ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

Ισραηλινός στρατός: Πλήγμα κατά μέλους της Χαμάς στη νότια Συρία

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως έπληξε μέλος της Χαμάς στη Μαζράατ Μπέιτ Ζιν της νότιας Συρίας, λίγες μέρες μετά από τα πρώτα του χτυπήματα στη χώρα ύστερα από περίπου ένα μήνα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε μέλος της Χαμάς στη Μαζράατ Μπέιτ Ζιν, στη νότια Συρία, λίγες ημέρες αφού εξαπέλυσε τα πρώτα του πλήγματα εναντίον της χώρας εδώ και περίπου έναν μήνα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει σχολιάσει το πλήγμα.

Το Ισραήλ επεσήμανε την Τρίτη ότι στοχοθέτησε όπλα που ανήκαν στην κυβέρνηση της Συρίας, σε απάντηση για την εκτόξευση δύο βλημάτων εναντίον του ισραηλινού εδάφους, τα πρώτα μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από νέες αρχές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς θεώρησε υπεύθυνο για τα πλήγματα αυτά τον πρόεδρο της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα. Από την πλευρά της η Δαμασκός επεσήμανε ότι οι πληροφορίες για τα πλήγματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί και υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί απειλή για τις περιφερειακές χώρες.

Μια μάλλον άγνωστη ομάδα, οι «Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Μοχάμεντ Ντέιφ», μια αναφορά στον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα το 2024, φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση βλημάτων εναντίον του Ισραήλ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον ισχυρισμό αυτό.

Ισραήλ και Συρία έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα απευθείας συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης, μια σημαντική εξέλιξη για τους δεσμούς μεταξύ των δύο αντίπαλων χωρών.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Εξοντώσαμε οπλισμένο τρομοκράτη στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στο νότιο Λίβανο, σε εχθροπραξίες με τη Χεζμπολά, σκότωσε ένοπλο άνδρα που κινείτο εντός της ζώνης ασφαλείας στο Ματζντάλ Ζουν, χωρίς να διευκρινίσει αν ανήκε στη Χεζμπολά.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Εννέα νεκροί στη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 9 νεκροί και 19 τραυματίες μετά από βομβιστική επίθεση σε καφετέρια στη Δαμασκό, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο. Μεταξύ των θυμάτων έξι δικηγόροι, ενώ αρκετοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Βομβαρδισμός στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Πέντε νεκροί, 16 τραυματίες σε βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Έκρηξη βόμβας σε καφετέρια στο κέντρο της Δαμασκού προκάλεσε τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 16 τραυματίες, σύμφωνα με τα συριακά μέσα. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο κατάστημα, ενώ δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα καταδικάζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Συρία

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές επιθέσεις στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και του διεθνούς δικαίου, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για τον τερματισμό τους.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Συρίας διαψεύδει πρόθεση επέμβασης στον Λίβανο

Ο σύρος πρόεδρος Άχμαντ ας Σάρα αρνήθηκε ότι η χώρα του σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, τονίζοντας ότι η Δαμασκός επιδιώκει μόνο οικονομικές σχέσεις. Την ίδια ώρα ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της Συρίας.