ΓΔ: 2063.79 0.36% Τζίρος: 89.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:31:34
διαδήλωση με γαλλικές σημαίες
plήθος διαδηλωτών κυματίζει γαλλικές σημαίες σε κεντρική διαδήλωση στη Γαλλία.

Γαλλία: Συζητήσεις για κυβέρνηση ενώ συνεχίζονται οι απεργίες

Νέες απεργίες στη Γαλλία πλήττουν μεταφορές, παιδεία και δημόσιο τομέα. Τα συνδικάτα διοργανώνουν 240 δράσεις, ενώ το ΥΠΕΣ ανακοινώνει 75.000 αστυνομικούς σε επιφυλακή. Ο Λεκορνί προτείνει νέο προϋπολογισμό με λιγότερη λιτότητα.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα στη Γαλλία, με επίκεντρο τους τομείς των μεταφορών, της παιδείας και γενικότερα του δημόσιου τομέα. Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει περισσότερες από 240 δράσεις σε όλη τη χώρα, συνεχίζοντας το κύμα διαμαρτυριών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, 75.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή για τη διασφάλιση της τάξης. Παράλληλα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί συνεχίζει τις επαφές με τις ηγεσίες συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων, στοχεύοντας στη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος με σταθερή κοινοβουλευτική στήριξη.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για νέο κρατικό προϋπολογισμό το 2026. Το σχέδιο προβλέπει λιγότερες δόσεις δημοσιονομικής λιτότητας σε σύγκριση με αυτό του προκατόχου του, Φρανσουά Μπαϊρού, το οποίο προέβλεπε εξοικονόμηση 44 δισ. ευρώ από το γαλλικό κράτος.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ήταν αρνητικές, ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει για την Παρασκευή διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λεκορνί: Όχι σε φόρο περιουσίας, αλλαγές στις συντάξεις δεν παγώνουν

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορρνί απέκλεισε επαναφορά φόρου περιουσίας και αλλαγές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του στην προσπάθεια διαμόρφωσης προϋπολογισμού και κυβέρνησης για το 2026.