ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού κινούνται σε δρόμο με ερείπια στη Γάζα κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής.

Στήριξη σκληροπυρηνικών της Χαμάς το πλάνο Τραμπ, ελπίδες για ομήρους

Η Ισλαμικός Τζιχάντ στηρίζει τη θέση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα, γεγονός που ίσως ανοίγει τον δρόμο για απελευθέρωση ομήρων.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, γνωστή για τη σκληροπυρηνική της στάση και τη στενή συμμαχία με τη Χαμάς, ανακοίνωσε τη στήριξή της στην απάντηση της Χαμάς σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τις δύο οργανώσεις, ενισχύοντας τις ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς έχει αποδεχθεί βασικά σημεία του σχεδίου που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων της παύσης των εχθροπραξιών, της αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα και της απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων αλλά και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η ανταπόκριση της Χαμάς προκάλεσε αισιοδοξία στη διεθνή κοινότητα, με παγκόσμιους ηγέτες να ζητούν άμεση παύση της σύγκρουσης, η οποία παραμένει η φονικότερη μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών οργανώσεων από το 1948.

Η επίσημη δήλωση στήριξης από τον Ισλαμικό Τζιχάντ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν και θεωρείται πιο ακραίος σε σχέση με τη Χαμάς, ενίσχυσε περαιτέρω το κλίμα αισιοδοξίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, «η αντίδραση της Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ αντιπροσωπεύει τη θέση των παρατάξεων της παλαιστινιακής αντίστασης και ο Ισλαμικός Τζιχάντ συμμετείχε υπεύθυνα στις διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην απόφαση αυτή».

Η κοινή στάση Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ αναμένεται να ενισχύσει το ηθικό των κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι έχουν δει επανειλημμένες προσπάθειες για εκεχειρία να αποτυγχάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τον στολίσκο Global Sumud Flotilla

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε τον στολίσκο για τη Γάζα, θεωρώντας τον υπέρ της Χαμάς και απόπειρα υπονόμευσης του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ, ζητώντας από τους συμμάχους να αποτρέψουν τη στήριξή του και να μπλοκάρουν τα πλοία.
Πανοραμική Γάζας πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδίκη της αποστολής Global Sumud Flotilla

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον στολίσκο για τη Γάζα που αναχαιτίστηκε από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τον αντιπαραγωγική πρωτοβουλία υπέρ της Χαμάς και προσπάθεια υπονόμευσης του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δημήτρης Μάντζος σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: Σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα και ερωτήματα

Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος. ζητά σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις ενέργειες ισραηλινών σκαφών κατά στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

5 δισ. ευρώ για πληγείσες οικονομίες στη Μ. Ανατολή από ΕΤΑΑ

Η ΕΤΑΑ σχεδιάζει να διαθέσει 5 δισ. ευρώ το 2026 σε χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπως Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο, Δυτική Όχθη και Γάζα, για να στηρίξει τις οικονομίες και τους πληθυσμούς τους.