ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κούρδοι διαδήλωση πλήθος
Φωτογραφία Shutterstock

Κόμμα DEM: Ζητά αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων και μέτρα πριν τον Ιούνιο

Το κόμμα DEM κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πριν τη γιορτή του Εΐντ αλ Άντχα, μετά την ανακοίνωση αυτοδιάλυσης του PKK τη Δευτέρα.

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM ζήτησε σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» πριν από τη μουσουλμανική γιορτή του Εΐντ αλ Άντχα, στις αρχές Ιουνίου, μετά την ανακοίνωση της αυτοδιάλυσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τη Δευτέρα.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντα και τις ευθύνες της», είπε ο συμπρόεδρος του DEM, ο Τουντζέρ Μπακιρχάν, ζητώντας «συγκεκριμένα και ανθρωπιστικά» μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «χωρίς να περιμένουμε το τέλος του Εϊντ».

Το Εϊντ αλ Άντχα (η «Γιορτή των Θυσιών) θα γινόταν διπλή γιορτή», πρόσθεσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Η απελευθέρωση των άρρωστων πολιτικών κρατουμένων και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ιδρυτή και ιστορικού ηγέτη του PKK, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα πρέπει να είναι κάποια από τα πρώτα μέτρα, είπε ο Μπακιρχάν στους δημοσιογράφους. Ο Οτσαλάν κρατείται στην απομόνωση από το 1999.

«Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι περιμένει πραγματικά η κοινωνία. Τα αιτήματα που διατυπώνονται συχνότερα (…) αφορούν τους ασθενείς κρατούμενους και τους εκατοντάδες χιλιάδες κρατούμενους. 

Ορισμένα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν με νομικά μέσα. Για παράδειγμα, οι συνθήκες (κράτησης) του Οτσαλάν. 

Πιστεύω ότι η εξουσία μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα ώστε η κοινωνία, που έχει αμφιβολίες και ανησυχίες, να πιστέψει πραγματικά αυτήν τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Στο λακωνικό μήνυμά του σήμερα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανέφερε ότι «χαιρετίζει με σεβασμό» τη διάλυση του PKK, χωρίς να κάνει λόγο για απαιτήσεις από την Άγκυρα.

Μια κουρδική πηγή, προσκείμενη στο PKK, από το βόρειο Ιράκ όπου έχουν υποχωρήσει οι μαχητές του κινήματος, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναμένουν από τις τουρκικές αρχές «συγκεκριμένα μέτρα», όπως τη χορήγηση αμνηστίας στους μαχητές και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, όπως του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει στη φυλακή από το 2016. 

«Οι μαχητές δεν θα εγκαταλείψουν τα βουνά και δεν θα αφοπλιστούν αμέσως», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το PKK θα επιθυμούσε επίσης μια τροποποίηση του τουρκικού Συντάγματος, ώστε να εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα στους Κούρδους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USS Gunston Hall πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκε πλοίο μετά από κοινή επιχείρηση Σομαλίας-Τουρκίας

Το τουρκικό ναυτικό και ο σομαλικός στρατός απελευθέρωσαν το πλοίο MV LATUF που είχαν καταλάβει πειρατές στα ανοιχτά της Πούντλαντ μετά από 10ήμερη επιχείρηση, με 14 πειρατές νεκρούς και τέσσερα πειρατικά σκάφη κατεστραμμένα.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το χωροταξικό της Ελλάδας

Το ΥΠΕΞ απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου, τονίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για τα Χωροταξικά Πλαίσια δεν έχουν νομικό έρεισμα, ενώ η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρη και βασισμένη στις διεθνείς συνθήκες.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Ζητά κυρώσεις Κομισιόν για τουρκικές παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη

Ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πτήση τουρκικού drone στο Θρακικό Πέλαγος, ζητώντας μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ενίσχυση προστασίας των νότιων συνόρων της ΕΕ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Η Τουρκία να σέβεται τα δικαιώματα των κρατών-μελών και να μην απειλεί

Η επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κος, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφερόμενη σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα κατά Βρετανού οικονομολόγου στην Τουρκία για προσβολή Ερντογάν

Η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα κατά του Βρετανού οικονομολόγου Τίμοθι Ας για προσβολή του προέδρου Ερντογάν, μετά από δηλώσεις του σε εκδήλωση στην Τουρκία όπου τον χαρακτήρισε «κοινωνιοπαθή».