ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πανοραμική της Βηρυτού
Άποψη της Βηρυτού από αέρος, σημαντικό αστικό και οικονομικό κέντρο του Λιβάνου.

Λίβανος: Οξύνει την ένταση η απόφαση για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ζητά σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ έως το 2025, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και αποχωρήσεις υπουργών από το συμβούλιο.

Σε μία ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική συγκυρία, η λιβανική κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη μιας απόφασης που φαίνεται ότι ενισχύει τους τριγμούς στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας. 

Η Χεζμπολάχ αντέδρασε εντόνως στην εντολή που δόθηκε στον λιβανικό στρατό να καταρτίσει σχέδιο για τον αφοπλισμό της οργάνωσης μέχρι το τέλος του 2025, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία ως «σοβαρό λάθος»

Το σιιτικό κίνημα, το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν, δήλωσε επίσης πως προτίθεται να ενεργήσει «σαν να μην υφίσταται» η απόφαση, αυξάνοντας περαιτέρω την ένταση.

Η απόφαση αυτή συνιστά ένα από τα πιο δραστικά βήματα από το πέρας του εμφυλίου πολέμου το 1990, καθώς για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα αφοπλισμού της Χεζμπολάχ με σαφές χρονοδιάγραμμα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, στόχος είναι η ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας, ωστόσο η Χεζμπολάχ αντιτάσσεται έντονα, υποστηρίζοντας ότι με τον αφοπλισμό της Λιβανικής Αντίστασης, «στερείται ο Λίβανος το όπλο της αντίστασης έναντι του ισραηλινού εχθρού» και «υπονομεύεται η εθνική κυριαρχία».

Το σιιτικό κίνημα κατηγορεί την κυβέρνηση πως η απόφασή της «δίνει στο Ισραήλ ελευθερία κινήσεων», διατυπώνοντας την πρόθεσή του να «ενεργήσει σαν να μην υπάρχει» αυτή η πολιτική πρωτοβουλία. 

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ αποδίδει το κυβερνητικό σχέδιο σε «υπαγόρευση από τον Αμερικανό απεσταλμένο Τομ Μπαράκ», ο οποίος είχε εισηγηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού.

Σύμφωνα με το σιιτικό κίνημα, η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής «εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του Ισραήλ και αφήνει τον Λίβανο εκτεθειμένο», ελλείψει οποιουδήποτε μέσου αποτροπής. 

Η κυβερνητική απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής της πρόσφατης εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Νοεμβρίου, τερματίζοντας εχθροπραξίες άνω του ενός έτους μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η εν λόγω συμφωνία ορίζει ότι μόλις έξι στρατιωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες δικαιούνται να φέρουν όπλα από τούδε και στο εξής.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ διαμηνύει πως η πλήρης παύση των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση πριν ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαμόρφωση «μιας νέας εθνικής αμυντικής στρατηγικής». Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε την ανακοίνωση, καταγράφηκαν αντιδράσεις: ο υπουργός Υγείας Ρακάν Νασερεντίν (πρόσκειται στη Χεζμπολάχ) και η υπουργός Περιβάλλοντος Ταμάρα ελ-Ζέιν (κοντά στο κίνημα Αμάλ) αποχώρησαν από τη διαδικασία, εκπέμποντας πολιτικό μήνυμα.

Η ίδια η Χεζμπολάχ ανέδειξε την αποχώρηση των υπουργών ως ισχυρή ένδειξη «απόρριψης απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποταγής του Λιβάνου στην αμερικανική κηδεμονία και την ισραηλινή κατοχή», διερμηνεύοντας έτσι το βαθύ διχασμό που προκαλεί η εν λόγω απόφαση στην κυβέρνηση και την κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομάκρυνση μη αναγκαίου προσωπικού από την πρεσβεία Βηρυτού

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν προληπτικά το μη αναγκαίο προσωπικό και τις οικογένειές τους από την πρεσβεία στη Βηρυτό, μετά από κάλεσμα της Χεζμπολάχ για αντίσταση. Η πρεσβεία παραμένει ανοιχτή με περιορισμένο προσωπικό, για λόγους ασφαλείας.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στη Μπεκάα

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα στην κοιλάδα Μπεκάα, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στόχευσε θέσεις της Χεζμπολάχ στην Μπααλμπέκ, απειλώντας την εκεχειρία στην περιοχή.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ λέει όχι σε τετράμηνο χρονοδιάγραμμα για αφοπλισμό

Η Χεζμπολάχ απέρριψε το τετράμηνο περιθώριο αφοπλισμού που έθεσε η κυβέρνηση του Λιβάνου στον στρατό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί το Ισραήλ και χαρακτηρίζοντας τον σχεδιαζόμενο αφοπλισμό μεγάλο λάθος.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 4 μήνες διορία στον στρατό για αφοπλισμό της Χεζμπολά

Η λιβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τετράμηνη, με δυνατότητα παράτασης, προθεσμία στον στρατό για τη δεύτερη φάση αποφόπλισης της Χεζμπολά, υπό πίεση ΗΠΑ. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στον νότο, η δεύτερη αφορά περιοχές βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
Τάιμστεϊνμάιερ, Πρόεδρος Γερμανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σταϊνμάιερ από Βηρυτό: Να συνεχιστεί ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε από τον Λίβανο να συνεχίσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποχώρηση του Ισραήλ από λιβανέζικα εδάφη, τονίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.