ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εκλογική κάλπη Αργεντινής
Η εκλογική διαδικασία στη Αργεντινή με εστίαση στην κάλπη και το ψηφοδέλτιο.

Ο Μιλέι στηρίζει βουλευτή που αποχώρησε λόγω σκανδάλου ναρκωτικών

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, στήριξε βουλευτή του κόμματός του που αποσύρθηκε από τις εκλογές, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει 200.000 δολάρια από ύποπτο επιχειρηματία. Ο Μιλέι κατηγόρησε την αντιπολίτευση για συκοφαντίες.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του προς τον βουλευτή της παράταξής του, Χοσέ Λουίς Εσπέρτ, ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η απόφαση του Εσπέρτ ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση ότι είχε λάβει σημαντικό χρηματικό ποσό από επιχειρηματία που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Εσπέρτ, το 2020 έλαβε 200.000 δολάρια από τον Φεδερίκο «Φρεντ» Ματσάδο, επιχειρηματία που αναζητείται από τις αμερικανικές αρχές για φερόμενες σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Εσπέρτ, πρώην υποψήφιος πρόεδρος και οικονομολόγος, δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Μιλέι, αν και αποδέχθηκε την αποχώρηση του βουλευτή από το ψηφοδέλτιο, υπερασπίστηκε τον Εσπέρτ. Σε τηλεοπτική του παρέμβαση, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «μίγμα συκοφαντιών, προσβολών και άλλων παραλογισμών». Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Εσπέρτ ως «μαχητή» που επέλεξε να αποσυρθεί για λόγους ιστορικής ευθύνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελευθερίας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε σε περίοδο αναταράξεων για τον πρόεδρο Μιλέι, ο οποίος πρόσφατα υπέστη σημαντική ήττα σε τοπικές εκλογές και είδε το κοινοβούλιο να υπερβαίνει δύο βέτο του για αυξήσεις στη χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων και της υγείας.

Το κόμμα Libertad Avanza («η ελευθερία προχωρά μπροστά») παραμένει μειοψηφικό και στα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν σημαντική ενίσχυση της κοινοβουλευτικής του δύναμης στις εκλογές του Οκτωβρίου, αν και ελπίζει σε μερικές επιπλέον έδρες.

Ο Εσπέρτ, δικαιολογώντας την απόφασή του μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X, τόνισε: «Δεν θέλω το σχέδιο για τη χώρα που καταρτίσαμε με τόσους κόπους να καταρρεύσει».

Επιπλέον, ο βουλευτής ανέφερε ότι τα 200.000 δολάρια αφορούσαν λογιστικό έλεγχο και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεταλλευτική εταιρεία του Ματσάδο στη Γουατεμάλα. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι ταξίδεψε περίπου 35 φορές με αεροσκάφη του επιχειρηματία κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2019.

Ο Εσπέρτ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τους φερόμενους δεσμούς του Ματσάδο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε κατ’ οίκον κράτηση στην Αργεντινή, με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αργεντινής
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές απολύσεων και περικοπών στη μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής

Στην Αργεντινή, μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι περικοπές και οι αποχωρήσεις στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία λόγω λιτότητας επηρεάζουν σοβαρά την έγκαιρη προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Ανεπιβεβαίωτη η προέλευση μόλυνσης, ύποπτο κρούσμα Βρετανού

Η Αργεντινή ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την προέλευση της μόλυνσης από τον χανταϊό που εντοπίστηκε σε κρουαζιερόπλοιο από την Ουσουάια, παρότι εξέτασε τις διαδρομές όσων προσβλήθηκαν.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Χανταϊός: Το ολλανδικό ζευγάρι είχε ταξιδέψει σε 3 χώρες πριν την κρουαζιέρα

Ζευγάρι από την Ολλανδία που πέθανε από χανταϊό είχε ταξιδέψει μήνες σε Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη πριν επιβιβαστεί στο MV Hondius. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν στην Αργεντινή, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Καβάλα πανοραμική θέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθολικοί ιερείς από την Αργεντινή στην Καβάλα με αποστολή κατά της φτώχειας

Δύο καθολικοί ιερείς από την Αργεντινή, μέλη του δικτύου «Ιερείς κατά της φτώχειας», επισκέφθηκαν τη Βόρεια Ελλάδα, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου σε ένα προσκύνημα με πνευματική και κοινωνική διάσταση.
Εκλογική κάλπη Αργεντινής
ΔΙΕΘΝΗ

Επικυρώθηκε η κατάσχεση περιουσίας της Κριστίνα Κίρχνερ στην Αργεντινή

Εφετείο στην Αργεντινή επικύρωσε την κατάσχεση περιουσίας της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ λόγω καταδίκης για διαφθορά, ενώ της απαγορεύεται και η άσκηση δημόσιου αξιώματος μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.