ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:32
Άγαλμα Θέμιδος δικαιοσύνης
Η Θέμιδα συμβολίζει τη δικαιοσύνη μπροστά από νομικά βιβλία με φόντο το δικαστήριο.

Ελεύθερη αφέθηκε η υπέρμαχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, όπως και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, είχαν ζητήσει την «άμεση απελευθέρωσή» της.

Η υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτα Λία Γκραχάλες, που είχε συλληφθεί ύστερα από διαδήλωση την Παρασκευή και κατηγορείται για «υποκίνηση στο μίσος» και «συνωμοσία», αφέθηκε ελεύθερη χθες, Τρίτη, το βράδυ, ανακοίνωσε ο σύζυγός της, διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί η δίωξή της από τη δικαιοσύνη.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, όπως και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, είχαν ζητήσει την «άμεση απελευθέρωσή» της. Η Γκραχάλες, που διευθύνει τη μη κυβερνητική οργάνωση SurGentes, συνελήφθη την Παρασκευή έπειτα από διαδήλωση μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στο Καράκας υπέρ αυτών που κρατούνται στο πλαίσιο της μετεκλογικής κρίσης.

«Θέλω να ενημερώσω ότι γύρω στις 9 το βράδυ (04:00 ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε για τη Μάρτα Λία μέτρο που αντικαθιστά τη στέρηση της ελευθερίας της και πήγαμε να την βρούμε», ανέφερε ο Αντόνιο Γκονσάλες, ο σύζυγός της, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μήνυμα, ο Γκονσάλες τόνισε ότι «η Μάρτα Λία εξακολουθεί να κατηγορείται για αδικήματα που δεν έχει διαπράξει (…) η ολοφάνερα αυθαίρετη δικαστική διαδικασία συνεχίζεται».

Η μκο SurGentes διαμαρτυρήθηκε για τη διάλυση προηγούμενης διαδήλωσης υπέρ των φυλακισμένων, την 5η Αυγούστου, από «παρακρατική ομάδα περίπου 70 ατόμων», ή αλλιώς μελών «collectivos» (ομάδες ακτιβιστών που κατηγορούνται για συγκρούσεις με αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές) μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου (TSJ). Η Γκραχάλες ήταν παρούσα σε αυτήν τη διαδήλωση.

Η εισαγγελία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σε βάρος της Γκραχάλες εκδόθηκε «ένταλμα σύλληψης (…) για ενέργειες κατά των θεσμών της Βενεζουέλας και της ειρήνης της Δημοκρατίας» και διευκρίνισε ότι κατηγορείται για «υποκίνηση στο μίσος» και «συνωμοσία».

Στις ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου 2024, στις οποίες επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία, 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.400 συνελήφθησαν. Έκτοτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι περίπου 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι πολλές μκο που εμπλέκονται στην υπεράσπιση κρατουμένων της μετεκλογικής κρίσης χρηματοδοτούνται από την CIA και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αυτές (οι μκο) ζητούν τη δημιουργία ψεύτικης επιτροπής μητέρων για την ελευθερία πολιτικών κρατουμένων και, αν δεις τον κατάλογο, αυτοί είναι όλοι όσοι έχουν σκοτώσει ανθρώπους στη χώρα, αυτοί που έχουν τραυματίσει αθώους», σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο. Σχετικά με τους ανθρώπους που συνελήφθησαν στη διάρκεια της μετεκλογικής κρίσης ο Μαδούρο δήλωσε ότι «αυτοί που επιτίθενται με βία και σκοτώνουν είναι τρομοκράτες, όχι πολιτικοί κρατούμενοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχαρνές: Σύλληψη τριών 15χρονων για ληστεία σε βάρος 59χρονης γυναίκας

Συνελήφθησαν τρεις 15χρονοι στις Αχαρνές για ληστεία σε βάρος 59χρονης, την οποία έριξαν στο δρόμο για να της πάρουν την τσάντα. Οι ανήλικοι εντοπίστηκαν από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., ενώ αναζητείται ακόμα ένα άτομο.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 60χρονου για τον φόνο της μητέρας του το 2022 στο Κολωνάκι

Συνελήφθη 60χρονος στο Κολωνάκι με ένταλμα για τη δολοφονία της μητέρας του το 2022. Κατηγορείται ότι της έδωσε θανατηφόρα ηρεμιστικά και έβαλε φωτιά για να καλύψει τα ίχνη του. Η 87χρονη είχε βρεθεί απανθρακωμένη.