Φώτο: Shutterstuck

Επιπλέον 156 δισ. ευρώ ρίχνει η Γερμανία στη μάχη κατά του κορονοϊού

Η Bundestag αποφάσισε νέο δανεισμό ύψους 156 δισεκατομμυρίων, για τη μάχη κατά του κορονοϊού, σε μία απόφαση που χαρακτηρίζεται ιστορική από τα γερμανικά ΜΜΕ.

Την εγγραφή δανείων ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αποφάσισε πριν από λίγο το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης στη μάχη με τον κορονοϊό.

Με την σημερινή - ιστορική, όπως την χαρακτηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ - απόφαση, το Βερολίνο εγκαταλείπει για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και το θεσμοθετημένο «φρένο χρέους» της χώρας. Τη σχετική εισήγηση αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή και η 'Ανω Βουλή της Γερμανίας (Bundesrat).

Η «Ομπρέλα Προστασίας της Οικονομίας» που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει κεφάλαια ύψους περίπου 600 δισεκατομμυρίων, για την στήριξη εταιριών, εργαζομένων, ενοικιαστών, ανέργων κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται ακόμη και προσωρινή επένδυση της κυβέρνησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Βιώνουμε μια κρίση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Μια πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα (…). Ως νομοθέτες, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών μας (…) Είμαστε ενωμένοι», δήλωσε νωρίτερα, σε δραματικό τόνο, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Μάρτιο, τον οποίο καταρτίζει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης βούλιαξε στις 86,1 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 από 96 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα και σαφώς χαμηλότερα από την εκτίμηση ότι θα υποχωρούσε στο 87,7. «Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ», τόνισε στην ανακοίνωσή του το Ifo. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα δυσάρεστα στοιχεία καταφθάνουν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Markit, η οποία βάσει του προκαταρκτικού σύνθετου δείκτη ΡΜΙ υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ύφεση πιθανώς πιο σκληρή από την αντίστοιχη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες από την Γερμανία για σημαντική ανακάλυψη για τον κορονοϊό

Σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να συνεισφέρει στον περιορισμό των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού φαίνεται ότι πέτυχαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λύμπεκ.
ΔΙΕΘΝΗ

Z. Γκάμπριελ: Απέτυχε η ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού

«Το χειρότερο ασφαλώς συνέβη ήδη στην αρχή, όταν ακόμα και εμείς οι Γερμανοί δεν ήμασταν διατεθειμένοι να παράσχουμε βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι κατέρρεαν σωρηδόν και πέθαιναν, δηλαδή στην Βόρεια Ιταλία», σημείωσε πρώην υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε γερμανικά νοσοκομεία μεταφέρονται Ιταλοί και Γάλλοι ασθενείς με κορονοϊό

73 Ιταλοί και 30 Γάλλοι ασθενείς από κορονοϊό νοσηλεύονται σε γερμανικά νοσοκομεία. Η γερμανική πολεμική αεροπορία μετατρέπει περισσότερα αεροσκάφη ώστε να μεταφέρει ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκκλήσεις στη Γερμανία να σταματήσει τις απελάσεις μεταναστών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έχει ανακοινώσει πως δεν σχεδιάζει να σταματήσει τους επαναπατρισμούς των προσφύγων παρά την πανδημία ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.