ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ισραηλινό άρμα μάχης
Ισραηλινό τεθωρακισμένο με σημαία σε δράση κοντά στη Γάζα.

Ισραηλινά άρματα στη Γάζα, πλήρης διακοπή επικοινωνιών και φόβοι κλιμάκωσης

Ισραηλινά άρματα εισήλθαν σε καίρια σημεία της Γάζας, ενώ κόπηκαν ίντερνετ και τηλέφωνα. Οι κάτοικοι μιλούν για απελπισία και φόβο νέας κλιμάκωσης των επιχειρήσεων.

Ισραηλινά άρματα μάχης εντοπίστηκαν σε δύο κομβικά σημεία της Πόλης της Γάζας, τα οποία αποτελούν βασικές διόδους προς το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων την Πέμπτη. Ταυτόχρονα, διακόπηκε πλήρως η πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι τηλεφωνικές συνδέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, εξέλιξη που εκτιμάται ως ένδειξη επικείμενης κλιμάκωσης των χερσαίων επιχειρήσεων.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταλάβει τα ανατολικά προάστια της Πόλης της Γάζας και τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίζουν εντατικά τις γειτονιές Σέιχ Ραντουάν και Τελ αλ-Χάουα. Οι περιοχές αυτές αποτελούν στρατηγικά σημεία διείσδυσης προς τις κεντρικές και δυτικές συνοικίες, όπου εκτιμάται ότι έχει μετακινηθεί το μεγαλύτερο μέρος του αμάχου πληθυσμού για να αναζητήσει ασφάλεια.

«Η διακοπή του ίντερνετ και των τηλεφωνικών γραμμών είναι κακός οιωνός. Ανέκαθεν αποτελούσε κακό σημάδι ότι κάτι πολύ άγριο θα συμβεί», ανέφερε ο Ισμαήλ, κάτοικος της Γάζας που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος χρησιμοποιεί ψηφιακή κάρτα SIM (e-SIM) για να συνδέσει το κινητό του, μια μέθοδο που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς απαιτεί ο κάτοχος να ανηφορίσει σε σημεία με καλύτερο σήμα.

Η κατάσταση στην πόλη χαρακτηρίζεται ως «απελπιστική», με οικογένειες να διαμένουν σε σκηνές ή ερειπωμένα σπίτια. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό επιλέγει συνειδητά να παραμείνει», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται σε παράκτια συνοικία του δυτικού τμήματος της πόλης.

Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα ή πυρά την Πέμπτη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εννέα στην Πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες παροχής επικοινωνιών διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των βασικών διαύλων του δικτύου».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τελευταία ότι εντείνει τις επιχειρήσεις του στην Πόλη της Γάζας, επικεντρωμένος στη διάλυση της τρομοκρατικής υποδομής και στην εξάλειψη τρομοκρατών. Παράλληλα, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Χαν Γιούνις και τη Ράφα στα νότια, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών ή τις κινήσεις των αρμάτων μάχης.

Από την ανακοίνωση του Ισραήλ στις 10 Αυγούστου για επικείμενη ανάληψη ελέγχου στην περιοχή, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αποχωρήσει από την Πόλη της Γάζας. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, παραμένουν χιλιάδες άτομα είτε σε κατεστραμμένες οικίες είτε σε πρόχειρους καταυλισμούς, ανάμεσα σε ερείπια.

Στη βόρεια γειτονιά της Σέιχ Ραντουάν, κάτοικοι ανέφεραν την παρουσία αρμάτων μάχης στο κέντρο της περιοχής, ενώ οι Ισραηλινοί φέρονται να χρησιμοποίησαν τέσσερα μη επανδρωμένα οχήματα-παγίδες, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε κατοικίες.

Παρόμοιες εκρήξεις καταγράφηκαν και στο Τελ αλ-Χάουα, όπου οι κάτοικοι αναφέρουν έντονη παρουσία ισραηλινών αρμάτων στους δρόμους.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα δίοδο εξόδου από την πόλη με ισχύ 48 ωρών, καλώντας αμάχους να μεταφερθούν προς τα νότια. Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής, έχουν μετακινηθεί πάνω από 55.000 κάτοικοι της βόρειας Γάζας από την Κυριακή έως την Τετάρτη, με περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους να παραμένουν ακόμη στην περιοχή, όπως εκτιμούν ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδιά σε ερείπια Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 20 νεκροί, ανάμεσά τους 4 παιδιά, από νέα ισραηλινά πλήγματα

Στη Λωρίδα της Γάζας, 20 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και ένας διασώστης, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σήμερα, σύμφωνα με παλαιστινιακές υγειονομικές πηγές. Θύματα υπήρξαν και στην πόλη της Γάζας, μεταξύ τους βρέφος 5 μηνών.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 18 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, μπλοκαρισμένες οι διελεύσεις

Στους 18 ανήλθαν οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Το Ισραήλ ανέστειλε τη διέλευση ασθενών στη Ράφα, ενώ τα χτυπήματα έγιναν στη Γάζα και στη Χαν Γιούνις, μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικών.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Εννέα νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα

Εννέα νεκροί, μεταξύ τους τρία παιδιά, και 31 τραυματίες είναι ο απολογισμός ισραηλινών πληγμάτων σε βόρεια και νότια Γάζα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, ενώ η βία συνεχίζεται παρά την κατάπαυση του πυρός.
Παιδιά σε ερείπια Γάζας
ΔΙΕΘΝΗ

Εννέα νεκροί, εκ των οποίων τρία παιδιά, από χτυπήματα στη Γάζα

Εννέα νεκροί και 31 τραυματίες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, είναι ο απολογισμός ισραηλινών πληγμάτων σήμερα σε βόρεια και νότια Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές Αρχές. Το Ισραήλ ανέφερε ότι ανταπέδωσε πυρά μετά από επίθεση σε στρατιώτες του.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Πρώτοι πέντε ασθενείς απομακρύνθηκαν μέσω Ράφα, λέει ο ΠΟΥ

Πέντε ασθενείς και επτά συνοδοί απομακρύνθηκαν από τη Γάζα προς την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφας, με τη στήριξη του ΠΟΥ, στην πρώτη ιατρική διακομιδή από το 2025, μετά την πρόσφατη επαναλειτουργία του μεθοριακού σταθμού.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ράφα: 12 άτομα πέρασαν από Γάζα σε Αίγυπτο και 12 επέστρεψαν

Δώδεκα άτομα, πέντε τραυματίες και επτά συνοδοί, πέρασαν χθες από τη Ράφα στην Αίγυπτο, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της μεθοριακής διάβασης για περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, σύμφωνα με συνοριακές πηγές.