ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανίας
Κατεστραμμένη πολυκατοικία στην Ουκρανία από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τέσσερις άμαχοι νεκροί σε επίθεση στη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα

Τέσσερις νεκροί και ένας τραυματίας από επίθεση drone σε ρωσοκρατούμενη περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή που κατηγορεί το Κίεβο για στοχοποίηση αμάχων.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) στο υπό ρωσική κατοχή τμήμα της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο διορισμένο από τη Μόσχα. Ο ίδιος κατηγόρησε το Κίεβο ότι έθεσε στο στόχαστρο αμάχους.

Ο Βλαντίμιρ Σάλντο, σε ανάρτησή του στο Telegram, ανέφερε ότι οι τέσσερις νεκροί εντοπίστηκαν σε δρόμο μεταξύ των τοποθεσιών Ζαβοντίβκα και Γκορνοσταΐβκα, έπειτα από ουκρανική επίθεση drones που "στοχοθέτησαν οχήματα αμάχων".

Επιπλέον, ένας άνδρας τραυματίστηκε από πλήγμα drone στη Νόβα Καχόβκα, σύμφωνα με τον ίδιο. Στην περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα, που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ένας 65χρονος σκοτώθηκε επίσης το πρωί σε επίθεση drone, την οποία η Ουκρανία απέδωσε στη Μόσχα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Προκούντιν.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 209 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις του Κιέβου μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα περισσότερα drones καταρρίφθηκαν πάνω από τις ρωσικές περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ, που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Επιπλέον, 30 drones εξουδετερώθηκαν πάνω από την περιφέρεια του Νίζνι Νόβγκοροντ, ανατολικά της Μόσχας και περίπου 800 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, με τις επιθέσεις να στοχεύουν κυρίως τη βιομηχανική ζώνη του Τζερζίνσκ, όπου λειτουργούν πολλές χημικές μονάδες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Γκλεμπ Νικίτιν.

Την προηγούμενη ημέρα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει την αναχαίτιση πάνω από 250 ουκρανικών drones, ενώ ουκρανικό πλήγμα στο Μπέλγκοροντ προκάλεσε δύο θανάτους.

Στην ίδια περιοχή, περίπου 1.000 κάτοικοι εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα λόγω επιθέσεων των τελευταίων ημερών σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από τριάμισι χρόνια, η Ρωσία εξαπολύει σχεδόν καθημερινά drones και πυραύλους στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο απαντά με τακτικές επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια.

Οι ουκρανικές επιθέσεις επικεντρώνονται κυρίως σε ενεργειακές υποδομές, αν και συνήθως περιορίζονται σε μερικές δεκάδες drones.

Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για μια νέα εκστρατεία που ενδέχεται να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος και προβλήματα θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι με εταίρους του Κιέβου στο Παρίσι για ενέργεια

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε συνομιλίες στο Παρίσι με εταίρους από G7, βόρεια Ευρώπη και Βαλτική σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία, έπειτα από μαζικές διακοπές ρεύματος λόγω των ρωσικών επιθέσεων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για εδάφη στη Γενεύη

Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για εδαφικά θέματα στις συνομιλίες της Γενεύης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Μεντίνσκι θα είναι παρών, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία για την επιλογή του.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 201 τ.χλμ. στη Ζαπορίζια σε 5 μέρες

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε 201 τετρ. χλμ. από Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες, επίδοση που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο 2023, ενώ η χρήση του Starlink στη ρωσική πλευρά παρουσιάζει προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις επικοινωνίες τους.
Ρόμπερτ Φίτσο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Φίτσο κατηγορεί την Ουκρανία για καθυστέρηση πετρελαιαγωγού

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί τη λειτουργία πετρελαιαγωγού για να πιέσει την Ουγγαρία να στηρίξει την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε 10 μέρες

Η Ουκρανία εξασφάλισε νέα πακέτα ενεργειακής και στρατιωτικής βοήθειας από Ευρωπαίους συμμάχους ενόψει της τέταρτης επετείου της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη πρώην Ουκρανού Υπουργού Ενέργειας για σκάνδαλο διαφθοράς

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Διαφθοράς της Ουκρανίας συνέλαβε τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουτσένκο, στα σύνορα, λόγω εμπλοκής του στο σκάνδαλο «Μίδας». Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αναμένονται νεότερα.