Φωτο: Shutterstock

Στροφή της Γερμανίας: Η Βουλή θα εγκρίνει νέο δανεισμό 156 δισ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών μας», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της ιστορικής συνεδρίασης της Bundestag για χαλάρωση του κανόνα μηδενικού ελλείμματος.

Η Γερμανία έκανε ένα ακόμα βήμα προς την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για να ξεκλειδώσει ένα πακέτο διάσωσης προκειμένου να μετριάσει το χτύπημα της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προέτρεψε τους νομοθέτες να ανοίξουν τα όρια των κανόνων που απαγορεύουν τη δημιουργία χρέους για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που απειλεί τη σύγχρονη ζωή, όπως την ξέρουμε. Ο νέος δανεισμός 156 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με το ήμισυ των ετήσιων δαπανών της χώρας, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών και άμεσων ενισχύσεων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

«Βιώνουμε μια κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Μια πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα (…). Ως νομοθέτες, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών μας (…) Είμαστε ενωμένοι», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, κατά την διάρκεια της ιστορικής, όπως χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ, συνεδρίασης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την άρση του «φρένου χρέους» και την έγκριση νέου δανεισμού ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει για τη μεγαλύτερη ύφεση σε δεκαετίες. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταρρέει σε ταχείς ρυθμούς εν μέσω περιορισμών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου και το οικονομικό ινστιτούτο Ifo προέβλεψε μαζικές πτωχεύσεις και ύφεση πιο βαθιά από ό, τι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Αυτή η κρίση δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι αλληλεγγύη - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων της. Αυτό δεν είναι μια υπόθεση για τον καθέναν μόνο του. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι», συνέχισε ο κ. Σολτς και περιέγραψε την δραματική επιβάρυνση της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.

«Τα σχολεία, τα καταστήματα, οι βιομηχανίες έκλεισαν, οι διακοπές ακυρώθηκαν, οι γάμοι και οι γιορτές αναβλήθηκαν…», είπε χαρακτηριστικά ο Αντικαγκελάριος και έκανε λόγο για «δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας», για τις οποίες, παραδέχθηκε, «δεν υπάρχει σενάριο». Περιέγραψε δε το νέο χρέος που θα αναλάβει η Γερμανία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης ως «γιγαντιαίο ποσό», αλλά τόνισε ότι, χάρη στη σταθερή δημοσιονομική πολιτική και τις υψηλές αποδόσεις της οικονομίας των προηγούμενων ετών, «μπορούμε να το καταφέρουμε, καθώς η αξιοπιστία μας στις αγορές είναι μεγάλη».

Ο κ. Σολτς απηύθυνε ακόμη «εγκάρδιο χαιρετισμό» προς την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται από την Κυριακή σε προληπτική καραντίνα στο σπίτι της, καθώς ήρθε σε επαφή με τον γιατρό της, ο οποίος εκ των υστέρων βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Κηρύσσοντας νωρίτερα την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ως υπουργός Οικονομικών υπήρξε ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών της Γερμανίας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υγειονομικό προσωπικό της χώρας «που δίνει κάθε μέρα τη μάχη στα όρια των δυνάμεών του» και εξήγησε ότι την Καγκελάριο αντικαθιστά σήμερα ο Ανντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Διευκρίνισε ακόμη ότι, προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας, στην αίθουσα βρίσκεται το ένα τρίτο των 709 βουλευτών, ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούν την συνεδρίαση από το γραφείο τους. Ενδεικτικό πάντως της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, μια τέτοια απόφαση θα χρειαζόταν συνεδριάσεις διάρκειας εβδομάδων, αλλά τώρα θα ληφθεί σε μία ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως θα ήταν «κακή Καγκελάριος» αν ανακοίνωνε μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού παρά τα θετικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ των ομολόγων για την κρίση του κορονοϊού ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο πρώην καγκελάριος και ο πρωθυπουργός Βάδης-Βυρτεμβέργης υπογράμμισε την στήριξή του στην έκδοση ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σόιμπλε: «Τα ομόλογα κορονοϊού θα καθιστούσαν την Ευρώπη πιο αδύναμη»

Την αντίθεσή του στην προοπτική έκδοσης κορονο-ομολόγων, δηλαδή στον κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.