ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
Άδεια έδρανα Ελλάδας και Τουρκίας σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Χατζηβασιλείου - Bozay: Συνάντηση στην Άγκυρα για θετική ατζέντα

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου και ο Mehmet Kemal Bozay συναντήθηκαν στην Άγκυρα και συμφώνησαν στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας ενόψει του 6ου ΑΣΣ.

Η Άγκυρα φιλοξένησε σήμερα την 8η κατά σειρά συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Τάσου Χατζηβασιλείου και Mehmet Kemal Bozay, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια. 

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω της «Θετικής Ατζέντας» και επικεντρώθηκε στην προώθηση συνεργασιών σε στρατηγικούς τομείς.

Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε κρίσιμα πεδία, όπως το εμπόριο, η οικονομία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η έρευνα και τεχνολογία.

 Οι τομείς αυτοί θεωρούνται κομβικοί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία απτών αποτελεσμάτων που θα ωφελήσουν αμοιβαία τις δύο χώρες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη βούληση Αθήνας και Άγκυρας να παραμείνουν προσηλωμένες στην προσπάθεια εμπέδωσης σταθερών και παραγωγικών διπλωματικών επαφών. 

Παράλληλα, συζητήθηκε η προετοιμασία για την επερχόμενη 6η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Αμφότερες οι πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εξερεύνηση νέων διαύλων συνεργασίας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο διεθνών οικονομικών πρωτοβουλιών, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία μπλοκάρει τη διασύνδεση με Κύπρο

Το έργο Great Sea Interconnector εισέρχεται σε νέα φάση μετά τις δηλώσεις για επανεκκίνηση των εργασιών και τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Το βασικό ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί η Ελλάδα πιθανή τουρκική κλιμάκωση.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας στα Χανιά για τα ΜΟΕ

Ολοκληρώθηκε στα Χανιά ο νέος γύρος συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ, παρουσία πρέσβεων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με τη φιλοξενία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 9 Οκτωβρίου 2026.
Νίκος Ανδρουλάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Από το Καστελλόριζο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας πως η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρή, αδιαπραγμάτευτη και προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: Θέματα άμυνας δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση

Κυβερνητικές πηγές απάντησαν στον Αλέξη Τσίπρα για τα εξοπλιστικά, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό περί «εθνικής ήττας» και πιθανής απόκτησης F-35 από την Τουρκία, επικαλούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για τους αυστηρούς όρους πώλησης.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Τούρκου ΥΠΕΣ για ασφάλεια και οργανωμένο έγκλημα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας, διαχείρισης εγκληματικών δικτύων και ανταλλαγής πληροφοριών, με έμφαση στη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα Χανιά αύριο η συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας για Μέτρα Εμπιστοσύνης

Αύριο, 9 Οκτωβρίου, στα Χανιά Κρήτης θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με επικεφαλής τους Θ. Λαλάκο και Μ.Κ. Μποζάυ και συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών.