ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
Φώτο: Shutterstock

Apple: Επενδύει 100 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ υπό την πίεση Τραμπ

Ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε επένδυση 100 δισ. δολαρίων από την Apple σε εγχώρια παραγωγή, σε μια προσπάθεια μείωσης εξάρτησης από την Ινδία και αποφυγής δασμών.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη μια νέα επένδυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. 

Η κίνηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή νέων δασμών, μεταξύ άλλων και στα smartphones της Apple, εξαιτίας της αυξανόμενης εξάρτησής της από εργοστάσια στην Ινδία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, το νέο πρόγραμμα της Apple περιλαμβάνει την επιστροφή τμημάτων της εφοδιαστικής της αλυσίδας εντός των ΗΠΑ, με στόχο την εγχώρια παραγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων. Στην ανακοίνωση στον Λευκό Οίκο παρευρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ.

«Η οικονομική ατζέντα America First έχει ήδη αποφέρει τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που στηρίζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τέιλορ Ρότζερς.

 «Η συμφωνία με την Apple αποτελεί ακόμη μια νίκη για τη βιομηχανία μας και την εθνική μας ασφάλεια».

Η νέα επένδυση ανεβάζει τη συνολική δέσμευση της Apple για επενδύσεις στις ΗΠΑ στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που περιλαμβάνει προηγούμενες πρωτοβουλίες, όπως εργοστάσιο διακομιστών στο Χιούστον, κέντρο εκπαίδευσης προμηθευτών στο Μίσιγκαν και αύξηση της συνεργασίας με υπάρχοντες εγχώριους συνεργάτες.

Οι μετοχές της Apple κατέγραψαν άνοδο έως 3,6% την Τετάρτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των τελευταίων τριών μηνών.

Η απόφαση της Apple ερμηνεύεται και ως προσπάθεια εκτόνωσης των πιέσεων που ασκεί ο Λευκός Οίκος, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ είχε απειλήσει νωρίτερα φέτος με επιβολή δασμών 25% στα iPhones αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή τους εντός ΗΠΑ.

 Σχολιαστές εκτιμούν ότι η εταιρεία πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υποδομών υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, παρά στη μαζική παραγωγή φθηνότερων συσκευών.

Παρά την επένδυση, η Apple δεν έχει δεσμευτεί σε πλήρη μεταφορά της παραγωγής εντός των ΗΠΑ, κάτι που θα σήμαινε ένα τεράστιο εγχείρημα, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της στην Κίνα και την Ινδία απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Ο Τιμ Κουκ, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, είχε δηλώσει:  «Η συντριπτική πλειοψηφία των iPhones που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Ινδία, ενώ τα MacBooks, iPads και Apple Watch προέρχονται κυρίως από το Βιετνάμ». Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε διαρκώς να βελτιστοποιούμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα και τελικά θα κάνουμε περισσότερα στις ΗΠΑ».

Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται πρόσθετος δασμός 25% στα προϊόντα από την Ινδία, επικαλούμενος τις αγορές ρωσικού πετρελαίου από τη χώρα. 

Πρόκειται για νέο μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε ήδη ισχύοντα δασμό 25% που θα τεθεί σε εφαρμογή την Πέμπτη.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει και για δασμούς σε προϊόντα που περιλαμβάνουν μικροτσίπ, ενώ στη διάρκεια της πρώτης του θητείας είχε εξαιρέσει προϊόντα της Apple από εισαγωγικούς φόρους. 

«Η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, ενώ εμείς δεν έχουμε ισότιμες εμπορικές σχέσεις μαζί της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος στο CNBC.

Αναλυτές σημειώνουν πως αν η Apple καταφέρει να εξασφαλίσει νέες εξαιρέσεις, θα διατηρήσει πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών όπως η Samsung.

Η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η κυβέρνηση Τραμπ σε επενδυτικά προγράμματα. 

Το προηγούμενο διάστημα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης από τις Oracle, OpenAI και SoftBank, με στόχο οι συνολικές επενδύσεις να φτάσουν τα 500 δισ.

Παράλληλα, η Nvidia έχει δεσμευτεί για ανάπτυξη τεχνολογίας AI στις ΗΠΑ αξίας έως και 500 δισ. δολαρίων σε συνεργασία με τοπικούς κατασκευαστές chips.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ινδία διαπραγματεύονται για αγορά βενεζουελάνικου πετρελαίου

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Ινδία για να αγοράσει αργό από τη Βενεζουέλα, καθώς η Ινδία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Σέρχιο Γκορ.
Χανιά αεροφωτογραφία λιμάνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΣΕΤΕ: Ραγδαία άνοδος της ελκυστικότητας του brand «Ελλάδα» σε Ινδία και Κίνα

Η τελευταία μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική του brand «Ελλάδα» σε Ινδία και Κίνα, όπου κατέγραψε σημαντική άνοδο στην προτίμηση ταξιδιωτών, ενώ παραμένει δημοφιλής σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Κατάσχεση ιρανικών δεξαμενόπλοιων υπό κυρώσεις ΗΠΑ και αυξημένη επιτήρηση

Η Ινδία κατέσχεσε τρία δεξαμενόπλοια που σχετίζονται με το Ιράν κι εμπίπτουν σε αμερικανικές κυρώσεις, εντείνοντας την επιτήρηση για να περιορίσει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου στα ύδατά της, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ερευνητές του ΑΠΘ κατοχυρώνουν πατέντες σε Ινδία και Κίνα

Αυξάνεται η κατάθεση πατεντών από το ΑΠΘ, με πάνω από το 50% να υποβάλλεται στο εξωτερικό. Οι τομείς υγείας, υλικών, ενέργειας κυριαρχούν, ενώ αναπτύσσονται και spin-off εταιρείες, μετατρέποντας την έρευνα σε εμπορικά προϊόντα.
Σημαία ΗΠΑ και Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο υπουργός Πετρελαίου παραδέχεται επαφές με τον Έπστιν

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας Χαρντίπ Σινγκ Πούρι παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε 3-4 φορές με τον Τζέφρι Έπστιν όταν ζούσε στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν έχει καμία εμπλοκή σε αδικήματα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ινδία: Νέα εμπορική συμφωνία, μείωση δασμών και αλλαγή στο πετρέλαιο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με Ινδία: Μείωση δασμών στα ινδικά προϊόντα από 25% σε 18%, η Ινδία θα αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων, σταματώντας τις εισαγωγές από Ρωσία.