ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από την Ασία, δέσμευση στην ASEAN

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, στην πρώτη του περιοδεία στην Ασία, διαβεβαίωσε τις χώρες της ASEAN ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ασία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντώντας τους ομολόγους του από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας στην Κουάλα Λουμπούρ. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Ρούμπιο διαβεβαίωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν» την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών συγκέντρωσε τους εκπροσώπους των δέκα κρατών μελών της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καθώς και σύμμαχες χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Νότια Κορέα.

Η επίσκεψη εντάσσεται στη στρατηγική των ΗΠΑ να επανενεργοποιήσουν την παρουσία τους στον ευρύτερο χώρο του Ινδικού-Ειρηνικού, ξεπερνώντας τις εστίες έντασης που απασχολούν την Ουάσινγκτον, όπως η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη. 

Ο Μάρκο Ρούμπιο τόνισε με έμφαση ότι «αυτός ο αιώνας και ο επόμενος, η ιστορία των επόμενων 50 ετών θα γραφτεί σε μεγάλο βαθμό εδώ, σε αυτή την περιοχή», αποσαφηνίζοντας πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Ασίας βρίσκονται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι, παρά την ενασχόληση των ΗΠΑ με άλλες διεθνείς υποθέσεις, «είναι αδύνατο να αποσπαστεί η προσοχή των ΗΠΑ ή του κόσμου από τα τεκταινόμενα στην Ασία».

Ωστόσο, το κλίμα της συνόδου επηρεάστηκε από τις πρόσφατες αποφάσεις της αμερικανικής προεδρίας, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή υψηλών δασμών σε επτά κράτη-μέλη της ASEAN και στενούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, με εφαρμογή από την 1η Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να επισκιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες του Μάρκο Ρούμπιο κατά την περιοδεία του.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση παρίστανται και βασικοί γεωπολιτικοί παίκτες, όπως ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο ο Ρούμπιο έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί αργότερα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε ότι κύρια προτεραιότητα παραμένει η διασφάλιση της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους εταίρους της περιοχής.

 Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας διατηρεί ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα όπως η Νότια Σινική Θάλασσα, διεθνές έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών, και εμπορία ανθρώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η δημοκρατία προϋποθέτει ελευθερία και ακεραιότητα πληροφορίας

Ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του "Global Media Center" την 1η Απριλίου, που θα συλλέγει και θα ελέγχει τις διεθνείς ειδήσεις για την Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας την παραπληροφόρηση και ενισχύοντας τη δημόσια διπλωματία.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Νυχθημερόν η επιχείρηση επαναπατρισμού από τη Μ. Ανατολή

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει τη συνεχή ετοιμότητα και δραστηριοποίηση των υπηρεσιών του για τη συνδρομή Ελλήνων πολιτών στη Μέση Ανατολή, με αδιάκοπη εργασία και μεγάλη επιχειρησιακή προσπάθεια για επαναπατρισμό.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από 1η Απριλίου η λειτουργία της Παγκόσμιας Πλατφόρμας Ενημέρωσης

Ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε ότι την 1η Απριλίου ξεκινά η λειτουργία της "Παγκόσμιας Πλατφόρμας Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης" για παρακολούθηση εικόνας της Ελλάδας και καταπολέμηση παραπληροφόρησης από το ΥΠΕΞ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ για Ιράν: «Το μήλο πέφτει κάτω απ'τη μηλιά» για τον νέο ηγέτη Χαμενεΐ

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ, νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ως «άλλον ένα τύραννο» που θα συνεχίσει τη βαρβαρότητα του καθεστώτος, επισημαίνοντας πως τα χέρια του είναι ήδη λερωμένα με αίμα.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Γραφείο Εξωστρέφειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 στη Λαμία υπογράφεται Μνημόνιο για την ίδρυση Γραφείου Εξωστρέφειας στη Στερεά Ελλάδα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη διεθνή παρουσία τοπικών επιχειρήσεων και επενδύσεων.