ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ένοπλος στην Υεμένη
Φώτο: Shutterstock

Επίθεση σε ολλανδικό φορτηγό πλοίο κοντά στο Άντεν στη Υεμένη

Ένα ολλανδικό φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση 120 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν στην Υεμένη, σύμφωνα με την Ambrey. Η UKMTO ανέφερε ότι το πλοίο φλέγεται ύστερα από πλήγμα αγνώστου βλήματος, με καπνό στην περιοχή.

Ένα πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου με ολλανδική σημαία φέρεται να δέχθηκε επίθεση περίπου 120 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν στην Υεμένη, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey.

Παράλληλα, η βρετανική υπηρεσία επιχειρήσεων θαλάσσιου εμπορίου (UKMTO) γνωστοποίησε ότι στρατιωτικές αρχές ανέφεραν πως πλοίο, σε απόσταση 128 ναυτικών μιλίων από το Άντεν, επλήγη από άγνωστο βλήμα και φέρεται να έχει ξεσπάσει φωτιά.

Οι δύο υπηρεσίες έλαβαν αναφορές για καπνό στην περιοχή γύρω από το πλοίο, ενώ η UKMTO σημείωσε ότι ο καπετάνιος αντιλήφθηκε παφλασμό σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με την Ambrey, τη στιγμή της επίθεσης το πλοίο είχε απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS).

Η Ambrey επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο πλοίο είχε στοχοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς το Τζιμπουτί.

Την ίδια ημέρα, η UKMTO ανέφερε ότι πλοίο στην περιοχή ανέφερε παφλασμό και ήχο έκρηξης, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά του Άντεν.

Καμία από τις δύο υπηρεσίες δεν έχει ταυτοποιήσει τον υπεύθυνο της επίθεσης.

Δεν έχει διαπιστωθεί αν η επίθεση σχετίζεται με τους Χούθι, συμμάχους του Ιράν, οι οποίοι από το 2023 έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση στη Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο της Υεμένης αρνείται τη διάλυση του

Το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο της Υεμένης διέψευσε φήμες για διάλυσή του, τονίζοντας μέσω Χ πως παραμένει ενεργό, παρά τις διχογνωμίες στο εσωτερικό του και τις εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σημαίες Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Ο αλ Ζουμπάιντι διέφυγε στο Αμπού Ντάμπι, ένταση Ριάντ και ΗΑΕ

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, Αϊνταρούς αλ Ζουμπάιντι, έφυγε στο Αμπού Ντάμπι με φερόμενη βοήθεια των ΗΑΕ, εντείνοντας την κρίση μεταξύ Ριάντ και Εμιράτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του σαουδαραβικού συνασπισμού.
Ένοπλος στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι αυτονομιστές Υεμένης διαβεβαιώνουν ότι ο ηγέτης τους παραμένει στο Άντεν

Οι αυτονομιστές της Υεμένης ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τα πλήγματα στη χώρα και διαβεβαιώνουν ότι ο ηγέτης τους, αλ Ζουμπάιντι, παραμένει στο Άντεν, παρά τις κατηγορίες για προδοσία και την εκδίωξή του από το συμβούλιο.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Κατηγορίες κατά Ζουμπάιντι, ένταση με τους αυτονομιστές

Ο ηγέτης των αυτονομιστών της νότιας Υεμένης, Αϊνταρούς αλ Ζουμπάιντι, αποπέμφθηκε από το προεδρικό συμβούλιο για «εσχάτη προδοσία» και διέφυγε, ενώ η Σαουδική Αραβία έπληξε τους αυτονομιστές, με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνασπισμός Σαουδικής Αραβίας: Περιορισμένα πλήγματα κατά νοτίων αυτονομιστών στη Υεμένη

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικός συνασπισμός ανακοίνωσε νέα προληπτικά πλήγματα κατά των αυτονομιστών του νότου στην Υεμένη για να περιορίσει τη σύγκρουση, ενώ ο ηγέτης τους φέρεται να έχει διαφύγει σε άγνωστη τοποθεσία.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία προσκαλεί παρατάξεις της Υεμένης σε διάλογο στο Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τις παρατάξεις του νότου της Υεμένης σε διάλογο στο Ριάντ, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων και την εύρεση δίκαιων λύσεων για τα αιτήματα του λαού, έπειτα από αίτημα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.