ΓΔ: 2492.99 0.22% Τζίρος: 167.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:28:37
Χρυσωρυχείο στοά υπόγεια
Υπόγεια στοά σε χρυσωρυχείο με τεχνητό φωτισμό και σιδηροτροχιές.

Κολομβία: Διασώθηκαν 18 μεταλλωρύχοι έπειτα από κατάρρευση σε ορυχείο

Οι 18 μεταλλωρύχοι που εγκλωβίστηκαν για ώρες σε χρυσωρυχείο της Κολομβίας διασώθηκαν με επιτυχία, έπειτα από επιχείρηση υπό την καθοδήγηση των αρχών.

Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε σε χρυσωρυχείο στη βορειοδυτική Κολομβία, οι 18 μεταλλωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί για πολλές ώρες διασώθηκαν με επιτυχία και βρίσκονται όλοι σε καλή κατάσταση. 

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ορυχείων με ανάρτησή της στη πλατφόρμα X, σηματοδοτώντας την ευτυχή κατάληξη μιας δύσκολης επιχείρησης διάσωσης.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Ρεμέδιος του διαμερίσματος Αντιόχεια, μια περιοχή γνωστή για τη μακρά ιστορία της στην εξόρυξη χρυσού.

 Οι μεταλλωρύχοι είχαν παγιδευτεί από την Πέμπτη, όταν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το ατύχημα αφορούσε πιθανότατα «παράνομη εκμετάλλευση ορυχείου».

 Οι προσπάθειες διάσωσης διήρκεσαν περίπου δώδεκα ώρες, με τον κρατικό οργανισμό να επιβεβαιώνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι ανασύρθηκαν υγιείς, μετά από επιχείρηση που κινητοποίησε άμεσα τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης μεταλλωρύχων, Γιάρλεϊ Εράσμο Μαρίν, το ατύχημα προκλήθηκε από «μηχανική βλάβη», όταν κατέρρευσε υποστηρικτική δομή, αποκλείοντας τη βασική έξοδο του ορυχείου και αφήνοντας τους εργαζόμενους παγιδευμένους υπόγεια για περίπου 18 ώρες. 

Όπως φάνηκε στις εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τοπικά μέσα, οι διασώστες εντόπισαν και ανέβασαν στην επιφάνεια κάθε έναν από τους μεταλλωρύχους, ενώ τους παρείχαν απαραίτητη φροντίδα, όπως χορήγηση ενυδατικών ροφημάτων.

Η άμεση κινητοποίηση διασφαλίστηκε από τις επίσημες αρχές, με τον υπουργό Ορυχείων και Ενέργειας, Έντουιν Πάλμα, να δηλώνει μέσω X πως «ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης» για την αποτελεσματική διαχείριση του περιστατικού.

Η περιοχή της Αντιόχειας αποτελεί σημαντικό κέντρο παραγωγής χρυσού στην Κολομβία, ωστόσο η εξορυκτική δραστηριότητα έχει συχνά συνδεθεί με τη δράση ένοπλων ομάδων. 

Συγκεκριμένα, μέρος του χρυσού που εξορύσσεται λειτουργεί ως πηγή χρηματοδότησης για οργανώσεις όπως το «Κλαν ντελ Γκόλφο», ένα από τα κύρια καρτέλ της χώρας που δραστηριοποιείται και στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης. 

Παράλληλα, ατυχήματα στα ορυχεία - ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν εξόρυξη άνθρακα στο κεντρικό τμήμα της χώρας - παραμένουν συχνά, οδηγώντας σε δεκάδες θύματα κάθε χρόνο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία και καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στα κολομβιανά ορυχεία, με στόχο την αποτροπή τραγικών συμβάντων στο μέλλον και την προστασία της ζωής των εργαζομένων στον κλάδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ο νέος πρόεδρος κατηγορεί τον προηγούμενο για πραξικόπημα

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο για απόπειρα πραξικοπήματος και καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να προστατεύσουν τη δημοκρατία, αρνούμενος τη συνέχιση της μετάβασης.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση υπουργού Δικαιοσύνης Κολομβίας λόγω διαφωνίας με πρόεδρο Πέτρο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας, Χόρχε Ιβάν Κουέρβο, παραιτήθηκε ασκώντας κριτική στις διαπραγματεύσεις του προέδρου Πέτρο με ένοπλες οργανώσεις, τονίζοντας ελλείψεις και απουσία ξεκάθαρων ορίων στις συνομιλίες.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Ο Πέτρο αμφισβητεί τη νομιμοποίηση του δεξιού διαδόχου

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τον διάδοχό του Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, κάνοντας λόγο για εκλογική απάτη με αλγορίθμους και εξωτερική χρηματοδότηση, παρότι τα επίσημα αποτελέσματα τον ανέδειξαν νικητή.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο ανακοινώνει πρόωρη αποχώρηση από την εξουσία

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί πρόωρα στις 20 Ιουλίου, πριν αναλάβει ο διάδοχός του, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια. Κάλεσε, επίσης, σε μαζικές κινητοποιήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο ανακοινώνει πρόωρη αποχώρηση από την εξουσία

Ο Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία της Κολομβίας στις 20 Ιουλίου, πριν αναλάβει ο διάδοχός του, Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια. Κάλεσε σε μαζική κινητοποίηση υπέρ της ανεξαρτησίας και των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.
Γκουστάβο Πέτρο Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Συνομιλία Πέτρο-Τραμπ για καλλιέργεια κόκας και κυρώσεις

Ο Γουστάβο Πέτρο, πρόεδρος της Κολομβίας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη μείωση των καλλιεργειών κόκας και τις αμερικανικές κυρώσεις, επιβεβαιώνοντας την καταστροφή 300.000 στρεμμάτων.