ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Τουρκική σημαία στην Κωνσταντινούπολη

Έρχονται στην Κωνσταντινούπολη 137 ακτιβιστές του στολίσκου της Γάζας

137 ακτιβιστές που συμμετείχαν στον στολίσκο για τη Γάζα και κρατούνταν από το Ισραήλ, μεταφέρονται αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσά τους 36 Τούρκοι και πολίτες από δώδεκα χώρες. Η άφιξη αναμένεται μετά τις 3:40.

Σε αεροπορική πτήση προς την Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές που κρατούνταν από τις ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι ακτιβιστές συμμετείχαν στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα.

Ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκονται 36 Τούρκοι υπήκοοι, καθώς και πολίτες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Ιταλία, το Κουβέιτ, η Λιβύη, η Μαλαισία, η Μαυριτανία, η Ελβετία, η Τυνησία και η Ιορδανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η πτήση της Turkish Airlines αναμένεται να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη μετά τις 3:40 τοπική ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι 26 Ιταλοί ακτιβιστές βρίσκονται στην πτήση, ενώ άλλοι 15 παραμένουν υπό κράτηση στο Ισραήλ και αναμένεται να απελαθούν την επόμενη εβδομάδα, μαζί με ακτιβιστές από άλλες χώρες.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι όλοι οι κρατούμενοι ακτιβιστές είναι ασφαλείς και σε καλή κατάσταση υγείας, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι απελάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση Adalah, που παρέχει νομική υποστήριξη στα μέλη του στολίσκου, ορισμένοι ακτιβιστές δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο, νερό, φάρμακα ή τουαλέτες κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Η Adalah ανέφερε επίσης ότι κάποιοι ακτιβιστές υποχρεώθηκαν να παραμείνουν γονατιστοί με χειροπέδες για τουλάχιστον πέντε ώρες, επειδή φώναξαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν έχει απαντήσει άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αντίδραση προεδρίας σε δηλώσεις Ισραηλινού Υπ. Άμυνας για Ερντογάν

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ κατά του Ερντογάν, με τον εκπρόσωπο της προεδρίας να τις χαρακτηρίζει ασεβείς και προσβλητικές, τονίζοντας πως δεν αλλάζουν τη συζήτηση για τη Γάζα.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Φιντάν καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο Ισραήλ για να σταματήσουν ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια πάνελ στη Νέα Υόρκη για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η Τουρκία μιμείται το Ιράν ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, επέκρινε την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, τονίζοντας ότι ξεπερνά κατά πολύ την ισραηλινή ζώνη ασφαλείας και προειδοποίησε για απειλές προς το Ισραήλ.
Σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «είδε» η Αθήνα την τοποθέτηση Ισραηλινού «πρέσβη» στην Τουρκία

Πώς διαβάζει η Αθήνα τον διορισμό νέου ισραηλινού επιτετραμμένου στην Τουρκία. Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, ο έντιμος διαμεσολαβητής τους και το παράθυρο για αποκατάσταση των διμερών του σχέσεων.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Το Ισραήλ αποσταθεροποιεί τη Συρία

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, από τη Συρία, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα, ενώ ο Σύρος ομόλογός του επανέλαβε τη δέσμευση της Δαμασκού στη διπλωματία. Η Άγκυρα διαψεύδει στρατιωτική παρουσία στη βορειοδυτική Συρία.