ΓΔ: 2265.59 -0.59% Τζίρος: 122.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:38:43
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά σε στρατιωτική τελετή με φόντο αξιωματικούς.

Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για 133.000 νεοσύλλεκτους το φθινόπωρο

Ξεκινά η φθινοπωρινή κατάταξη στον ρωσικό στρατό με στόχο τη στράτευση 135.000 ανδρών 18-30 ετών, σύμφωνα με διάταγμα Πούτιν. Η θητεία διαρκεί ένα έτος και οι νεοσύλλεκτοι δεν μάχονται στην Ουκρανία, αλλά υπηρετούν εντός Ρωσίας.

Στόχο τη στρατολόγηση περίπου 135.000 νέων ανδρών ηλικίας 18 έως 30 ετών θέτει η φθινοπωρινή εκστρατεία κατάταξης στον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να παρουσιαστούν για την υποχρεωτική θητεία τους, διάρκειας ενός έτους, στο διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Στη Ρωσία πραγματοποιούνται δύο τέτοιες εκστρατείες ετησίως, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν αναπτύσσονται στο μέτωπο, αλλά αναλαμβάνουν βοηθητικά καθήκοντα εντός της χώρας.

Σημειώνεται ότι η εαρινή εκστρατεία αποσκοπούσε στη στρατολόγηση 160.000 ανδρών, ενώ η φθινοπωρινή 133.000.

Οι εν λόγω νεοσύλλεκτοι διαφέρουν από τους πάνω από 300.000 εφέδρους που στάλθηκαν στην Ουκρανία από το φθινόπωρο του 2022, καθώς αυτοί έχουν ήδη ολοκληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία.

Η αποστολή νεοσύλλεκτων στο μέτωπο αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα στη Ρωσία, ειδικά μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-96), όταν πολλοί νέοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό. Παρά τις διαβεβαιώσεις, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις νεοσύλλεκτων που βρέθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ τον Αύγουστο του 2024 το Κίεβο ανακοίνωσε τη σύλληψη νεοσύλλεκτων κατά τη διάρκεια επίθεσης στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η Ρωσία ενέκρινε νέο νόμο που επεκτείνει το ηλικιακό όριο στρατολόγησης από τα 27 στα 30 έτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ουκρανία

Τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ρωσικό drone έπληξε όχημα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές, ύστερα από νέα ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος σύμμαχος Πούτιν προειδοποιεί για συλλήψειςς ρωσικών πλοίων από Ευρώπη

Η Ρωσία απειλεί με ανάπτυξη ναυτικού και αντίποινα αν συλληφθούν ρωσικά πλοία, δήλωσε ο Πατρούσεφ, τονίζοντας τις πιέσεις των κυρώσεων και τις προσπάθειες αποκλεισμού της Ρωσίας από το παγκόσμιο εμπόριο και τις πετρελαϊκές εξαγωγές.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ διεξάγονται στη Γενεύη

Στη Γενεύη έφθασαν Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές για νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από δύο αποτυχημένες συναντήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε καταστροφή άνω των 150 ουκρανικών drones τη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones κυρίως σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Κρασναντάρ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ καλεί το Κίεβο να διαπραγματευτεί άμεσα πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Τραμπ τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευτεί άμεσα για να λήξει ο πόλεμος, ενώ σήμερα ξεκινούν συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων.