

Τουλάχιστον 13 νεκροί στο Κίεβο και περίχωρα έπειτα από ρωσικά πλήγματα τη νύχτα, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο οποίος κατηγορεί τη Μόσχα για κλιμάκωση με βαλλιστικούς πυραύλους και επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Κίεβο και περιφέρεια

Τουλάχιστον έξι νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο απολογισμός νυχτερινών ρωσικών βομβαρδισμών στο Κίεβο και τα προάστια, με σοβαρές ζημιές σε πολυκατοικίες, υγειονομική δομή και σχολείο, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο γυναίκες νεκρές στο Κίεβο από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 12 τραυματίστηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με κατάρρευση ορόφων σε πολυκατοικία και εγκλωβισμένους κατοίκους.