ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Ερντογάν: Δέκα νομικοί γράφουν το νέο Σύνταγμα της «νέας Τουρκίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δρομολογεί νέο Σύνταγμα με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος του 1960 και δηλώνει ότι θα απαλλάξει τη χώρα από «τη ντροπή των στρατηγών».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα, 27 Μαΐου. ότι έχει ορίσει δέκα νομικούς για να συντάξουν την πρόταση τους για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Με αφορμή τη σημερινή 65η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1960, το οποίο οδήγησε στην αγχόνη τον τότε πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μιλώντας στους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος του ΑΚΡ:

 «Από χθες, όρισα δέκα φίλους μου νομικούς. Από τώρα αρχίζουν να εργάζονται. Θεού θέλοντος, θα προχωρήσουμε στις εργασίες για το νέο Σύνταγμα».

Εκτός από την 65η επέτειο του πραξικοπήματος του 1960, φέτος συμπληρώνονται επίσης 40 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980. 

Παρ΄ όλο που η κυβέρνηση Ερντογάν από το 2002 έχει προχωρήσει σε αρκετές αναθεωρήσεις, αλλάζοντας εν πολλοίς το πνεύμα των στρατιωτικών που συνέταξαν την εποχή εκείνη το ισχύον Σύνταγμα, ο Ερντογάν επιμένει ότι αυτό φέρει τη σφραγίδα των πραξικοπηματιών στρατηγών και υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει νέο Σύνταγμα που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ο «αιώνας της Τουρκίας» που ο ίδιος ευαγγελίζεται. 

Επικριτές του προέδρου Ερντογάν τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τον κοσμικό και εθνικό χαρακτήρα του καθεστώτος και ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι απλώς το πρόσχημα για να μπορέσει να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία το 2028.

«Το Σύνταγμα του 1982, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί από τα δομικά του στοιχεί με τις αναθεωρήσεις που έγιναν, φέρει ακόμα τα κατάλοιπα της περιόδου του πραξικοπήματος. Το νέο Σύνταγμα θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε από αυτά τα κατάλοιπα και να απαλλαγούμε από τον τάφο που μας έβαλαν» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι «θα απαλλάξουμε οπωσδήποτε το έθνος από τη ντροπή του Συντάγματος των πραξικοπηματιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ για επεκτατικές βλέψεις

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον πόλεμο ως πρόσχημα για να καταλάβει εδάφη στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ, αλλά και να επεκταθεί σε Λίβανο και Συρία, μιλώντας σε φόρουμ στην Αττάλεια.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια κατάληψης νέων εδαφών

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αξιοποιεί τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως πρόσχημα για την κατάληψη περισσότερων εδαφών, δηλώνοντας πως η ασφάλεια είναι απλώς πρόφαση για την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Αστυνομική κορδέλα Τουρκία
ΔΙΕΘΝΗ

Πατριάρχης: Συνεργασία κατά της βίας στα τουρκικά σχολεία

Βαθιά θλίψη εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα θύματα ένοπλων επιθέσεων σε σχολεία της Τουρκίας, καλώντας όλους να δράσουν ενάντια στη βία και προσεύχεται για τους νεκρούς και τους τραυματίες.
Τουρκικό περιπολικό αυτοκίνητο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στοιχεία για τον ανήλικο δράστη της επίθεσης σε σχολείο στο Καχραμανμαράς

Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο ανήλικος δράστης της επίθεσης στο Καχραμανμαράς είχε σχεδιάσει το χτύπημα μέρες πριν, με τις αρχές να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας και να εξετάζουν τη μαρτυρία του πατέρα του.