Φωτό: ΑΠΕ

«Ανώμαλη προσγείωση» για το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Ο δείκτης προσγειώθηκε στις 94,5 μονάδες από 103,4 που ήταν τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του.

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του εμφάνισε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης, καθώς η πανδημία του κορονοϊού βύθισε σε πρωτόγνωρα επίπεδα την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων, με δεδομένο και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη τη ζώνη του ευρώ.

Ο δείκτης μειώθηκε στις 94,5 μονάδες τον Μάρτιο από 103,4 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1985 που υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, ενώ η απόλυτη τιμή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2013.

H Κομισιόν ανέφερε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου πιθανόν να είναι λιγότερο ακριβή και συγκρίσιμα απ' ό,τι συνήθως, επειδή η συλλογή τους ουσιαστικά σταμάτησε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. 

Οι απαντήσεις στην έρευνα συλλέχθηκαν από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, αλλά στη μεγάλη πλειονότητά τους πριν από την επιβολή περιοριστικών μέτρων από τις χώρες, όπως το κλείσιμο σχολείων, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, καφέ και αθλητικών εγκαταστάσεων. Για την Γερμανία και την Ιταλία, ποσοστό 71% έως 85% των απαντήσεων είχαν συλλεχθεί πριν από τα σημαντικά περιοριστικά μέτρα, ενώ για τη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μεγαλύτερο από το 95%.

Η δραματική μείωση των προσδοκιών αναφορικά με τη μελλοντική παραγωγή και ζήτηση και η γενική οικονομική κατάσταση ήταν οι κύριοι λόγια για τη βουτιά - ρεκόρ του δείκτη, ενώ επιδεινώθηκαν και οι προσδοκίες για τη μελλοντική απασχόληση. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης μειώθηκαν σημαντικά σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με πρώτους αυτούς των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου, ενώ αυξήθηκαν οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή.

Από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε περισσότερο στην Ιταλία και τη Γερμανία. Στη Βρετανία, η μείωση ήταν λιγότερο έντονη και συγκεκριμένα 3,5 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 92 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα ηγετών πρόσωπο με πρόσωπο για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Υπέρ της διεξαγωγής μίας «κανονικής» και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης Συνόδου Κορυφής τάσσονται Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμός και γαλλό-γερμανική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.