ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
Πυροσβέστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στο Κίεβο μετά από επίθεση.

Ουκρανία: Επείγουσα εκκένωση οικογενειών με παιδιά σε Κραματόρσκ, Σλοβιάνσκ

Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν την άμεση απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά από γειτονιές του Κραματόρσκ και δύο κοντινά χωριά, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας και συχνών ρωσικών πληγμάτων στην περιοχή.

Οι ουκρανικές αρχές προχώρησαν σε εσπευσμένη απομάκρυνση οικογενειών με παιδιά από συγκεκριμένες συνοικίες του Κραματόρσκ, της τελευταίας μεγάλης πόλης του Ντονμπάς που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Η πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου, δέχεται συχνά ρωσικά πλήγματα.

Όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο μέσω Telegram, η υποχρεωτική εσπευσμένη απομάκρυνση αφορά οικογένειες με παιδιά λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. Το μέτρο εφαρμόζεται άμεσα και σε δύο γειτονικά χωριά.

Το Κραματόρσκ και τα περίχωρά του αποτελούν στόχο τακτικών επιθέσεων, κυρίως με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών μικρής εμβέλειας. Οι επιθέσεις προκαλούν καταστροφές σε κατοικίες και μη στρατιωτικές υποδομές, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Σλοβιάνσκ, πόλης κοντά στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα. Η έκκληση σχετίζεται με τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Λγιάχ προειδοποίησε ότι ο «εχθρός στοχοθετεί το ενεργειακό σύστημα, ειδικότερα τις εγκαταστάσεις λεβήτων», τονίζοντας την ανάγκη απομάκρυνσης των ηλικιωμένων και των οικογενειών με παιδιά.

Πριν από τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, το Κραματόρσκ είχε 150.000 κατοίκους, ενώ τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο πληθυσμός είχε μειωθεί σε 53.000.

Η πόλη είχε βρεθεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών το 2014, πριν ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Από το 2023, ο ρωσικός στρατός προωθείται αργά στην ανατολική Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας σημαντικές απώλειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού

Αποθήκη του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού στο Κίεβο καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα, σύμφωνα με τον οργανισμό. Η αξία της ανθρωπιστικής βοήθειας που χάθηκε ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, δήλωσε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: 21 νεκροί και 85 τραυματίες σε επίθεση στο Κίεβο

Σφοδρή επίθεση με ρωσικά drones και πυραύλους στο Κίεβο προκάλεσε τουλάχιστον 21 νεκρούς και 85 τραυματίες, στην πιο αιματηρή επίθεση στην πόλη. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία, νέα επίθεση Κιέβου με drones

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Κριμαία λόγω οικονομικών προβλημάτων, με αναστολή τουρισμού και κατασκηνώσεων ως το Σεπτέμβριο λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ η Ουκρανία έπληξε ξανά χημικό εργοστάσιο στην Τούλα.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Χερσώνα: Νεκρός υπάλληλος νορβηγικής ΜΚΟ από ρωσικό πλήγμα

Ρωσικό πλήγμα στην περιφέρεια Χερσώνας σκότωσε έναν Ουκρανό υπάλληλο της Norsk Folkehjelp και τραυμάτισε άλλους πέντε. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο νεκρός ήταν ειδικός στην αποναρκοθέτηση και η επίθεση έγινε στη Νοβοπετρίβκα.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και πως ο Αντόνιο Κόστα ίσως έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εφόσον αυτό διευκρινιστεί.