ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ισραηλινό μαχητικό αεροσκαφος
Φωτο: Shutterstock

Ισραήλ: Χωρίς αεράμυνα το Ιράν, χτυπήματα ως την Τεχεράνη

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, η αναφερόμενη εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Χεζμπολάχ, έχει επεκτείνει περαιτέρω την επιχειρησιακή εμβέλεια του Ισραήλ.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον σε θέση να επιχειρεί ανεμπόδιστα μέχρι την Τεχεράνη, μετά από αυτό που περιγράφηκε ως καταστροφή της πλειοψηφίας των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας το πρωί του Σαββάτου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Jerusalem Post, η αναφερόμενη εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Χεζμπολάχ, έχει επεκτείνει περαιτέρω την επιχειρησιακή εμβέλεια του Ισραήλ και έχει συντομεύσει τις διαδρομές πτήσης προς το Ιράν.

Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια, η IAF αντιμετώπιζε σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία της πάνω από το Λίβανο και τη Συρία. Η δήλωση του Αρχηγού του Επιτελείου του IDF Eyal Zamir το Σάββατο, λέγοντας ότι «ο δρόμος προς την Τεχεράνη έχει ανοίξει» αντικατοπτρίζει την παρούσα αεροπορική κυριαρχία του IDF και σηματοδοτεί μια στρατηγική αλλαγή. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο ρυθμός των αεροπορικών επιχειρήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί.

Το Ιράν διατηρεί τρεις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις: Νατάνζ, Ισφαχάν και Φορντόου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νατάνζ και το Ισφαχάν έχουν καταστεί μη λειτουργικές, σε αυτό που αμυντικές πηγές περιγράφουν ως σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες πυρηνικής ανάπτυξης του Ιράν.

Ενώ η εγκατάσταση Φορντόου παραμένει άθικτη, η απώλεια επιστημονικού προσωπικού, λόγω των στοχευμένων δολοφονιών βασικών προσωπικοτήτων, αναμένεται να καθυστερήσει οποιαδήποτε πυρηνική πρόοδο. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τόνισαν ότι η επιστημονική ηγεσία είναι απαραίτητη για την επίβλεψη τέτοιων πολύπλοκων προγραμμάτων και η απουσία της θα εμποδίσει την ικανότητα του Ιράν να συντονίσει περαιτέρω δράση.

Σημαντικές ζημιές έχουν επίσης προκληθεί στα πυραυλικά συστήματα επιφανείας-επιφανείας του Ιράν και στις αμυντικές βιομηχανίες. Στρατιωτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το Ιράν παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο σε περαιτέρω χτυπήματα, ιδιαίτερα στην Τεχεράνη, όπου αναμένονται εντατικές ισραηλινές επιχειρήσεις τις επόμενες 24 ώρες.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σε κίνδυνο η ενότητα και η ακεραιότητα του Λιβάνου

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γάλλου προέδρου, Ζαν-Υβ Λεντριάν, προειδοποίησε ότι η ενότητα και ακεραιότητα του Λιβάνου απειλούνται από τη διαίρεση για τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ, ενώ στηρίζει τη συνέχιση της εκεχειρίας και τις άμεσες διαπραγματεύσεις.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την ταχεία ανάκαμψη της Τεχεράνης

Έξι εβδομάδες μετά την εκεχειρία, το Ιράν αποκαθιστά γρήγορα μέρος της παραγωγής drones, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών που επικαλείται το CNN, διατηρώντας σημαντική απειλή για την περιοχή.
Ισραηλινό άρμα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε ύψιστη επιφυλακή ο στρατός λόγω απειλών ΗΠΑ-Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή μετά από νέες απειλές ΗΠΑ-Ιράν, όπως δήλωσε ο αρχηγός Εγιάλ Ζαμίρ, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες εναντίον του Ιράν όσο χρειαστεί.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί απειλούν με επέκταση του πολέμου πέρα από τη Μέση Ανατολή

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν ότι αν υπάρξει νέα επίθεση ΗΠΑ ή Ισραήλ κατά του Ιράν, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή. Η κατάπαυση πυρός με τις ΗΠΑ ισχύει από 8 Απριλίου, μετά από μήνες έντασης.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή Φρουρών της Επανάστασης για επέκταση πολέμου εκτός Μέσης Ανατολής

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν πως, αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξαναεπιτεθούν στο Ιράν, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή, με καταστροφικά πλήγματα, όπως αναφέρουν στη σελίδα τους Sepah News.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 4.000 συλλήψεις για πολεμικές κατηγορίες, λέει ΜΚΟ

Πάνω από 4.000 συλλήψεις στο Ιράν για κατηγορίες σχετικές με τον πόλεμο εναντίον ΗΠΑ και Ισραήλ κατέγραψε η HRANA, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν κατασκοπεία και απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.