Φώτο: Shutterstock

Αγωνία για τα τεστ κορονοϊού: Τα γρήγορα από Κίνα είναι αναξιόπιστα

Με ευαισθησία που φτάνει μόλις στο 30% όταν θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 80%, τα 340.000 τεστ για κορονοϊό που αγόρασε η ισπανική κυβέρνηση από την Κίνα τελικά κρίνονται εντελώς αναποτελεσματικά.

«Τεστ, τεστ, τεστ»: Αυτό είναι το δόγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Ισπανία, όπου ο κορονοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, οι αρχές προμηθεύτηκαν τα... super fast τεστ κορονοϊού από την Κίνα, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Τα γρήγορα τεστ, τα οποία η ισπανική κυβέρνηση ήθελε να αρχίσει να εφαρμόζει στον γενικό πληθυσμό σε μεγάλη κλίμακα για να διαπιστώσει ποια είναι η πραγματική εικόνα της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα, τελικά δε φαίνεται να λειτουργούν καλά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της EL PAÍS, αυτό επιβεβαιώνεται από πολλά μικροβιολογικά εργαστήρια μεγάλων νοσοκομείων μετά από αναλύσεις που έγιναν στα κιτ που έφτασαν πρόσφατα από την Κίνα. Την ίδια ώρα που η Ισπανία θρήνησε 738 νεκρούς σε μία μέρα, τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αριθμό σε μια ημέρα ξεπερνώντας αριθμητικά και την Κίνα. Σε ρεπορτάζ της Guardian σημειώνεται ότι χρειάστηκαν μόλις 18 ημέρες για να φτάσει η Ισπανία στην κατάσταση αυτή.

Σημερινό δημοσίευμα της EL PAÍS αναφέρει ότι η αποτυχημένη αυτή αγορά ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να στείλει στην Κίνα τα 58.000 τεστ που έφθασαν στην Ισπανία πριν από λίγες ημέρες και που η κυβέρνηση είχε προλάβει να ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιηθούν ήδη από αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας από το σύνολο των 640.000 τεστ που αγοράστηκαν από την εταιρεία Bioeasy μέσω ενός ισπανικού διανομέα που δεν έχει κατονομαστεί, είχαν φθάσει μόνο δύο αποστολές. Μία από τις 8.000 τεμάχεα - το υπουργείο έδωσε αυτό τον αριθμό την Παρασκευή παρά το γεγονός ότι είχε μιλήσει προηγουμένως για 9.000, - και άλλη μία με 50.000. Η πρώτη διανεμήθηκε σε πολλά νοσοκομεία της Μαδρίτης, τα οποία πραγματοποίησαν αναλύσεις κλινικής αξιοπιστίας συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με εκείνα της μεθόδου PCR που χρησιμοποιείται σήμερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η εταιρεία θα αλλάξει και τα 640.000 τεστ με άλλα πιο αποτελεσματικά.

Τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών δοκιμών των τεστ είναι αποθαρρυντικά: «Δεν ανιχνεύουν τις θετικές περιπτώσεις όπως αναμενόταν», λέει μια ανώνυμη πηγή που συμμετείχε στις εξετάσεις. Τα γρήγορα τεστ, που κατασκευάστηκαν από την κινεζική εταιρεία Bioeasy, με έδρα τη Shenzhen, έναν από τους τεχνολογικούς πόλους της χώρας, έχουν τελικά ευαισθησία 30%, όταν αυτή θα πρέπει να υπερβαίνει το 80%. Ένας από τους μικροβιολόγους που έχει αναλύσει τα κινεζικά τεστ διαβεβαιώνει: «Με αυτά τα συμπεράσματα δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθούν αυτά τα τεστ».

Το συμπέρασμα των εμπειρογνωμόνων που έχουν αξιολογήσει αυτά τα κιτ ανίχνευσης είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τρέχουσα δοκιμασία, την PCR. Αυτό έχει αναφερθεί στο Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, στο Υπουργείο Υγείας. Τα τεστ ανίχνευση του κορονοϊού που χρησιμοποιούνται σήμερα από τα ισπανικά εργαστήρια μικροβιολογίας νοσοκομείων βασίζονται σε μια μοριακή τεχνική που ονομάζεται PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) που ανιχνεύει το RNA του ιού σε ένα δείγμα εκκρίματος ρινοφαρυγγικό (εισάγεται ένα ραβδί μέσω της μύτης ή μέσω του στόματος για να το συλλέξει).

