ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού κινούνται σε δρόμο με ερείπια στη Γάζα κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

Στήριξη σκληροπυρηνικών της Χαμάς το πλάνο Τραμπ, ελπίδες για ομήρους

Η Ισλαμικός Τζιχάντ στηρίζει τη θέση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα, γεγονός που ίσως ανοίγει τον δρόμο για απελευθέρωση ομήρων.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, γνωστή για τη σκληροπυρηνική της στάση και τη στενή συμμαχία με τη Χαμάς, ανακοίνωσε τη στήριξή της στην απάντηση της Χαμάς σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τις δύο οργανώσεις, ενισχύοντας τις ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς έχει αποδεχθεί βασικά σημεία του σχεδίου που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων της παύσης των εχθροπραξιών, της αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα και της απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων αλλά και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η ανταπόκριση της Χαμάς προκάλεσε αισιοδοξία στη διεθνή κοινότητα, με παγκόσμιους ηγέτες να ζητούν άμεση παύση της σύγκρουσης, η οποία παραμένει η φονικότερη μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών οργανώσεων από το 1948.

Η επίσημη δήλωση στήριξης από τον Ισλαμικό Τζιχάντ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν και θεωρείται πιο ακραίος σε σχέση με τη Χαμάς, ενίσχυσε περαιτέρω το κλίμα αισιοδοξίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, «η αντίδραση της Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ αντιπροσωπεύει τη θέση των παρατάξεων της παλαιστινιακής αντίστασης και ο Ισλαμικός Τζιχάντ συμμετείχε υπεύθυνα στις διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην απόφαση αυτή».

Η κοινή στάση Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ αναμένεται να ενισχύσει το ηθικό των κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι έχουν δει επανειλημμένες προσπάθειες για εκεχειρία να αποτυγχάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μλαντένοφ με Παλαιστίνιο αξιωματούχο στη Ραμάλα

Ο Νικολάι Μλαντένοφ, πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στο νέο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα. Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για τη δημιουργία του, ως κεντρικό σημείο του ειρηνευτικού του σχεδίου.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δεν επιτρέπει είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα παρά την εκεχειρία

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα χωρίς συνοδεία, παρά την εκεχειρία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά από το Ισραήλ να άρει την απαγόρευση ΜΚΟ στη Γάζα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να ανακαλέσει την απαγόρευση πρόσβασης διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Γάζα, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τον κίνδυνο να πληγεί η ανθρωπιστική βοήθεια μετά την ανακοίνωση Ισραήλ.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Διαμαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την απαγόρευση 37 ΜΚΟ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατακρίνουν την απαγόρευση πρόσβασής τους στη Γάζα από το Ισραήλ, που ζητά λίστες με τα στοιχεία των Παλαιστίνιων υπαλλήλων τους. Την απόφαση αυτή επηρεάζονται συνολικά 37 ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Τραμπ μιλούν τη Δευτέρα με ατζέντα Ουκρανία και Γάζα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για Ουκρανία Ρωσία και Γάζα. Ο Χακάν Φιντάν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των χωρών που στηρίζουν το Κίεβο στο Παρίσι.