ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
Το ιστορικό κτίριο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο με γερμανικές σημαίες, σύμβολο δημοκρατίας και πολιτικής ζωής.

Γερμανία: Αναστολή οικογενειακής επανένωσης για πρόσφυγες χωρίς άσυλο

Με ψήφους 444 υπέρ και 135 κατά, η Bundestag ενέκρινε την αναστολή της οικογενειακής επανένωσης για πρόσφυγες με επικουρική προστασία, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις.

Με 444 ψήφους υπέρ και 135 κατά, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας υπερψήφισε την προσωρινή αναστολή του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν καθεστώς ασύλου. 

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού των CDU/CSU και SPD και αφορά άτομα που βρίσκονται υπό το καθεστώς «επικουρικής προστασίας».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU), δικαιολόγησε την απόφαση τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διακόπτεται ένα «επιχειρηματικό μοντέλο εγκληματικών συμμοριών», οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, εκμεταλλεύονταν τη δυνατότητα οικογενειακής επανένωσης.

 «Αρκούσε ένα μέλος της οικογένειας να φθάσει στη Γερμανία, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το μέτρο θα μειώσει την ετήσια εισροή κατά περίπου 12.000 άτομα.

Το μέτρο επηρεάζει περίπου 400.000 άτομα που διαμένουν αυτή τη στιγμή στη Γερμανία υπό το εν λόγω καθεστώς, κυρίως από τη Συρία. 

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες δεν αναγνωρίζονται ως αιτούντες άσυλο, ωστόσο τους επιτρέπεται να παραμείνουν λόγω σοβαρών κινδύνων για τη ζωή τους στη χώρα καταγωγής τους, όπως απάνθρωπη μεταχείριση, βασανιστήρια ή θανατική ποινή.

Η ψήφιση του μέτρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Bundestag. Βουλευτές των Πρασίνων και της Αριστεράς διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά, με αποτέλεσμα να δεχθούν επίπληξη από την πρόεδρο της Βουλής, Γιούλια Κλέκνερ. 

Το ίδιο συνέβη και με βουλευτή του κόμματος AfD. Η βουλευτής των Πρασίνων, Σαχίνα Γκαμπίρ, δήλωσε ότι το νομοθέτημα «αντιβαίνει σε κάθε έννοια ενσωμάτωσης και ανθρωπιάς»

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της AfD, Μπερντ Μπάουμαν, χαρακτήρισε την απόφαση «ένα μικρό αλλά σωστό βήμα», ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς, Μαρσέλ Έμεριχ, την καταδίκασε ως «μισάνθρωπη» και «αδίστακτη».

Παρόμοια μέτρα έχει υιοθετήσει ήδη και η κυβέρνηση της Αυστρίας, ενισχύοντας την τάση αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής στην Κεντρική Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αύξηση εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, κυρίως προς ΗΠΑ

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν απρόσμενα τον Σεπτέμβριο κατά 1,4%, μετά από πέντε μήνες πτώσης, φτάνοντας τα 131,1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα ενισχύθηκαν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, παρά τους νέους δασμούς.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, με βασικό θέμα τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το 2026.
Πανόραμα της Βιέννης
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Βρετανός συνελήφθη για σχέσεις με Χαμάς και όπλα στη Βιέννη

Η αυστριακή κυβέρνηση εντόπισε όπλα στη Βιέννη και ανακοίνωσε τη σύλληψη Βρετανού στο Λονδίνο, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με τρία μέλη της Χαμάς που σχεδίαζαν επιθέσεις κατά εβραϊκών στόχων στη Γερμανία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Heraeus Group τονίζει την καινοτομία και ανθεκτικότητα της Κίνας

Ο Φρανκ Στιτζ, πρόεδρος της Heraeus Group, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη και την πρόθεση του ομίλου για αυξημένες επενδύσεις στην Κίνα, τονίζοντας τη δυναμική ανάπτυξη του τομέα των μικροκυκλωμάτων και το καινοτόμο περιβάλλον της αγοράς.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός νοσηλευτής καταδικάστηκε σε ισόβια για δολοφονίες ασθενών

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε 44χρονος νοσηλευτής στη Γερμανία για τη δολοφονία 10 ασθενών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων 27, χορηγώντας τους θανατηφόρες δόσεις, με τα εγκλήματα να χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως σοβαρά.
Γιούλια Κλέκνερ
ΔΙΕΘΝΗ

Κλέκνερ: Ζητά πλήρη απαγόρευση πορνείας στη Γερμανία με σουηδικό πρότυπο

Η πρόεδρος της Bundestag, Γιούλια Κλέκνερ (CDU), πρότεινε απαγόρευση της πορνείας και αγοράς σεξ στη Γερμανία, λέγοντας πως η χώρα είναι «το πορνείο της Ευρώπης». Ζήτησε υιοθέτηση σουηδικού μοντέλου με τιμωρία των πελατών.