ΓΔ: 2681.33 1.57% Τζίρος: 138.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:36
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρό πλήγμα για τις αναδυόμενες οικονομίες αναμένει το ΔΝΤ

Το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να στηρίξει όποια οικονομία ζητήσει τη βοήθειά του, ενώ τα αιτήματα θα εξετάζονται με ταχύτητα.


Η πανδημία του κορονοϊού θα δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο τόνισε ότι διαθέτει ικανοποιητικούς οικονομικούς πόρους για να τις στηρίξει, εάν χρειαστεί.

Το ΔΝΤ βρίσκεται "αρκετά μακριά" από την εξάντληση της συνολικής δανειοδοτικής ικανότητας του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που διαθέτει, ενώ εργάζεται προκειμένου να εντοπίσει νέες πηγές χρηματοδότησης και οικονομικής ρευστότητας για τις χώρες-μέλη του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τους δημοσιογράφους.

Περισσότερες από 80 χώρες-μέλη του ΔΝΤ, στην πλειοψηφία τους αναδυόμενες αγορές, έχουν ήδη ζητήσει δανειοδοτική βοήθεια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαφορετικές μορφές δανειοδοτήσεων.

Το προσωπικό του ΔΝΤ εργάζεται προκειμένου να ικανοποιήσει τα δανειοδοτικά αιτήματα το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Από την ΕΚΤ στο ΔΝΤ η Ίζαμπελ Σνάμπελ – Αποχωρεί στις 3 Ιανουαρίου

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 3 Ιανουαρίου 2027 και μία ημέρα αργότερα αναλαμβάνει χρηματοοικονομική σύμβουλος και διευθύντρια του Τμήματος Νομισματικών και Κεφαλαιακών Αγορών του ΔΝΤ.
Κυβερνητικό κτίριο Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Έγκριση δανείου 1,9 δισ. δολαρίων από του ΔΝΤ από το κοινοβούλιο

Η Βουλή της Βολιβίας ενέκρινε πρόγραμμα βοήθειας 1,9 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ για 36 μήνες, με στόχο οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των επιδοτήσεων στα καύσιμα από τον Ιανουάριο του 2027.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια δημοσκόπηση: Οι πολίτες ζητούν συνεργασία, όχι νέες υπερδυνάμεις

Νέα παγκόσμια δημοσκόπηση σε 35.000 πολίτες καταγράφει απαισιοδοξία για την οικονομία και την ασφάλεια, αλλά αυξημένη στήριξη στη διεθνή συνεργασία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε παγκόσμιους θεσμούς.
Κυβερνητικό κτίριο Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βολιβία διαβεβαιώνει: Τέλος στις επιδοτήσεις καυσίμων το 2027

Η Βολιβία θα τερματίσει τις επιδοτήσεις καυσίμων τον Ιανουάριο του 2027, σύμφωνα με συμφωνία με το ΔΝΤ. Παράλληλα, θα αυξηθούν ορισμένες κοινωνικές δαπάνες. Τα καύσιμα επιδοτούνταν στη χώρα σχεδόν επί είκοσι χρόνια.
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Oxfam: Το ΔΝΤ επιβάλλει αυστηρότερη λιτότητα στις δανειολήπτριες χώρες

Η Oxfam προειδοποιεί ότι οι περικοπές δαπανών που ζητά το ΔΝΤ σε χώρες με δανειακά προγράμματα έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018, υπονομεύοντας βασικές υπηρεσίες όπως υγεία και παιδεία και επιδεινώνοντας τη φτώχεια.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Πάνω από 5.000 νεκροί στους σεισμούς, 346 εκ. δολάρια από ΔΝΤ

Πάνω από 5.000 νεκροί και 16.740 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των σεισμών στη Βενεζουέλα, που άφησαν χιλιάδες άστεγους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότηση 346 εκατ. δολαρίων από το ΔΝΤ για ανοικοδόμηση.