ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βίλνιους πανοραμική θέα
Πανοραμική άποψη Βίλνιους με εμβληματικό ναό και την πόλη στο βάθος.

Λιθουανία: Απλοποίηση κανονισμών για κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η Λιθουανία αλλάζει το νομικό πλαίσιο, επιτρέποντας από 1η Οκτωβρίου την άμεση κατάρριψη drones που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, μετά τα πρόσφατα ρωσικά περιστατικά.

Η Λιθουανία προχώρησε στην απλοποίηση των κανονισμών της, με στόχο τη διευκόλυνση της προσφυγής σε όπλα για την κατάρριψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Ντόβιλ Σακαλιένε.

Όπως επισήμανε η υπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου, «Ακόμα και αν ζούμε εκ των πραγμάτων σε καιρό ειρήνης, οι νόμοι μας… δεν είχαν προσαρμοστεί στις τωρινές απειλές». Οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι από την 1η Οκτωβρίου ένα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο θα έχει τη δυνατότητα να διατάσσει την κατάρριψη drone που πετά εντός περιορισμένου ή κλειστού εναέριου χώρου.

Η Ντόβιλ Σακαλιένε εξήγησε πως στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την άμεση αντίδραση με στρατιωτικά μέσα σε κάθε παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας.

 Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση σε δύο πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν τον Ιούλιο, όταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου που χρησιμοποιεί η Ρωσία για επιθέσεις στην Ουκρανία, παραβίασαν τον λιθουανικό εναέριο χώρο από τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τις αρχές, το ένα από τα drones μετέφερε εκρηκτικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν ενέταξε τον υφυπουργό Άμυνας Μπουλίγκα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Πούτιν προχώρησε σε ανασχηματισμό: ο Αντρέι Μπουλίγκα γίνεται αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σάντσικ αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία.
Σημαία Βόρειας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Κορέα: Απειλές για έντονη δράση μετά την άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας Νo Κουάνγκ Τσολ προειδοποίησε για πιο «επιθετικές ενέργειες» λόγω της άφιξης αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Νότια Κορέα και πρόσφατων επισκέψεων αξιωματούχων στα σύνορα, σύμφωνα με το KCNA.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Sylvie Goulard: Η Ευρώπη να καλύψει το τεχνολογικό χάσμα στην άμυνα

Η Sylvie Goulard τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να καλύψει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ στην άμυνα, στο πλαίσιο της 9ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ε.ΕΝ.Ε. με θέμα τις προτεραιότητες για την άμυνα και ασφάλεια στην Ευρώπη.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Υποβάθμιση της απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε από το Βουκουρέστι ότι η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Ρουμανία δεν επηρεάζει το ΝΑΤΟ, καθώς τέτοιες αλλαγές είναι συχνές και η αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη παραμένει ισχυρή από το 2022 κι έπειτα.
Σύστημα Patriot ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία εντάσσεται σε στρατιωτική συμμαχία της Βόρειας Ευρώπης

Η Ουκρανία απέκτησε καθεστώς «ενισχυμένου εταίρου» στην Joint Expeditionary Force, ενισχύοντας τους δεσμούς της με βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παραμένει αβέβαιη η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. "Θα μείνουμε στο πλευρό της", δηλώνουν οι σύμμαχοι.