ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Ο Τραμπ ζητάει ξένους εργάτες για τις λέσχες και το οινοποιείο του

Η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στις εταιρείες να προσλαμβάνουν ξένους εργαζόμενους μέσω προσωρινής βίζας όταν δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας με αιτούντες από τις ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social την Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι η «πολύ επιθετική πολιτική του για τη μετανάστευση» διώχνει τους μακροχρόνιους εργαζόμενους, επικαλούμενος παράπονα από τους κλάδους της γεωργίας και της φιλοξενίας, θέσεις εργασίας που οι επιχειρήσεις αυτές αγωνίζονται να καλύψουν, σύμφωνα με το Forbes.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός Τραμπ (Τrump Organization) χρησιμοποιεί σταθερά προσωρινά προγράμματα βίζας για να προσλάβει ξένους εργαζόμενους για το Μαρ-α-Λάγκο και το οινοποιείο του στη Βιρτζίνια - καταθέτοντας αίτηση για να φέρει τουλάχιστον 1.880 εποχιακούς εργαζόμενους που έχουν σύμβαση από το 2008, συμπεριλαμβανομένων 382 από την περίοδο της πρώτης θητείας του Τραμπ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Η χρήση βραχυπρόθεσμων, προσωρινών θεωρήσεων από την εταιρεία έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, από το να ζητήσει 121 το 2021 στο να ζητήσει το υψηλό των 178 το 2024.

Μέχρι στιγμής για το 2025, ο Οργανισμός Tραμπ έχει αποσπάσει για να προσλάβει 31 ξένους προσωρινούς εργαζόμενους για το οινοποιείο του, που εργάζονται από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι θέσεις εργασίας - κυρίως διακομιστές, υπάλληλοι, οικονόμοι, προσωπικό κουζίνας και αγρότες - πληρώνουν μεταξύ 14,17 και 23,01 δολαρίων την ώρα. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Οργανισμού Τραμπ δεν απάντησαν αμέσως στις ερωτήσεις.

«Οι σπουδαίοι αγρότες μας και οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και αναψυχής δηλώνουν ότι η πολύ επιθετική πολιτική μας για τη μετανάστευση αφαιρεί πολύ καλούς, μακροχρόνιους εργαζόμενους από αυτούς, με αυτές τις θέσεις εργασίας να είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθούν», έγραψε ο Τραμπ την Πέμπτη στο Truth Social.

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι εγκληματίες που επιτρέπονται στη χώρα μας από την ΠΟΛΥ ηλίθια πολιτική ανοιχτών συνόρων του Μπάιντεν υποβάλλουν αίτηση για αυτές τις θέσεις εργασίας. Αυτό δεν είναι καλό. Πρέπει να προστατεύσουμε τους αγρότες μας, αλλά να βγάλουμε τους εγκληματίες από τις ΗΠΑ. Οι αλλαγές έρχονται!»

Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ έρχονται καθώς η πολύ σκληρή μεταναστευτική πολιτική που ασκεί-συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης των πτήσεων απέλασης και των επιδρομών σε χώρους εργασίας- έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων διαδηλώσεων στο Λος Άντζελες αυτή την εβδομάδα.

Η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στις εταιρείες να προσλαμβάνουν ξένους εργαζόμενους μέσω προσωρινής βίζας όταν δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας με αιτούντες από τις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα δύο τέτοια προγράμματα, το H-2A για γεωργικούς εργάτες, όπως αυτά στο οινοποιείο του στη Βιρτζίνια, και το H-2B για θέσεις εργασίας φιλοξενίας σε κλαμπ όπως το Mar-a-Lago.

Για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, οι επιχειρήσεις πρέπει πρώτα να λάβουν έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, προτού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδώσει βίζες στο εξωτερικό. Όταν τα κλαμπ του Τραμπ στη Φλόριντα ζήτησαν άδεια να προσλάβουν ξένους εργαζόμενους τον Ιούλιο του 2024, το ποσοστό ανεργίας της πολιτείας ήταν 3,3%, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων του Τραμπ που υπέβαλαν αίτηση για πρόσληψη ξένων εργαζομένων που έχουν σύμβαση από το 2008. Ο Τραμπ είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλων αυτών μέσω ενός δικτύου εταιρειών και μιας ανακλητής εμπιστοσύνης που του επιτρέπει να επωφελείται ενώ βρίσκεται στην εξουσία. Ο Οργανισμός Τραμπ επιβεβαίωσε σε μια κατάθεση τον Απρίλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ο πρόεδρος διατηρεί τον έλεγχο των επιχειρήσεών του.

