Φωτό: ΑΠΕ

«Βούλιαξε» η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI (μεταποίησης και υπηρεσιών) υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 31,4 μονάδων από 51,6 ένα μήνα νωρίτερα.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο, μετά τα επιθετικά μέτρα που αναγκάστηκαν να λάβουν οι κυβερνήσεις, στα οποία περιλαμβάνονται κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας στους πολίτες.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, βούλιαξε στο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ των 31,4 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, με διαφορά, μηνιαία πτώση από τα μέσα του 1998 που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα. Η τιμή του δείκτη ήταν χαμηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις, που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters, όπου η μέση πρόβλεψη ήταν 38,8 μονάδες.

«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε όλη την ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

«Απότομες κάμψεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού» πρόσθεσε.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες της έρευνας διαμορφώθηκαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που αποτελεί το σημείο καμπής μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας, με τις νέες εργασίες να έχουν πληγεί ιδιαίτερα - ο σχετικός δείκτης βυθίστηκε στις 29,5 από τις 51,2 μονάδες.

«Ο PMI του Μαρτίου υποδηλώνει μία μείωση του ΑΕΠ με έναν τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει προοπτική ακόμα μεγαλύτερης πτώσης» σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ο μεγαλύτερος, συρρικνώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας, με τον σχετικό δείκτη PMI να βουλιάζει στις 28,4 από τις 52,6 μονάδες.

Οι επιχειρήσεις στράφηκαν στη μείωση των τιμών, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ ο δείκτης αισιοδοξίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 34,8 μονάδες από 61,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Τα εργοστάσια επλήγησαν λιγότερο άσχημα, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 44,8 από τις 49,2 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, αλλά υψηλότερα από τις προσδοκίες στην έρευνα του Reuters. O δείκτης που μετρά τη μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε στις 39,5 από τις 48,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009.

Τα εργοστάσια σε όλη την ευρωζώνη προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους, περιόρισαν τα αποθέματα πρώτων υλών και ολοκλήρωσαν ανεκτέλεστες παραγγελίες, καθώς η ζήτηση έκανε βουτιά. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 38,2 από 49,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν 11 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απώλειες 420 δισ. σε ευρωζώνη και Βρετανία λόγω κορονοϊού προβλέπει ο οίκος S&P

Εάν η επιδημία του κορονοϊού παραταθεί και εξαπλωθεί περισσότερο και προκαλέσει ακινητοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης για 4 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και 10% σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Bruno Lemer-France-dasmoi-USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Λεμέρ: Η επιδημία του κορονοϊού απειλεί την ευρωζώνη

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως η επιδημία του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνιση της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως μπαίνουμε σε έναν οικονομικό πόλεμο με απροσδιόριστο ακόμα κόστος.