ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γάζα υπό βομβαρδισμό
Καπνός καλύπτει τη Γάζα ενώ διαρκεί η ένοπλη σύγκρουση.

Χαμάς: Θέλουμε εγγυήσεις για μόνιμο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Η Χαμάς θέτει όρο για εγγυήσεις ότι η εκεχειρία θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου. Την ίδια ώρα, ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν δεκάδες στη Γάζα.

Η Χαμάς ζητά εγγυήσεις ότι η νέα αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα θα οδηγήσει τον πόλεμο σε τερματισμό, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στην οργάνωση, ενώ υγειονομικοί δήλωσαν ότι τα ισραηλινά πλήγματα σε διάφορα σημεία του θύλακα στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός και συμφωνίας για τους ομήρους φαίνονται υψηλές, σχεδόν 21 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Επί του πεδίου, τα ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 59 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σήμερα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στον θύλακα.

Οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική αφότου οι ΗΠΑ εξασφάλισαν κατάπαυση πυρός στον αεροπορικό πόλεμο 12 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συναινέσει στην οριστικοποίηση των όρων πρότασης για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πλευρές θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο.

Η Χαμάς ζητά ξεκάθαρες εγγυήσεις ότι η κατάπαυση πυρός εν τέλει θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε η προσκείμενη στην οργάνωση πηγή. Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εκείνες οι λεπτομέρειες συνεχίζουν να είναι υπό επεξεργασία.

Ο τερματισμός του πολέμου αποτελεί το βασικό αγκάθι στους επαναλαμβανόμενους γύρους αποτυχημένων διαπραγματεύσεων.

Άλλη πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι το Ισραήλ αναμένει την απάντηση της Χαμάς έως την Παρασκευή και ότι εάν αυτή είναι θετική, ισραηλινή αποστολή θα ενταχθεί στις έμμεσες συνομιλίες για να παγιωθεί η συμφωνία. 

Δεν είναι σαφές εάν αυτές θα μπορούσαν να γίνουν στην Αίγυπτο ή το Κατάρ, τις δύο χώρες που μεσολαβούν στις συζητήσεις.

Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 Ισραηλινών ομήρων εν ζωή και την επιστροφή των σορών 18 άλλων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με πηγές. Από τους 50 εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα, 20 θεωρείται ότι βρίσκονται ακόμα εν ζωή.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες για την έγκριση συμφωνίας για κατάπαυση πυρός ενώ ο πρωθυπουργός πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Τραμπ τη Δευτέρα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν, που συμμετέχει στο συμβούλιο ασφαλείας του Νετανιάχου, δήλωσε στην ιστοσελίδα Ynet ότι υπάρχει «σίγουρα ετοιμότητα για να προχωρήσει μια συμφωνία».

Την ίδια ώρα στον παλαιστινιακό θύλακα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στην Πόλη της Γάζας, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με υγειονομικούς.

«Ξαφνικά, η σκηνή κατέρρευσε επάνω μας και ξέσπασε πυρκαγιά. Δεν ξέρουμε τι συνέβη», δήλωσε η Γουάφα αλ-Αρκάν, αυτόπτης μάρτυρας, στο Reuters. «Τι μπορούμε να κάνουμε; Είναι δίκαιο που καίγονται όλα αυτά τα παιδιά;».

Σύμφωνα με υγειονομικούς στο νοσοκομείο Νάσερ, νοτιότερα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά καθ’ οδόν προς σημείο διανομής βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξετάζει τις αναφορές και ότι οι δυνάμεις του λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να πληγούν λιγότερο οι άμαχοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο της Γάζας με πέντε νεκρούς

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο-καταφύγιο στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις καταγγελίες θυμάτων και δηλώνει πως δεν στοχεύει αμάχους.
Καπνός στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Γάζα: Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί

Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το πλήγμα αποτέλεσε απάντηση σε εχθροπραξίες.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, λέει η πολιτική προστασία

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τα ξημερώματα, δύο σε επίθεση drone στη Μπάνι Σουχάιλα και ένας από βλήμα πυροβολικού στη συνοικία αλ Τούφα, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία της περιοχής.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 21 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις σύμφωνα με νέο απολογισμό

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς ανέφερε 21 νεκρούς από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας. Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πέντε ηγετικά στελέχη της Χαμάς.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα: Τέσσερις νεκροί, λένε τοπικές πηγές

Τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους ένα βρέφος, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ καταγράφονται δεκάδες νεκροί και τραυματίες στην περιοχή Χαν Γιούνις.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα: Τρεις νεκροί σύμφωνα με τις αρχές

Τρεις νεκροί και 15 τραυματίες ανακοινώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται παρά την εκεχειρία. Τα αεροπορικά πλήγματα σταμάτησαν, αλλά συνεχίζονται τα πυρά πυροβολικού.