ΓΔ: 2619 -0.41% Τζίρος: 17.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:35
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου

Γερμανία: Οι «σοφοί» οικονομολόγοι προβλέπουν μηδενική ανάπτυξη για το 2025

Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων προβλέπει μηδενική ανάπτυξη φέτος, ενώ ελπίδες ανάκαμψης στηρίζονται στο νέο κυβερνητικό οικονομικό πακέτο.

Μηδενική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος προβλέπει το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, με κυριότερη αιτία την τελωνειακή πολιτική των ΗΠΑ. Ελπίδες για ώθηση της ανάπτυξης διακρίνονται ωστόσο στο επικείμενο οικονομικό πακέτο της νέας κυβέρνησης.

«Η γερμανική οικονομία θα επηρεαστεί στο εγγύς μέλλον από δύο παράγοντες, την τελωνειακή πολιτική των ΗΠΑ και το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης», δήλωσε η επικεφαλής του Συμβουλίου Μόνικα Σνίτσερ, παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα την εαρινή έκθεση των «σοφών» της οικονομίας και προτάσσοντας ταυτόχρονα την πρόκληση και την ευκαιρία της τρέχουσας περιόδου.

 «Οι κίνδυνοι ωστόσο είναι πιθανότερο φέτος να υπερβούν τα οφέλη. 

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση έντονης αδυναμίας και πρόσφατα επωφελήθηκε ελάχιστα από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. 

Η εισαγωγή δασμών από τις ΗΠΑ επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών», αναφέρεται στην έκθεση, με την επισήμανση ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι η πλέον σημαντική για τους γερμανούς εξαγωγείς, οι οποίοι το 2024 διοχέτευσαν σε αυτήν συνολικά το 10,4% των εμπορευμάτων τους, το υψηλότερο ποσοστό από το 2002.

 «Εάν η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ κλιμακωθεί περαιτέρω, αυτή η αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών», αναφέρουν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι, εξηγώντας την επί τα χείρω αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψής τους για ανάπτυξη 0,4%. Ήδη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την γερμανική οικονομία, από 0,7% σε μηδέν. 

Οι πέντε «σοφοί» εκτιμούν πάντως ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2026.

Το Συμβούλιο αναμένει ταυτόχρονα σημαντική ώθηση της οικονομίας από το επικείμενο οικονομικό πακέτο της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αξιολογεί θετικά τις πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές σχετικά με το «φρένο χρέους»

«Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, προσφέρουν ευκαιρίες για εκσυγχρονισμό και οικονομική ανάκαμψη», τονίζεται στην έκθεση, με το βλέμμα στην άρση των περιορισμών δανεισμού και στην δημιουργία ειδικού ταμείου ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση βασικών υποδομών. 

Ως «βασική πρόκληση» σημειώνεται η χρήση των κεφαλαίων ώστε να οδηγεί πραγματικά σε ανάπτυξη. 

«Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στο ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος όσο πιο προσανατολισμένα στις επενδύσεις χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Εάν αυτά τα κεφάλαια, αντιθέτως, χρησιμοποιηθούν περισσότερο για κατανάλωση, αυτό θα αύξανε τον δείκτη χρέους», προειδοποίησε το μέλος του Συμβουλίου 'Αχιμ Τρούγκερ και χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί ως τώρα, τα οποία, όπως είπε, «δημιουργούν σημαντικά περιθώρια για μετατόπιση δαπανών από τον βασικό προϋπολογισμό, σε ύψος 1,2% του ΑΕΠ»

Οι εμπειρογνώμονες ζητούν επίσης «ισχυρό επενδυτικό προσανατολισμό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Ανεπαρκή κρίνουν οι οικονομολόγοι και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και υπολογίζουν το κόστος εκπλήρωσης γραφειοκρατικών υποχρεώσεων σε περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι «η κοινωνική αποδοχή των διαρθρωτικών αλλαγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μελλοντικές προοπτικές για ιδιαίτερα πληττόμενες από την οικονομική στασιμότητα περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτημα στην ΕΕ για τη διαχείριση της τουρκικής πρόκλησης με τα «θαλάσσια πάρκα»

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν γραπτή ερώτηση στην Κάγια Κάλλας για τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα, παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόσοψη τράπεζας κολώνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΑΤ με «προίκα» 2 δισ. στηρίζει δάνεια έως 5 δισ. για μικρομεσαίες

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την ΕΕ φέρνει φθηνότερα δάνεια και εγγυήσεις για ΜμΕ, αγρότες και νοικοκυριά, ενώ καθιστά την τράπεζα βασικό εταίρο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρετίζει τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση των αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη Γερουσία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας ΕΕ-ΗΠΑ για την αποδυνάμωση της Ρωσίας και τον τερματισμό του πολέμου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΘΟΟ: Αίτημα για ρήτρα διαφυγής και 1 δισ. επενδύσεις στην Ενέργεια

Αίτημα προς την Ε.Ε. για επέκταση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής, ώστε να καλυφθούν επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ ως το 2028 για ενεργειακή ανθεκτικότητα, υπέβαλε ο Κ. Πιερρακάκης. Οι δαπάνες εξαιρούνται από τα ευρωπαϊκά όρια δαπανών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπελέρης ρωτά την Κομισιόν για Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντης Μπελέρης ζητά από την Κομισιόν νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, με ανεξάρτητο προϋπολογισμό, λόγω της ανεπάρκειας χρηματοδότησης του υπάρχοντος Ταμείου Αλληλεγγύης.