Δεν είναι σαφές από πού προέρχονται οι ξένοι εργαζόμενοι του Οργανισμού Τραμπ. Το Υπουργείο Εργασίας δεν αποκαλύπτει τις εθνικότητες των ξένων εργαζομένων, αν και οι εργαζόμενοι από 90 χώρες - συμπεριλαμβανομένου του Ελ Σαλβαδόρ, της Αϊτής και αρκετών αφρικανικών εθνών - είναι επιλέξιμοι. Το 2018, αναφερόμενος στους μετανάστες από αυτές τις περιοχές, ο Τραμπ ρώτησε τους νομοθέτες: «Γιατί έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από τις μεγάλες χώρες να έρχονται εδώ;», ανέφερε η Washington Post.

Το γκολφ κλαμπ Bedminster του προέδρου απέλυσε περίπου δώδεκα εργαζόμενους χωρίς χαρτιά το 2019 - μετά από χρόνια απασχόλησης - ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνησή του ενέτεινε τις μεταναστευτικές επιδρομές σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε τότε η Washington Post.

Τα δύο ακίνητα που επισκέπτεται πιο συχνά ο Τραμπ αυτές τις μέρες – το Mar-a-Lago και το γκολφ κλαμπ του στο Bedminster – είναι μεταξύ των επιχειρήσεών του που έχουν αναζητήσει ξένους εργαζόμενους. Και τα δύο ακίνητα ήταν στο επίκεντρο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης για φερόμενη ακατάλληλη αποθήκευση διαβαθμισμένων εγγράφων.

Κατηγορήθηκε το 2023 για 40 κατηγορίες κακουργήματος που σχετίζονται με τη διατήρηση κυβερνητικών εγγράφων, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε μετά την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

To υπουργείο Εργασίας έχει λάβει αιτήσεις τον Ιούλιο από τις ιδιοκτησίες του Τραμπ στη Φλόριντα για την πρόσληψη προσωρινών εργαζομένων για το χειμώνα.

Το περιοδικό Forbes εκτιμά ότι ο Τραμπ έχει περιουσία 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εκατοντάδες εκατομμύρια να συνδέονται με το Mar-a-Lago, τα μπαστούνια γκολφ του και το οινοποιείο της Βιρτζίνια - επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βασίζονται σε προσωρινό ξένο εργατικό δυναμικό.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θέλει το θέρετρό του με γήπεδα γκολφ για προεδρική κατοικία

Ο Τραμπ επιθυμεί να μετατρέψει το πολυτελές συγκρότημά του στη Φλόριντα σε ασφαλή προεδρική κατοικία, στα πρότυπα του Καμπ Ντέιβιντ. Το σχέδιο παραμένει ασαφές, ειδικά ως προς το οικονομικό όφελος για την οικογένειά του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπω σύνδεση ρωσικού εργαστηρίου με βιολογικό όπλο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο θάνατος υπαλλήλου εργαστηρίου στη Σιβηρία σχετίζεται με βιολογικό όπλο, ενώ επεσήμανε ότι οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Η Δύση να ξαναβρεί τις ελληνικές αξίες, ο Τραμπ βοηθά

Σε ομιλία του στην Πνύκα, ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε πως η Δύση οφείλει να αντλήσει αυτοπεποίθηση και να αξιοποιήσει τις ελληνικές αξίες για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, τονίζοντας τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επίσημο αίτημα προς Ρωσία για διευκρινίσεις μετά τον θάνατο σε εργαστήριο πανώλης

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα περισσότερες πληροφορίες από τη Ρωσία μετά τον θάνατο εργαζομένης σε εργαστήριο πανώλης στη Σιβηρία, ενώ ο Τραμπ επιθυμεί άμεση επικοινωνία με τον Πούτιν. Οι ρωσικές αρχές διαψεύδουν λήψη ειδικών μέτρων.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στην ισχυρότερη φάση τους

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τόνισε πως η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα αναδεικνύει τη δύναμη της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας και την κοινή δέσμευση για αμυντική, εμπορική και ενεργειακή συνεργασία.