ΓΔ: 2025.46 1.13% Τζίρος: 297.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία Ισραήλ
Φώτο: Shutterstock

Σκοτώσαμε δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης λέει το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Στην εξουδετέρωση ενός βετεράνου διοικητή των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης προχώρησαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ύστερα από πλήγμα που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα στην πόλη Κομ του Ιράν, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς.

Το θύμα ήταν ο Σαΐντ Ιζαντί, επικεφαλής του Παλαιστινιακού Σώματος της Δύναμης Κοντς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κατς, το χτύπημα υπογραμμίζει τη δυνατότητα του Ισραήλ να επιχειρεί στο εξωτερικό με στόχο την αντιμετώπιση απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερο χτύπημα μέσα σε λίγες ώρες

Λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε και δεύτερο διοικητή της Δύναμης Κοντς: τον Μπενάμ Σαριγιαρί, σε επίθεση εναντίον του οχήματός του στα περίχωρα της Δυτικής Τεχεράνης. Ο Σαριγιαρί χαρακτηρίζεται ως κεντρική φυσιογνωμία στην εφοδιαστική αλυσίδα όπλων του ιρανικού καθεστώτος προς συμμάχους σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρεται, ο Σαριγιαρί είχε τη βασική ευθύνη για τη διοχέτευση πυραύλων και ρουκετών προς οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στο Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σχετικά με τη δολοφονία των δύο διοικητών.

Το δίκτυο «Άξονας της Αντίστασης» υπό πίεση

Η Δύναμη Κοντς αποτελεί τον κυριότερο βραχίονα του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας αναπτύξει το λεγόμενο "Άξονα της Αντίστασης" με τη δημιουργία συμμαχιών όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο (από το 1982) και η στήριξη οργανώσεων όπως η Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, το όλο δίκτυο έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα, μετά τα γεγονότα της «7ης Οκτωβρίου 2023» και τις μεταγενέστερες ισραηλινές επιχειρήσεις, που αποδυνάμωσαν τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τον Κατς, ο Ιζαντί είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό της Χαμάς στις αρχικές επιθέσεις, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε την εξόντωσή του ως «μείζον επίτευγμα των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιζαντί τελούσε υπό κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τους διαύλους επικοινωνίας και στήριξης προς τη Χαμάς και την οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, η οποία είχε επίσης εμπλακεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Προειδοποίηση για «νέα αποτυχία» σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι νέα επίθεση κατά της χώρας του θα αποτύχει, ενώ ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ έκανε λόγο για βία αν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες. Το Ιράν ανέστειλε συνεργασία με τον ΔΟΑΕ μετά τις εχθροπραξίες με το Ισραήλ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο Γάλλους για κατασκοπεία

Το Ιράν καταδίκασε δύο Γάλλους υπηκόους σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία υπέρ Γαλλίας και Ισραήλ, σύμφωνα με το Mizan και το Fars, χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία τους. Η υπόθεση εκδικάστηκε για συλλήψεις του Μαρτίου 2023.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το ΥΠΕΞ θεωρεί αντιφατική την πρόσκληση Μπάιντεν για διάλογο

Η ιρανική κυβέρνηση κατηγορεί τις ΗΠΑ για εχθρική στάση, τονίζοντας ότι η έκκληση Τραμπ για ειρήνη στην Τεχεράνη έρχεται σε αντίθεση με τη στήριξη των ΗΠΑ στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αντιφατική η πρόσκληση Μπάιντεν για διάλογο, λέει το ΥΠΕΞ

Το Ιράν επέκρινε την πρόταση διαλόγου του Τραμπ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εχθρική συμπεριφορά» μετά την επίθεση σε πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Η Δύση υποψιάζεται ότι το Ιράν επιδιώκει πυρηνικά, αλλά η Τεχεράνη το αρνείται.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ έτοιμες για συμφωνία με Ιράν μόλις θελήσει η Τεχεράνη

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συμφωνία με το Ιράν μόλις το θελήσει η Τεχεράνη. Πέντε γύροι συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα έχουν προηγηθεί, με βασικό εμπόδιο τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.
Σημαίες Ρωσίας Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Ρωσία μετέφερε στην Τεχεράνη ότι το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι μέσω Ρωσίας έλαβε μήνυμα πως το Ισραήλ, μετά τον πόλεμο των 12 ημερών τον Ιούνιο, δεν επιθυμεί νέα σύγκρουση με το Ιράν. Το μήνυμα προήλθε από τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Νετανιάχου.