Είναι μια επίπονη τεχνική, η οποία απαιτεί ειδικό εξοπλισμό (οι αντιδράσεις γίνονται σε μηχανές που ονομάζονται θερμοκυκλικοί σε πραγματικό χρόνο) και χρειάζονται μέχρι τέσσερις ώρες μέχρις ότου ληφθεί το αποτέλεσμα. Τα συγκεκριμένα τεστ που χρησιμοποιήθηκαν στην Γαλικία, την Ανδαλουσία ή στην Μαδρίτη, όπου το δείγμα λαμβάνεται από τον ασθενή χωρίς ο ασθενής να εγκαταλείπει ούτε το αυτοκίνητο, είναι γρήγορα μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο λαμβάνεται το δείγμα, αλλά τα αποτελέσματα χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να εξαχθούν.

Τα γρήγορα τεστ από την άλλη πλευρά, λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με εκείνο των τεστ εγκυμοσύνης: το δείγμα που λαμβάνεται επίσης από τη ρινοφαρυγγική περιοχή, αραιώνεται και εναποτίθεται σε φυσίγγιο με δοκιμαστική ταινία που σημειώνει με γραμμές εάν είναι θετικό, αρνητικό ή άκυρο. Τα τεστ ανιχνεύουν την παρουσία αντιγόνου και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 10 ή 15 λεπτά. Η κυβέρνηση, η οποία αγόρασε 340.000 τέτοια τεστ, σκοπεύει να υποβάλει στα τεστ πρώτα τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους σε γηροκομεία που είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό και στη συνέχεια να επεκτείνει τα τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό. 

Αυτή την Τετάρτη η Ισπανία ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε 5,5 εκατ. τεστ ακόμα τέτοιου τύπου, αλλά είναι άγνωστο αν προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή. Αυτά τα τεστ που αγοράστηκαν στην Κίνα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως έλεγχος, δηλαδή, όταν εντοπίζουν ένα θετικό, ώστε να μπορεί να διαγνωστεί ο ιός και να αντιμετωπιστεί ανάλογα (απομονώνοντας, αποτρέποντας τις επαφές του κλπ.). Εάν τα κινεζικά τεστ ήταν επαρκούς αποτελεσματικότητας πρόσθεσαν οι πηγές που μίλησαν στην EL PAÍS, μόνο τα αρνητικά ή αμφίβολα αποτελέσματα θα απαιτούσαν μια επακόλουθη PCR για επιβεβαίωση.

Αλλά με τη χαμηλή ευαισθησία του υλικού που αγοράστηκε από την Bioeasy, δεν έχει νόημα να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να εκτελέσει διευρυμένους ελέγχους αφαιρώντας τον έλεγχο PCR. Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις τα τεστ θα έπρεπε να επαναληφθούν και στο εργαστήριο. Λόγω της χαμηλής ευαισθησίας των νέων τεστ, όταν η δοκιμή είναι αρνητική, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν το αποτέλεσμα είναι σωστό.

Με τις προκαταρκτικές δοκιμές που διεξήγαγαν τα εν λόγω μικροβιολογικά εργαστήρια, η Ισπανική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων και Κλινικής Μικροβιολογίας (SEIMC) ετοίμασε ένα έγγραφο τοποθέτησης στο οποίο είχε πρόσβαση η EL PAÍS, το οποίο έχει ήδη αποστείλει στις υγειονομικές αρχές. Η σύστασή του είναι να μη χρησιμοποιηθούν αυτά τα τεστ αλλά να συνεχιστούν οι εξετάσεις τύπου PCR.

Μάλιστα το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε τα απογοητευτικά των αναλύσεων ευαισθησίας των εν λόγω τεστ. Το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, δήλωσε εκπρόσωπος, «έχει εντοπίσει μια ευαισθησία που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που έχει καθοριστεί στο τεχνικό δελτίο». Σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία, πρόκειται για συγκεκριμένη παρτίδα τεστ στην περιοχή της Μαδρίτης και έχει δοθεί εντολή για απόσυρση τους. Πρόσθεσε ότι διέταξε τον κατασκευαστή να τα αντικαταστήσει υπογραμμίζοντας ότι όλα τα τεστ που αγοράστηκαν από την κυβέρνηση εγκρίθηκαν για χρήση στην Ευρώπη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έως και διπλάσιο «μπαζούκας» από την ΕΚΤ με αύξηση αγοράς ομολόγων κατά 750 δισ.

Τουλάχιστον κατά 500 δισ. ευρώ αναμένουν οι αναλυτές ότι θα αυξήσει η ΕΚΤ την Πέμπτη το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο και για διπλασιασμό του προγράμματος, με αύξηση κατά 750 δισ.