ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Global Sumud Flotilla πλοίο
Φώτο: Η αναχώρηση της νηοπομπής Global Sumud από την Βαρκελώνη. Credits: Shutterstoc

Σύλληψη άνω των 20 δημοσιογράφων στο στολίσκο της Γάζας, λένε οι RSF

Οι RSF κατήγγειλαν τη σύλληψη άνω των 20 διεθνών δημοσιογράφων από το Ισραήλ κατά την αναχαίτιση του Global Sumud Flotilla, ζητώντας άμεση απελευθέρωση και επισημαίνοντας παραβίαση του δικαιώματος στην ενημέρωση.

Τη σύλληψη «περισσότερων από 20 διεθνών δημοσιογράφων» από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά την αναχαίτιση του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή τους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, η σύλληψη και η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων αποτελεί σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην ενημέρωση. Ο Μαρτέν Ρου, υπεύθυνος του γραφείου κρίσεων των RSF, επισήμανε ότι πρόκειται για «παράνομη σύλληψη επαγγελματιών της ενημέρωσης που επέβαιναν στα πλοία για να καλύψουν μια πρωτοφανούς κλίμακας ανθρωπιστική επιχείρηση».

Η RSF αναφέρει ότι περίπου 20 δημοσιογράφοι από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Τουρκία και το Κατάρ επέβαιναν στα πλοία του στολίσκου Global Sumud Flotilla.

Το βράδυ της Τετάρτης, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε την αναχαίτιση των πλοίων, αφού προειδοποίησε τα πληρώματά τους για είσοδο σε ύδατα που ελέγχει το Ισραήλ.

Πάνω από 400 ακτιβιστές που επέβαιναν σε 41 πλοία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάρκειας περίπου 12 ωρών, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Οι RSF επισημαίνουν ότι «τα διάφορα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν λάβει νέα από τους δημοσιογράφους τους».

Το συνδικάτο SNJ-CGT της γαλλικής εφημερίδας L’ Humanite ανέφερε ότι έχει χάσει την επικοινωνία με τον δημοσιογράφο Εμιλιέν Ιρμπάς από «τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης» και καταγγέλλει «την απαράδεκτη παρεμπόδιση της ελεύθερης άσκησης του επαγγέλματος του δημοσιογράφου».

«Όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες της ενημέρωσης που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο δημοσιογράφος (Εμιλιέν Ιρμπάς) φαίνεται ότι κρατείται στο λιμάνι του Ασντότ, μεταξύ Τελ Αβίβ και Λωρίδας της Γάζας», συμπληρώνει η RSF.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ δεν επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση του ξένου Τύπου στον παλαιστινιακό θύλακα. Μόνο λίγα μέσα ενημέρωσης έχουν εισέλθει στη Γάζα, συνοδευόμενα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τα ρεπορτάζ τους να υπόκεινται σε αυστηρή λογοκρισία.

Σύμφωνα με τους RSF, περισσότεροι από 210 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν επιτρέπει είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα παρά την εκεχειρία

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα χωρίς συνοδεία, παρά την εκεχειρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου με έμφαση στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Σήμερα ο Νετανιάχου συναντά τον Τραμπ για να συζητήσουν για τη Λωρίδα της Γάζας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, με φόντο το αδιέξοδο στην ανακωχή και την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Νοσοκομείο αναστέλλει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα στη Γάζα ανέστειλε προσωρινά τις περισσότερες λειτουργίες του λόγω έλλειψης καυσίμων, κρατώντας σε λειτουργία μόνο τα επείγοντα, τη μαιευτική και την παιδιατρική κλινική εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.