ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πορτραίτο
Φώτο: SOOC

Ιερώνυμος: Συμπαράσταση στην Αντιόχεια για την επίθεση στη Δαμασκό

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη μετά την πολύνεκρη επίθεση σε ναό της Δαμασκού στις 22 Ιουνίου.

Κείμενο συμπαράστασης προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη απέστειλε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Ντουέιλαα (Doueilaa) της Δαμασκού.

Η επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 22 Ιουνίου 2025, κατά τη διάρκεια εσπερινής Θείας Λειτουργίας, και είχε τραγικό απολογισμό: αρκετοί πιστοί βρήκαν τον θάνατο, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. 

Το χτύπημα αυτό θεωρείται από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις σε χριστιανικό ναό στη Συρία τα τελευταία χρόνια.

Στο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την οδύνη και την προσευχητική συμπαράσταση του συνόλου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Πατριάρχη Αντιοχείας, το ποίμνιό του και τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας. 

Εξήρε το ακμαίο και αδούλωτο φρόνημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, η οποία, παρά τις κακουχίες, παραμένει όρθια και μαρτυρικά συνεπής στην πίστη, την ελπίδα και την αγάπη.

«Παρακολουθούμε με θλίψη και συμπόνια όσα συνέβησαν και εκφράζουμε τον θαυμασμό μας για τη σταθερότητα του λαού σας. Είμαστε αλληλέγγυοι και διαβεβαιώνουμε για τη διαρκή υποστήριξή μας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας πως η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βίας, ιδίως όταν αυτή στρέφεται κατά άμαχου πληθυσμού σε χώρους λατρείας.

Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε για την ειρήνη στην περιοχή, την προστασία της δοκιμαζόμενης Συρίας και τη μετάνοια όσων προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, ευχόμενος να μη βιώσει ξανά η Εκκλησία της Αντιοχείας τέτοια τραγωδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΑΔ: Ιστορική απόφαση για κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση δικαιωμάτων δύο Ελλήνων κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποκλείστηκαν από τη διοίκηση μειονοτικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη λόγω της ιδιότητάς τους ως κληρικοί.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης: Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραβρέθηκε στη θεία λειτουργία που τέλεσαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στη Μαλακοπή Καππαδοκίας, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΗΕ: Πρόοδος στη δικαιοσύνη στη Συρία και επαίνους από την Ελλάδα

Η Συρία διανύει μια δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα περίοδο, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πρόοδο στη λογοδοσία, την πολιτική μετάβαση και την ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις προκλήσεις σε οικονομία και ασφάλεια.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμητική εκδήλωση για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Θέατρο Παλλάς

Στο κατάμεστο Θέατρο Παλλάς τιμήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή 35 χρόνια από την εκλογή του και 65 από τη χειροτονία του. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από «Ρωμηών Πράξεις» υπό την αιγίδα της Βουλής.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ εξήρε την ανεκτίμητη προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδέχθηκε με χαρά και σεβασμό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του προσφορά και τη σημασία της Ορθοδοξίας για την παγκόσμια καταλλαγή και ειρήνη.