ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
Οι σημαίες Ισραήλ και Χαμάς χωρίζονται, με σκιές ανθρώπων στο φόντο – συμβολισμός σύγκρουσης.

Ισραήλ: Ο ΥΠΕΞ ζητά παράδοση της Χαμάς εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών

Το Ισραήλ ζήτησε ξανά από τη Χαμάς να παραδοθεί και να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ο ΥΠΕΞ Γκιντεόν Σαάρ δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει άμεσα αν η Χαμάς παραδώσει τα όπλα.

Το Ισραήλ προχώρησε εκ νέου σε κάλεσμα προς τη Χαμάς για παράδοση, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Γάζας. Στην περιοχή αυτή έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Σε δηλώσεις του στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ, ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να λήξει άμεσα αν η Χαμάς προχωρούσε στην απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων και ταυτόχρονα παρέδιδε τα όπλα της. “Θα είμαστε περισσότερο από ευτυχισμένοι να επιτύχουμε αυτό τον στόχο με πολιτικά μέσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς, με τη σειρά της, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράδοσης. Ο ανώτατος αξιωματούχος της οργάνωσης, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε στο Reuters ότι η ισλαμιστική οργάνωση δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα. Εμφανίστηκε ωστόσο ανοικτός στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Γάζα. Η στάση αυτή συνιστά πάγια θέση της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κλιμάκωση στη Γάζα

Κατά τον προηγούμενο μήνα, το Ισραήλ ξεκίνησε μια οργανωμένη επιθετική επιχείρηση με επίκεντρο την πόλη της Γάζας, το σημαντικότερο αστικό κέντρο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, εντείνοντας τις στρατιωτικές πιέσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο 14 ατόμων στην πόλη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους του τομέα υγείας. Μεταξύ των στόχων ήταν και ένα σχολείο στη νότια περιοχή της πόλης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σε ερωτήματα του Reuters σχετικά με το πλήγμα στο σχολείο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στόχος ήταν ένοπλος της Χαμάς και υποστήριξε ότι οι άμαχοι είχαν προηγουμένως προειδοποιηθεί για την επικείμενη επιχείρηση, με στόχο την αποφυγή παράπλευρων απωλειών.

Εκπρόσωπος του στρατού επισήμανε ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις “θα εξακολουθήσουν να δρουν κατά τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου ν’ απομακρυνθεί η οποιαδήποτε απειλή κατά Ισραηλινών αμάχων”.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν αποδεχόμαστε τουρκικές δυνάμεις στη Γάζα, ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΞ

Το Ισραήλ αρνείται τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα, όπως προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο για ειρήνη. Η παρουσία διεθνούς δύναμης στη Γάζα παραμένει αμφίβολη, λόγω αβεβαιότητας για τη συμμετοχή άλλων κρατών.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει βοήθεια στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από το Ισραήλ να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, διασφαλίζοντας τις βασικές ανάγκες των αμάχων, θεωρώντας την απόφαση νομικά σημαντική με ηθικό κύρος.
Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπρόεδρος ΗΠΑ: Το σχέδιο Ισραήλ για Γάζα προχωρά καλύτερα του αναμενομένου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε πως η εφαρμογή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα προχωρά καλύτερα από το αναμενόμενο και επαίνεσε τη θετική συνεργασία του Ισραήλ.
Ορίζοντας Ντόχα Κατάρ
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Ο εμίρης καταδικάζει τις παραβιάσεις εκεχειρίας στη Γάζα από το Ισραήλ

Ο εμίρης του Κατάρ κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας στη Γάζα, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις και επισημαίνοντας πως η Γάζα έχει μετατραπεί σε ακατάλληλη για ανθρώπινη ζωή λόγω των πρακτικών αυτών.