ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά σε εξωτερικό χώρο με πράσινο φόντο.

Τραμπ για Ουκρανία: Δεν μπορώ να πω αν θα μπει άμεσα τέλος στον πόλεμο

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε δεσμευθεί ότι θα σταματήσει τον πόλεμο «από την πρώτη μέρα» της θητείας του, ωστόσο πρόσφατα ανασκεύασε τη δήλωση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολή».

Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να σας πω αν θα γίνει ή όχι», δήλωσε σε δημοσιογράφους από το το Air Force One την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε αν είναι σίγουρος ότι μπορεί να βάλει τέλος στις εχθροπραξίες. Παράλληλα, επέμεινε ότι ο τερματισμός του πολέμου παραμένει προτεραιότητα, σημειώνοντας: «Ναι. Θα ήθελα να το δω να συμβαίνει».

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δεσμευθεί ότι θα σταματήσει τον πόλεμο «από την πρώτη μέρα» της θητείας του, ωστόσο πρόσφατα ανασκεύασε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη στο περιοδικό TIME, χαρακτηρίζοντάς την «υπερβολή». «Βοηθήσαμε πολλές χώρες. Η υπόθεση της Ουκρανίας είναι υπόθεση Μπάιντεν. Δεν είναι υπόθεση Τραμπ. Προσπαθώ να την τελειώσω».

Μέσα στην εβδομάδα, ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε, η συνομιλία του με τον Πούτιν δεν είχε αποτέλεσμα: «Δεν υπήρξε πρόοδος. Θέλει να το πάει μέχρι τέλους, να συνεχίσει να σκοτώνει ανθρώπους. Δεν είναι καλό αυτό».

Πάντως, η συνομιλία του με τον Ζελένσκι φάνηκε πιο παραγωγική, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για «πολύ σημαντική και γόνιμη συζήτηση» σχετικά με την αεράμυνα, την κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων και τις αμοιβαίες επενδύσεις.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Ζελένσκι «πολύ καλή» και «στρατηγική». Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο πάγωσε αυτή την εβδομάδα ορισμένες αποστολές όπλων στην Ουκρανία, επικαλούμενο ανησυχίες για χαμηλά αποθέματα πυρομαχικών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η αμερικανική βοήθεια συνεχίζεται: «Έχουμε δώσει πολλά όπλα. Αλλά συνεχίζουμε να δίνουμε όπλα και να δουλεύουμε μαζί τους για να τους βοηθήσουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμφιβάλλω αν ο Ρεζά Παχλαβί έχει αρκετή στήριξη στο Ιράν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρεζά Παχλαβί «ωραίο τύπο», αλλά αμφιβάλλει αν μπορεί να κυβερνήσει το Ιράν. Προβλέπει πιθανή κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος και κατηγορεί τον Ζελένσκι για το αδιέξοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 3% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν έως 3% μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ταραχές στο Ιράν τελείωσαν και χωρίς σαφή αναφορά για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχαν αυξηθεί λόγω έντασης και διαδηλώσεων στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επικοινώνησα με την πρόεδρο της Βενεζουέλας, «υπέροχος άνθρωπος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, την οποία χαρακτήρισε «υπέροχο άνθρωπο» και τόνισε τη θετική τους συνεργασία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: "Πιστεύω ότι θα υπάρξει λύση για το θέμα της Γροιλανδίας"

Ο Τραμπ δήλωσε πως «θα βρεθεί λύση» για τη Γροιλανδία, παρά τις διαφορές με τη Δανία και τη Γροιλανδία, τονίζοντας τη στρατηγική της σημασία και υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή από εξωτερικές απειλές.