ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στρατιώτης Εθνικής Φρουράς ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Washington Post: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει αποστολή στρατού στο Σικάγο

Το Πεντάγωνο εξετάζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Σικάγο, όπως ζητά ο Τραμπ, σύμφωνα με τη Washington Post. Αποφάσεις αναμένονται σύντομα.

Στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης σχεδίων για πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων στο Σικάγο βρίσκεται το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, ενόψει πίεσης από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη λήψη πιο σκληρών μέτρων κατά του εγκλήματος, της αστεγίας και της παράτυπης μετανάστευσης στη μεγαλούπολη. Τις αποκαλύψεις αυτές δημοσίευσε η Washington Post, επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές από τον κρατικό μηχανισμό.

Οι διεργασίες στο Πεντάγωνο περιλαμβάνουν διαφορετικές «επιλογές», συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για αποστολή χιλιάδων μελών της Εθνοφρουράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο εγγύς μέλλον, ενδεχομένως ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε το Σικάγο «χάλι» και τόνισε πως προτεραιότητά του παραμένει η αποκατάσταση της τάξης τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στην πόλη της λίμνης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης.

Εκπρόσωποι του Πενταγώνου, με χθεσινή ανακοίνωσή τους, απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τα σενάρια περί μελλοντικών ενεργειών. Ωστόσο επισήμαναν πως το Υπουργείο Άμυνας «διαρκώς εκπονεί σχεδιασμούς» και «συνεργάζεται με εταίρους για την προστασία ομοσπονδιακών πόρων και προσωπικού».

Ο Λευκός Οίκος, όταν κλήθηκε για διευκρινίσεις, παρέπεμψε στις πρόσφατες τοποθετήσεις του προέδρου Τραμπ.

Αντιδράσεις Πολιτειακής και Δημοτικής Ηγεσίας

Ο κυβερνήτης του Ιλινόι, Τζέι Μπι Πρίτσκερ, διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επικοινωνία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς την πολιτεία για ζήτημα συνδρομής, ενώ υπογράμμισε πως δεν συντρέχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να δικαιολογείται ενδεχόμενη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ. Πρίτσκερ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ πως «προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση, να πολιτικοποιήσει τους ένστολους Αμερικανούς που υπηρετούν και να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα που προκαλεί στις οικογένειες εργαζόμενων Αμερικανών».

Η δημοτική αρχή του Σικάγο, μέσω του δημάρχου Μπράντον Τζόνσον, δηλώνει έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο ενός τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο χαρακτηρίζει ως παράνομο. Ο κ. Τζόνσον υπογράμμισε πως «η προσέγγιση του προέδρου είναι ασυντόνιστη, αχρείαστη και σαθρή», παρουσιάζοντας επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πόλη κατάφερε το τελευταίο έτος να μειώσει τις ανθρωποκτονίες κατά 30%, τις κλοπές κατά 35% και τα βίαια επεισόδια με χρήση πυροβόλων όπλων σχεδόν κατά 40%.

Εκτεταμένη χρήση της Εθνοφρουράς – Προηγούμενες Παρεμβάσεις

Σε ανάλογη κίνηση, το προηγούμενο σαββατοκύριακο, τρεις Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου, αποστέλλοντας εκατοντάδες μέλη της Εθνοφρουράς στην Ουάσιγκτον, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις πολιτείες τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τη ρητορική του για το Σικάγο, παρουσιάζοντάς το ως πόλη με ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν πως τα βίαια εγκλήματα έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, σημειώνεται, διαθέτει δικό της σύστημα αυτοδιοίκησης, με τον έλεγχο να ανήκει τελικά στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την ανάληψη δράσης στο Λος Άντζελες με την ανάπτυξη 700 πεζοναυτών και 4.000 μελών της Εθνοφρουράς, παρά τη ρητή διαφωνία του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ. Η στρατιωτική κινητοποίηση αποφασίστηκε ως απάντηση σε ταραχές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με επίκεντρο επιχειρήσεις ελέγχου και σύλληψης μεταναστών υπό την ευθύνη της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Λίγες εβδομάδες η αναστάτωση στις αγορές λόγω πολέμου, λέει ο Ράιτ

Ο Υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ δήλωσε πως ο Τραμπ ανησυχεί για το κόστος ενέργειας για τους Αμερικανούς, αλλά περιμένει μόνο λίγες εβδομάδες αναστάτωσης. Παραδέχτηκε λάθος ανάρτηση για το Πολεμικό Ναυτικό και ανέλαβε την ευθύνη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Προτεραιότητα να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά, όχι το πετρέλαιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως προτεραιότητά του είναι να αποτρέψει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, θεωρώντας αυτό πιο σημαντικό από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της Μέσης Ανατολής.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμο για μακρύ πόλεμο φθοράς, βλέπει ήττα η Ουάσιγκτον

Το Ιράν δήλωσε έτοιμο για παρατεταμένο πόλεμο, δώδεκα μέρες μετά τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ. Οι μάχες στη Μέση Ανατολή προκαλούν αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός σύμβουλος αποκαλεί «Σατανά» τον Τραμπ, πρόεδρο των ΗΠΑ

Σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη χαρακτήρισε τον Τραμπ «Σατανά» και προέβλεψε καταστροφή του Ισραήλ, λέγοντας πως μόνο το Ιράν θα παραμείνει στη Μέση Ανατολή, ενώ το σιωνιστικό καθεστώς θα εξαλειφθεί.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα ασφάλεια στα Στενά Χορμούζ σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως σύντομα θα υπάρξει «μεγάλη ασφάλεια» στα Στενά του Χορμούζ, διαβεβαιώνοντας για ασφαλή διέλευση πετρελαιοφόρων και συμβουλεύοντας τις εταιρείες να τα χρησιμοποιούν.