ΓΔ: 2347.23 1.45% Τζίρος: 714.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Ο Φρίντριχ Μερτς μιλά σε πολιτική εκδήλωση στη Γερμανία.

Γερμανία: Ο Μερτς δηλώνει επιφυλακτικός για ενδεχόμενη απαγόρευση του AfD

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισήμανε ότι το κράτος φέρει την ευθύνη να αποδείξει εάν ένα κόμμα κινείται κατά της συνταγματικής δημοκρατικής τάξης.

«Πολύ επιφυλακτικός» στις εκκλήσεις για απαγόρευση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη απόδειξης ότι ένα κόμμα δρα ενάντια στην δημοκρατική συνταγματική τάξη φέρει το κράτος.

«Μέσα μου αντιστεκόμουν πάντα στην ιδέα μιας κίνησης της Bundestag για την απαγόρευση ενός κόμματος. Μου μοιάζει περισσότερο σαν προσπάθεια εξόντωσης πολιτικού αντιπάλου», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ZEIT» και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BfV), η οποία ταξινομεί την AfD ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά» οργάνωση. 

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η διαδικασία. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίασε μια έκθεση χωρίς καμία ουσιαστική έρευνα. Η έκθεση χαρακτηρίστηκε επίσης "απόρρητη"», σημείωσε ο καγκελάριος, αναφέροντας μάλιστα ότι ούτε ο ίδιος γνωρίζει το περιεχόμενο.

 «Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να το γνωρίζω, μέχρις ότου αξιολογηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες», διευκρίνισε ο κ. Μερτς, τονίζοντας ταυτόχρονα την «απόστασή» του από την AfD, «αλλά και από την Αριστερά».

 «Στην περίπτωση της AfD, βρίσκω επίσης την συμπεριφορά τους αποκρουστική», δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς ζητά οριστική απόφαση για τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε πως με την απόσυρση των απειλών Τραμπ για δασμούς, έχουν τεθεί τα θεμέλια για συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες αμφισβητήσεις και προειδοποίησε για ζημιά στις επενδύσεις από περαιτέρω διαμάχες.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβέρνηση Γερμανίας: Προβλέπει ανάπτυξη 1% για το 2026

Η Γερμανία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024 στο 1%. Η οικονομία απέφυγε τρίτη χρονιά ύφεσης, όμως οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες, ενώ οι δημόσιες δαπάνες επηρεάζουν βραδύτερα την ανάκαμψη.
Κτίριο Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Deutsche Bank για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Οι αρχές ερευνούν τη Deutsche Bank για πιθανή καθυστερημένη αναφορά ύποπτων συναλλαγών που σχετίζονται με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Οι έρευνες γίνονται σε γραφεία στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ύστερα από έλλειψη συνεργασίας της τράπεζας.
Κτίριο Deutsche Bank
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα στη Deutsche Bank Γερμανίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος ερευνά τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και υποκατάστημα στο Βερολίνο για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος. Η τράπεζα δηλώνει ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

AfD Βαυαρίας: Πρόταση για νέα μονάδα ασύλου και απελάσεων στα πρότυπα των ΗΠΑ

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία στη Βαυαρία προτείνει ειδική μονάδα «Ασύλου, Έρευνας και Απελάσεων» στα πρότυπα της αμερικανικής ICE. Σύμφωνα με taz, θέτει και μέτρα όπως περιορισμούς για αιτούντες άσυλο.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση προωθεί ευέλικτο ωράριο εργασίας στον τουρισμό στη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει ευέλικτο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας σε τουρισμό και γαστρονομία, με δυνατότητα επέκτασης 10ωρης βάρδιας, αφορολόγητες υπερωρίες και φοροελαφρύνσεις. Στόχος η καλύτερη ισορροπία ζωής και μειωμένο κόστος.