ΓΔ: 1776.72 1.50% Τζίρος: 146.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:35

Βόρεια Μακεδονία: Συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η εξέλιξη εκείνη κατέστη δυνατή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019.

Συμπληρώθηκαν σήμερα πέντε χρόνια από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η χώρα εντάχθηκε στη Συμμαχία στις 27 Μαρτίου του 2020 και έγινε τότε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η εξέλιξη εκείνη κατέστη δυνατή με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών διευθετήθηκε το ζήτημα της ονομασίας και η χώρα μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία. Η επίλυση της διαφοράς της χώρας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας αποτελούσε όρο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στη Συμμαχία.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα στα τέλη του περασμένου έτους διορίστηκε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τίμτσο Μουτσούνσκι είχε σήμερα συνάντηση με τους πρέσβεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τον Τίμτσο Μουτσούνσκι, η επέτειος αυτή των πέντε χρόνων φέρνει αισιοδοξία στη Βόρεια Μακεδονία, εμβαθύνει τη συνεργασία και μετατρέπει την περιοχή σε συνώνυμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας.

«Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, να συμβάλουμε στην οικοδόμηση πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την περιοχή και την Ευρώπη, όπου φυσικά ανήκουμε. Μαζί με εσάς, τους συμμάχους μας, χτίζουμε από κοινού το μέλλον μας και μαζί αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος, οι οποίες έχουν επίσης παγκόσμιες επιπτώσεις» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nikos Dendias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας : Οι προκλήσεις υπογραμμίζουν τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Χ, δηλώνει ότι 76 χρόνια μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ, οι τρέχουσες προκλήσεις επισημαίνουν τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για τη Συμμαχία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Θα έπρεπε να ανησυχούμε με το θέμα της ασφάλειας της χώρας»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την αναγκαιότητα αναθεώρησης της ιστορικής πορείας της χώρας ως δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας, εστιάζοντας στην ασφάλεια στη σκιά της πολιτικής Τραμπ.