ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
Σημαίες ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης δίπλα-δίπλα συμβολίζοντας διεθνείς σχέσεις.

Mειώνουν τις αποστολές δεμάτων προς ΗΠΑ λόγω δασμών τα ταχυδρομεία της ΕΕ

Η La Poste σταματά προσωρινά την αποστολή δεμάτων προς ΗΠΑ λόγω αυστηρότερων δασμολογικών κανόνων, με εξαίρεση τη Chronopost και δώρα κάτω των 100 ευρώ, καθώς αναμένει διευκρινίσεις από τα αμερικανικά τελωνεία.

Η αυστηροποίηση των δασμολογικών κανόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει οδηγήσει αρκετά ευρωπαϊκά ταχυδρομεία στην αναστολή των αποστολών δεμάτων προς την αμερικανική αγορά, με ορισμένες εξαιρέσεις να διατηρούνται. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βασίζονται στο διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο.

Από τις αρχές της εβδομάδας, η γαλλική ταχυδρομική εταιρεία La Poste ανέφερε πως διακόπτει τη διακίνηση δεμάτων προς τις ΗΠΑ, επιτρέποντας μόνο όσα μεταφέρονται μέσω της Chronopost ή αφορούν δώρα μεταξύ φυσικών προσώπων χαμηλότερης αξίας των 100 ευρώ. Όπως υπογράμμισε αρμόδιο στέλεχος της εταιρείας, «λόγω έλλειψης επιπλέον πληροφοριών από τα αμερικανικά τελωνεία για τις τεχνικές προδιαγραφές αποστολής, είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε προσωρινά τις υπηρεσίες μας».

Περιορισμοί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Αντίστοιχα, η γερμανική Deutsche Post —με τη νέα της επωνυμία DHL Group— ανακοίνωσε ότι από σήμερα παύει προσωρινά τις στάνταρ αποστολές δεμάτων στις ΗΠΑ, υπηρεσία που χρησιμοποιείται κυρίως από ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις για δεμάτια έως 31 κιλά.

Κατά τη νέα πολιτική, θα γίνονται δεκτά μόνο δέματα χαρακτηρισμένα ως δώρα, με ανώτατη αξία τα 100 δολάρια (86 ευρώ), καθώς και έγγραφα. Επιπλέον, η DHL ενημερώνει ότι θα προβαίνει σε ενδελεχείς ελέγχους ώστε να αποτρέψει πιθανές παρατυπίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται τέτοιου είδους μέτρα: ήδη από τον Απρίλιο, η DHL είχε ενημερώσει πως διακόπτει τις αποστολές δεμάτων υψηλής αξίας (άνω των 800 ευρώ) προς τις ΗΠΑ.

Και άλλοι μεγάλοι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, όπως η BPost (Βέλγιο), η Correos (Ισπανία), το σκανδιναβικό δίκτυο PostNord (Δανία – Σουηδία), καθώς και η Austrian Post (Αυστρία), έχουν λάβει παρόμοια περιοριστικά μέτρα.

Ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πιθανή εξάπλωση

Η τάση αυτή ενδέχεται να γενικευτεί, καθώς η Ένωση Ευρωπαϊκών Δημόσιων Ταχυδρομικών Φορέων (PostEurop), που συγκεντρώνει 52 μέλη, προειδοποίησε πρόσφατα για τον κίνδυνο ολικής αναστολής αποστολών δεμάτων προς τις ΗΠΑ σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Σύμφωνα με την PostEurop, οι νέοι αμερικανικοί κανονισμοί υιοθετούν διαφορετική προσέγγιση από εκείνη που έχει θεσπίσει η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες διεθνώς, όσο και για τους πελάτες που βασίζονται στα διεθνή ταχυδρομεία για εμπορικά ή ιδιωτικά πακέτα.

Η PostEurop σημείωσε ότι, αν δεν βρεθεί λύση πριν την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών—στις 29 Αυγούστου 2025—ενδεχομένως τα ευρωπαϊκά ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις εθνικές αρχές τους, να αναγκαστούν σε περιορισμό ή πλήρη αναστολή αποστολών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπτώσεις από τις αμερικανικές αλλαγές

Η αυστηροποίηση προέκυψε ύστερα από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής σε μικρά δέματα με αξία κάτω των 800 δολαρίων από τις ΗΠΑ, απόφαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου.

Η νέα δασμολογική πολιτική, η οποία τίθεται σε ισχύ από 29 Αυγούστου, επιβάλλει φόρο 15% —το ίδιο ποσοστό που εφαρμόζεται και για άλλα προϊόντα προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης— σύμφωνα με την τελευταία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σχέδιο μείωσης δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου

Ο Τραμπ σκοπεύει να μειώσει ορισμένους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, καθώς οι τιμές κονσερβών και ταψιών έχουν αυξηθεί, προκαλώντας ανησυχία στους Αμερικανούς ενόψει των εκλογών, σύμφωνα με τη Financial Times.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για δασμούς σε χώρες με εμπόριο με Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για επιβολή δασμών 25% σε χώρες που συναλλάσσονται με το Ιράν, ενώ Ουάσινγκτον και Τεχεράνη πραγματοποίησαν συνομιλίες στο Ομάν μετά από μακρά περίοδο εντάσεων.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρή κρίση αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε χώρες που στηρίζουν Κούβα

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, προειδοποιεί ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε χώρες που προμηθεύουν με πετρέλαιο την Κούβα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο νησί, επηρεάζοντας υγεία και τρόφιμα.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καρνέι: Οι απειλές Τραμπ για δασμούς είναι διαπραγματευτική τακτική

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 100% μέρος στρατηγικής διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της USMCA με ΗΠΑ και Μεξικό.