ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Λιβάνου
Η εθνική σημαία του Λιβάνου κυματίζει με φόντο ένα κόκκινο ηλιοβασίλεμα.

Δεν θα συνθηκολογήσουμε υπό την πίεση του Ισραήλ ξεκαθαρίζει η Χεζμπολάχ

Ο νέος αρχηγός της Χεζμπολάχ τόνισε ότι, παρά τις πιέσεις και την αποδυνάμωση της οργάνωσης από τον πόλεμο με το Ισραήλ, δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα ή να συνθηκολογήσει.

Η Χεζμπολάχ δεν προτίθεται να συνθηκολογήσει ή να παραδώσει τον οπλισμό της, διαβεβαίωσε ο νέος ηγέτης της, Ναΐμ Κάσεμ σε διάγγελμά του, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις και τη σημαντική φθορά που υπέστη στον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά σε χιλιάδες υποστηρικτές στους νότιους τομείς της Βηρυτού, στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ασούρα, ο Κάσεμ σημείωσε ότι «η απειλή δεν θα μας κάνει να συνθηκολογήσουμε (...) δεν θα αφήσουμε κανέναν σήμερα να μας πει να μαλακώσουμε τις θέσεις μας (...) να παραδώσουμε τα όπλα μας».

Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ αναμένεται να επισκεφθεί αύριο τη Βηρυτό, με τις λιβανέζικες αρχές να ετοιμάζουν την επίσημη απάντησή τους στο αμερικανικό αίτημα να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της.

Συνεχιζόμενη ένταση στα σύνορα

Ο Κάσεμ υπογράμμισε ότι κάθε διαδικασία αφοπλισμού προϋποθέτει την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ. Ο ίδιος ζήτησε την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη του Λιβάνου, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση Λιβανέζων κρατουμένων, ως προκαταρκτικά βήματα για μια ειλικρινή διαπραγμάτευση αναφορικά με τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας.

Παράλληλα, ο ηγέτης της οργάνωσης επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών μετά το τέλος του πολέμου, τονίζοντας ότι μόνο μετά την πλήρη αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να ξεκινήσει, όπως είπε, «η συζήτηση για την εθνική στρατηγική ασφάλειας και άμυνας», μια διαδικασία που περιλαμβάνει και το ζήτημα του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ.

Νέα ηγεσία και παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός

Ο Ναΐμ Κασέμ ανέλαβε την ηγεσία της Χεζμπολάχ διαδεχόμενος τον Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια των εντάσεων μεταξύ της οργάνωσης και του Ισραήλ.

Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 27 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν σύμφωνα με πληροφορίες να επιχειρούν επιθέσεις στο λιβανικό έδαφος, επικαλούμενες ως στόχο τη Χεζμπολάχ, διατηρώντας ταυτόχρονα παρουσία σε πέντε στρατηγικά σημεία στο νότιο Λίβανο, παρά την υποχρέωση πλήρους αποχώρησης.

Η κλιμάκωση των πιέσεων και η συνεχιζόμενη αστάθεια επιτείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επίθεση σε Ιράν και Λίβανο, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο, ακολουθώντας «σταθερό σχέδιο», ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται παρά τις διπλωματικές προσπάθειες.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Οι Φρουροί της Επανάστασης ηγούνται της Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ δήλωσε ότι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης καθοδηγούν τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ και τόνισε πως ο πόλεμος επιβλήθηκε στον Λίβανο μετά τη δολοφονία Χαμενεΐ.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό με νεκρούς και τραυματίες

Νέο ισραηλινό πλήγμα σημειώθηκε στη συνοικία Ζουκάκ αλ Μπλατ στο κέντρο της Βηρυτού, με ισχυρή έκρηξη που ακούστηκε σε όλη την πόλη. Είναι το δεύτερο χτύπημα στην περιοχή σήμερα το πρωί, χωρίς προειδοποίηση.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ δηλώνει ότι βομβαρδίζει την Τεχεράνη και τη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές κατά της Τεχεράνης και θέσεων της Χεζμπολά στη Βηρυτό, στο πλαίσιο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, πλήττοντας ιρανικές και σιιτικές τρομοκρατικές υποδομές.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμος για επέκταση επιχειρήσεων στον Λίβανο ο στρατός

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον στρατό να είναι έτοιμος για επέκταση επιχειρήσεων στον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι αν η κυβέρνηση δεν περιορίσει τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα δράσει καταλαμβάνοντας εδάφη.