ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει πάνω από τοπίο με καθαρό ουρανό.

Ένταση στη Χεβρώνα μετά τη σύλληψη του δημάρχου από Ισραηλινούς

Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον δήμαρχο Χεβρώνας Ταϊσίρ Αμπού Σνέινεχ, με το δημοτικό συμβούλιο να καταγγέλλει πολιτική παρέμβαση και την Παλαιστινιακή Αρχή να ανησυχεί.

Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον δήμαρχο της Χεβρώνας, Ταϊσίρ Αμπού Σνέινεχ, προκαλώντας κύμα οργής στην πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. 

Η σύλληψη σημειώθηκε μετά από νυχτερινή εισβολή στο σπίτι του, κατά την οποία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, προκλήθηκαν καταστροφές.

Το δημοτικό συμβούλιο της Χεβρώνας καταδίκασε έντονα το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια.

 «Αυτή η βίαιη επίθεση δεν έχει στόχο μόνο τον ίδιο τον δήμαρχο, αλλά και τη βούληση των κατοίκων και των εκλεγμένων θεσμών τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη επίθεση στη δημοκρατική διαδικασία».

Από την πλευρά τους, ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι ο Αμπού Σνέινεχ κατηγορείται για υποστήριξη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, καθώς και για υποκίνηση μίσους κατά του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός παρέπεμψε τις επίσημες δηλώσεις στην υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας Σιν Μπετ.

Η σύλληψη αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για πιθανή υπονόμευση της Παλαιστινιακής Αρχής. Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι η κίνηση του Ισραήλ εντάσσεται σε μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης εναλλακτικής ηγεσίας στην πόλη.

 Είχε προηγηθεί πρόταση από τοπικούς φυλάρχους για μετατροπή της Χεβρώνας σε ανεξάρτητο «εμιράτο» που θα αναγνώριζε το Ισραήλ. πρόταση που καταδικάστηκε έντονα ως προδοσία της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Παρατηρητές εκφράζουν ανησυχία ότι τα γεγονότα στη Χεβρώνα μπορεί να αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς τη διάβρωση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Αρχής σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.

 Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ζητά ανοιχτά τη διάλυση της Αρχής και την πλήρη προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ.

Στη Χεβρώνα, πόλη περίπου 200.000 κατοίκων, η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί περιορισμένο έλεγχο, ενώ την παλιά πόλη, όπου διαμένουν εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι, εποπτεύει ο ισραηλινός στρατός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 18 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, μπλοκαρισμένες οι διελεύσεις

Στους 18 ανήλθαν οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Το Ισραήλ ανέστειλε τη διέλευση ασθενών στη Ράφα, ενώ τα χτυπήματα έγιναν στη Γάζα και στη Χαν Γιούνις, μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικών.
Πλήθος προσφύγων Παλαιστίνης
ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστίνιοι της Γάζας επιστρέφουν δακρυσμένοι από την Αίγυπτο

Δωδεκάδα Παλαιστινίων επέστρεψε συγκινημένη στην κατεστραμμένη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκαν θερμά συγγενείς και φίλοι. Η χαρά της επανένωσης σκιάστηκε από το βαρύ κλίμα και την καταστροφή.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Αργή η διέλευση στη Ράφα μετά το άνοιγμα των συνόρων στη Γάζα από Ισραήλ

Άνοιξε ξανά το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, επιτρέποντας τη διέλευση Παλαιστινίων υπό αυστηρούς περιορισμούς, σε μια προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από μήνες κατά κύριο λόγο κλειστών συνόρων.
Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Θετικό βήμα για την ειρήνη στη Γάζα το άνοιγμα του περάσματος Ράφα

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε το άνοιγμα της Ράφα ως σημαντικό βήμα για την ειρήνη στη Γάζα, επισημαίνοντας τη σημασία του για ασθενείς και οικογένειες, ενώ τόνισε την ανάγκη επείγουσας βοήθειας και αποστρατιωτικοποίησης της Χαμάς.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε το πέρασμα Ράφα για περιορισμένη διέλευση κατοίκων Ισραήλ και Γάζας

Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε ξανά σήμερα με αυστηρούς περιορισμούς, επιτρέποντας τη διέλευση 50 ατόμων ανά κατεύθυνση ημερησίως. Η επαναλειτουργία έγινε μετά την άφιξη ευρωπαϊκής αποστολής επιτήρησης.
Ανθρωπιστική βοήθεια Ράφα
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε το πέρασμα Ράφα για πολίτες από Ισραήλ, Γάζα και Αίγυπτο

Το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο άνοιξε ξανά και προς τις δύο κατευθύνσεις για τους κατοίκους, μετά από μήνες, με την άφιξη της ευρωπαϊκής αποστολής EUBAM, όπως ανακοίνωσε ισραηλινός αξιωματούχος.