ΓΔ: 2006.85 -0.92% Τζίρος: 134.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:26:33
Εκρέμ Ιμάμογλου στο βήμα
Φωτογραφία Shutterstock

Συμβούλιο της Ευρώπης: Απαίτηση για άμεση απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έπειτα από επίσκεψη αντιπροσωπείας του σε αυτόν.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης «απαιτεί» την «άμεση» απελευθέρωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας του με τον φυλακισμένο πολιτικό αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν.

«Μετά την σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Ιμάμογλου, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να στερείται η Κωνσταντινούπολη τον δήμαρχό της με την κράτησή του χωρίς δίκη ή κατηγορητήριο και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την συνάντηση στην φυλακή του Σίλιβρι.

Είναι η πρώτη διεθνής αντιπροσωπεία που συναντά τον Εκρέμ Ιμάμογλου μετά την σύλληψή του στις 19 Μαρτίου.

«Η σύλληψη τοπικών αρχόντων και δημοτικών αξιωματούχων, καθώς και η αντικατάστασή τους χωρίς νόμιμη διαδικασία ούτε δίκη βασιζόμενη σε αποδεικτικά στοιχεία παραβιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.

«...οι ισχυρισμοί περί τρομοκρατίας (...) δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την αντικατάσταση δημάρχων από κυβερνητικούς διοικητές. 

Τα μέτρα αυτά αγνοούν εκ των πραγμάτων την βούληση των πολιτών όπως αυτή εκφράσθηκε στις κάλπες».

Η αντιπροσωπεία «ανησυχεί» «για την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών των διαδηλωτών που εκδηλώθηκε μετά τις διαδηλώσεις που προκάλεσε η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης».

Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του CHP, για τις προεδρικές εκλογές του 2028 την ημέρα της φυλάκισής του, πυροδότησε ευρύτερο κύμα διαμαρτυρίας και οργής στην χώρα που κυβερνάται από το 2002 από τον Ερντογάν και το κόμμα του (AKP).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταλμα σύλληψης για «πολιτική κατασκοπεία» στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με κατηγορία πολιτικής κατασκοπείας. Ο Ιμάμογλου ήδη φυλακισμένος, δηλώνει αθώος για όλες τις κατηγορίες.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Για έκτη φορά αναβάλλεται η δίκη της Πινάρ Σελέκ

Η δίκη της Πινάρ Σελέκ για «τρομοκρατία» αναβλήθηκε για έκτη φορά από τουρκικό δικαστήριο και ορίστηκε νέα δικάσιμος στις 2 Απριλίου 2026. Η Σελέκ, που διαμένει πια στη Γαλλία, διώκεται εδώ και 27 χρόνια και έχει αθωωθεί τέσσερις φορές.
Τούρκοι αστυνομικοί σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός αντιφρονών δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας

Ο Ιρανός Κούρδος αντιφρονών Μασούντ Ναζαρί δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει σπίτι. Φέρεται να δεχόταν απειλές από τις ιρανικές αρχές, σύμφωνα με ΜΚΟ και τουρκικά ΜΜΕ.
Εκρέμ Ιμάμογλου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιμάμογλου στη Le Monde: Καταγγέλλει πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας

Ο φυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε άρθρο στη Le Monde χαρακτηρίζει τη δίωξή του από το καθεστώς Ερντογάν «καφκική» και προειδοποιεί για την απειλή κατά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στην Τουρκία.