ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Σλοβενίας κυματίζει
Η εθνική σημαία της Σλοβενίας κυματίζει μπροστά από συννεφιασμένο ουρανό.

Η Σλοβενία απαγορεύει τις εισαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς

Ως αντίδραση στις ισραηλινές πολιτικές στη Δυτική Όχθη, η Σλοβενία ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγών από οικισμούς, ενισχύοντας τη στήριξή της στους Παλαιστινίους.

Η Σλοβενία προχώρησε στην επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών προϊόντων από ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ως απάντηση στην πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, που, κατά τη σλοβενική θέση, «υπονομεύει την προοπτική για επίτευξη βιώσιμης ειρήνης»

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε επίσημα, τονίζοντας πως η εν λόγω πολιτική αποτελεί συνέχεια της αντίδρασης της Σλοβενίας απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στη σχετική ανακοίνωση, η σλοβενική κυβέρνηση έκανε λόγο για «σοβαρές και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από πλευράς Ισραήλ. 

Επισήμανε, επίσης, ότι η Σλοβενία «δεν γίνεται να αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας που κλείνει τα μάτια» σε «παράνομες ανεγέρσεις, απαλλοτριώσεις και εκτοπισμούς» που διαπράττονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα επιπλέον μέτρων, όπως είναι η απαγόρευση εξαγωγών εμπορευμάτων που προορίζονται για τους παράνομους οικισμούς, διαδικασία για την οποία αναμένεται απόφαση στο προσεχές διάστημα. 

Σύμφωνα με το Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STA), η Σλοβενία το 2022 και το 2024 δεν πραγματοποίησε καθόλου εισαγωγές από ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη, που θεωρούνται παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ το 2023 ο όγκος των εισαγωγών ανήλθε μόλις σε 2.000 ευρώ.

Οι εξαγωγές της Σλοβενίας προς τους οικισμούς περιορίστηκαν κυρίως σε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, χωρίς να καταγράφονται άλλες κατηγορίες εμπορευμάτων.

Λίγες ημέρες πριν, η σλοβενική κυβέρνηση είχε προβεί επίσης στην απαγόρευση του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ. Αιτία της απόφασης αποτέλεσε ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει ανάλογα μέτρα τη δεδομένη στιγμή.

Επιπλέον, η Σλοβενία μπλόκαρε την είσοδο στη χώρα σε δύο ακροδεξιούς υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγορώντας τους για υποκίνηση «ακραίας βίας» και «σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά των Παλαιστινίων, λόγω δηλώσεών τους που χαρακτηρίστηκαν ως προτροπές σε γενοκτονία.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Λουμπλιάνα έχει αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος από τον Ιούνιο του 2024, ενισχύοντας τη θέση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο «πράσινο φως» Ισραήλ για 34 οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε, μυστικά τον Απρίλιο, την ανέγερση 34 νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη προκαλώντας ανησυχία στους Παλαιστινίους, σύμφωνα με ΜΚΟ και ΜΜΕ. Αυτοί προστίθενται στους 68 που έχουν ήδη εγκριθεί από το 2022.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολά αναφέρει τρεις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Η Χεζμπολά εξαπέλυσε νυχτερινές επιθέσεις με ρουκέτες και drones στο Ισραήλ, που απάντησε πλήττοντας στόχους στον Λίβανο. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολά συνεχίζονται χωρίς κατάπαυση πυρός.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εντολή αποχώρησης και για τον δρόμο προς το αεροδρόμιο Βηρυτού

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε ξανά τους κατοίκους συνοικιών της νότιας Βηρυτού να απομακρυνθούν, καθώς σχεδιάζει αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολά. Η διαταγή επεκτείνεται πλέον και σε παραθαλάσσια, πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πεζεσκιάν: Παραβίαση εκεχειρίας οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν χαρακτήρισε ανούσιες τις διαπραγματεύσεις λόγω ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο και τόνισε πως το Ιράν στηρίζει τον λιβανέζικο λαό. Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι κάθε παραβίαση εκεχειρίας θα απαντηθεί δυναμικά.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα σε Μητσοτάκη για υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων και ειρήνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στον Λίβανο και καλεί τη διεθνή κοινότητα για διπλωματική λύση. Καλεί τον Πρωθυπουργό να προωθήσει την ειρήνη, αλλάζοντας στάση και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εκατοντάδες μέλη της Χεζμπολάχ στόχος πλήγματων στον Λίβανο

Ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο στόχευσαν «εκατοντάδες» μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον Ισραηλινό ΥΠΕΘΑ. Ο Λίβανος αναφέρει δεκάδες νεκρούς, μετά τη «σκληρότερη επίθεση» κατά του κινήματος από τη βομβιστική ενέργεια του Σεπτεμβρίου.