ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Καθεδρικός Σαν Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ μπλοκάρει επίσκεψη Άιβι σε άδικα απελαθέντα

Ο βουλευτής Γκλεν Άιβι δεν κατάφερε να συναντήσει τον Κίλμαρ Αμπρέγκο Γκαρσία, που απελάθηκε κατά λάθος από τις ΗΠΑ και κρατείται σε φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Δημοκρατικός Γκλεν Άιβι, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δεν κατέστη δυνατό να συναντήσει τον Σαλβαδοριανό Κίλμαρ Αμπρέγκο Γκαρσία, κάτοικο Μέριλαντ, ο οποίος απελάθηκε από λάθος από τις ΗΠΑ και κρατείται σε φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Άιβι, ο οποίος εκπροσωπεί το Μέριλαντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ταξίδεψε στο Ελ Σαλβαδόρ για να συναντήσει τον Αμπρέγκο Γκαρσία, ο οποίος κρατείται στη διαβόητη φυλακή CECOT όπου φυλακίζονται μέλη συμμοριών.

Σε βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται ότι τραβήχτηκε έξω από τη φυλακή, ο Άιβι δηλώνει ότι δεν επετράπη στον ίδιο και τον δικηγόρο του Αμπρέγο Γκαρσία να μπουν στη φυλακή.

«Αν δεν υπάρχει τίποτα για να κρύψετε, κόψτε τις βλακείες», σημείωσε ο Άιβι.

Πρόσθεσε ότι πριν από την επίσκεψή του είχε γίνει επίσημο αίτημα στον πρεσβευτή του Ελ Σαλβαδόρ στις ΗΠΑ, αλλά όταν έφτασε στη φυλακή, αξιωματούχοι του είπαν ότι χρειαζόταν άδεια για να μπορέσει να εισέλθει.

Η περίπτωση του Αμπρέγκο Γκαρσία έχει στρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά των δικαστηρίων, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, εγείροντας την προοπτική συνταγματικής διαμάχης μετά την αναγνώριση από την κυβέρνηση ότι αυτός απελάθηκε λόγω διοικητικού λάθους.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει την επιστροφή του. Η κυβέρνηση δεν είχε μέχρι χθες, Δευτέρα, ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει σχετικά με την επίσκεψη του Άιβι.

Ο Λευκός Οίκος έχει επαναλάβει την ατεκμηρίωτη κατηγορία ότι ο Αμπρέγκο Γκαρσία ανήκει στην MS-13, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Οι δικηγόροι του Αμπρέγκο Γκαρσία αρνούνται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με συμμορίες, σημειώνοντας ότι εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ σε ηλικία 16 ετών για να γλιτώσει από τη βία των συμμοριών και ότι το 2019 είχε εκδοθεί υπέρ του προστατευτική εντολή για να συνεχίσει να ζει στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, επίσης Δημοκρατικός του Μέριλαντ, είχε μπορέσει να συναντήσει τον Αμπρέγκο Γκαρσία τον Απρίλιο. Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε είχε δείξει στη συνέχεια φωτογραφίες των δυο τους σε ξενοδοχείο, όπου καθόντουσαν έχοντας μπροστά τους ποτά 'μαργαρίτες'.

Ο Βαν Χόλεν κατήγγειλε το σκηνικό λέγοντας ότι επρόκειτο για προσπάθεια του Μπουκέλε να αντικρούσει ότι ο Αμπρέγκο Γκαρσία κρατείται σε σκληρές συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Ρούμπιο για επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο αεροδρόμιο Ριάντ με 12 νεκρούς. Δήλωσε πως οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ: Εξουδετερώσαμε πλοίο που παραβίαζε τον αποκλεισμό στο Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά στον Κόλπο του Ομάν, επειδή αγνόησε προειδοποιήσεις και προσπάθησε να παρακάμψει τον αμερικανικό αποκλεισμό προς το Ιράν, χωρίς τραυματισμούς στο πλήρωμα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επέστρεψε στη φυλακή η Κρίστα Πάικ μετά το νοσοκομείο

Η Κρίστα Πάικ, που επέζησε της εκτέλεσής της στις ΗΠΑ, εξήλθε από το νοσοκομείο και επέστρεψε στη φυλακή, λαμβάνοντας ακόμη ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων της, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στο ιατρικό προσωπικό.
Tραμπ και Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ρωσία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας και η πίεση στην Ουκρανία

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή περισσότερων από 300.000 τόνων ρωσικού ντίζελ, ενώ θα υπάρξει και χαλάρωση ορισμένων περιορισμών των ΗΠΑ που σχετίζονται με τις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές.