Φωτο: Pixabay

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το ιστορικό πακέτο των 2 τρισ. για στήριξη της οικονομίας

Το «ιστορικό» αυτό πακέτο είναι πιθανό να υπερδιπλασίασει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ που ήδη προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Στα 6 τρισ. δολάρια υπολογίζονται οι ενέσεις ρευστότητας από κυβέρνηση Τραμπ και Fed.

Εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία το «ιστορικό» σχέδιο για την εκταμίευση 2 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στη χώρα.

Στην, ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Στένι Χόιερ, ο δεύτερος τη τάξει των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό. Το κείμενο, που υποστηρίζεται θερμά από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αποτέλεσε τον καρπό διαπραγμάτευσης του Λευκού Οίκου με γερουσιαστές που διήρκεσε αρκετές ημέρες, αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το μέγεθος του πακέτου κινήτρων είναι άνευ προηγουμένου, επισκιάζοντας τα περίπου 800 δισ. δολ. του πακέτου Ομπάμα που πέρασε πέντε μήνες μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008. Μαζί με την παρέμβαση της Fed, η προτεινόμενη νομοθεσία φέρνει τις ενέσεις ρευστότητας σε 6 τρισ. δολ., σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, ή περίπου 30% του ΑΕΠ.

Το πακέτο είναι πιθανό να υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που ήδη προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μπορεί επίσης να μην είναι η τελευταία παρέμβαση με αύξηση κρατικών δαπανών, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έντονο «φλερτ» του Τραμπ με διακοπή των μέτρων για τον ιό

«Η γρίπη σκοτώνει περισσότερους κάθε χρόνο, αλλά δεν σταματούν οι οικονομικές δραστηριότητες», τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος που θέλει να επανέλθει γρήγορα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα παρά την ταχεία εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ.