ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
σημαία Ισραήλ

Συγγενείς ομήρων στη Γάζα ζητούν άμεση συμφωνία για απελευθέρωση και ειρήνη

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων προειδοποιεί ότι ο χρόνος τελειώνει για την απελευθέρωση των 48 ομήρων στη Γάζα και καλεί Ισραήλ, ΗΠΑ και μεσολαβητές σε άμεσες συνομιλίες.

Οι συγγενείς των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση στη Γάζα προχώρησαν σε νέα έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίσει την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων. 

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της παλαιστινιακής Χαμάς, η οποία εξέφρασε για πρώτη φορά τη βούληση να υπογραφεί συνολική συμφωνία κατάπαυσης πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σε σχετική ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού του στο X, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων δήλωσε: «Έπειτα από 700 ημέρες, ακούμε επιτέλους τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς ότι επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων, των ζώντων για αποκατάσταση και των νεκρών για να κηδευτούν», επισημαίνοντας τη σημασία της συγκεκριμένης πολιτικής εξέλιξης.

Το Φόρουμ απηύθυνε σαφή πρόσκληση προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την αμερικανική κυβέρνηση και τους διεθνείς μεσολαβητές, ζητώντας να συγκληθούν χωρίς καθυστέρηση οι σχετικές διαπραγματευτικές ομάδες για να εκκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία. 

«Καλούμε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους μεσολαβητές να συγκαλέσουν αμέσως τις διαπραγματευτικές ομάδες και να τις βάλουν να καθίσουν γύρω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία», υπογράμμισε το Φόρουμ στην νεότερη ανακοίνωσή του.

Επί του παρόντος, τα στοιχεία δείχνουν ότι 48 όμηροι παραμένουν στη Γάζα κάτω από τον έλεγχο της Χαμάς και άλλων ενόπλων ομάδων, ενώ μόλις είκοσι από αυτούς εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη στη ζωή. 

Οι συγγενείς προειδοποιούν πως «εξαντλείται ο χρόνος» για την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες και τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Σε δημόσια έκκληση, οι οικογένειες καλούν τους Ισραηλινούς πολίτες να «βγουν στους δρόμους, να σταθούν στο πλευρό μας και να φωνάξουν για την επιστροφή όλων των ομήρων και για τον τερματισμό του πολέμου», επιδιώκοντας έτσι την ενίσχυση της κοινωνικής πίεσης ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να δοθεί τέλος στη μακρά περίοδο αβεβαιότητας και πόνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου θα πάρει το μάθημα που του αξίζει

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στη Γιορτή των Θυσιών ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα «πάρει το μάθημα που του αξίζει», καλώντας σε ενότητα το μουσουλμανικό κόσμο και ευχόμενος υγεία και ομόνοια έξω από το Τζαμί Τσάμλιτζα.
Αγορά στην Κωνσταντινούπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: 428 ακτιβιστές του «Παγκόσμιου Στόλου Sumud» επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη

Οι ακτιβιστές του «Global Sumud», που συνελήφθησαν από το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα, επέστρεψαν με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, τους υποδέχθηκαν συγγενείς και αξιωματούχοι, ενώ υπήρξε φροντίδα για τους τραυματίες.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός Υπ. Άμυνας: «Έγκλημα και λάθος των Ισραηλινών»

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Κροζέτο χαρακτήρισε έγκλημα και σοβαρό λάθος την ενέργεια των Ισραηλινών με το βίντεο του Μπεν Γκβιρ, τονίζοντας πως η πράξη αυτή βλάπτει το Ισραήλ και συμφωνώντας με δηλώσεις Μελόνι και Ματαρέλα.
Σημαία Πολωνίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία εξετάζει να κηρύξει ανεπιθύμητο τον Ισραηλινό υπουργό Μπεν Γκβιρ

Η Πολωνία σχεδιάζει να κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον Ισραηλινό υπουργό Μπεν Γκβιρ, λόγω προσβλητικής συμπεριφοράς του σε βάρος ακτιβιστών του «στολίσκου για τη Γάζα», όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο ίδιος.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: Επικρίνει την αντίδραση του ΥΠΕΞ στη στάση Ισραηλινού αξιωματούχου

Ο Δ. Μάντζος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει την αντίδραση της κυβέρνησης στην επίθεση του Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας σε Έλληνες συλληφθέντες στη Γάζα, ζητώντας ενέργειες για τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό τους.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Eurovision: Τι δείχνουν τα κανάλια στις χώρες που μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό

Δίκτυα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Ολλανδία, Σλοβενία και Ισλανδία μποϊκοτάρουν τον τελικό της Eurovision λόγω της παρουσίας του Ισραήλ, προσφέροντας αντ’ αυτού εναλλακτικές εκπομπές, ενώ ο διαγωνιζόμενος του Ισραήλ αποδοκιμάστηκε στη Βιένη.