ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Επίθεση στο Κίεβο

Νεκρός και δεκάδες τραυματίες σε ρωσική επίθεση με drones στην Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ΗΠΑ, Ευρώπη και G7 να λάβουν μέτρα μετά τη ρωσική επίθεση σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, με νεκρό ένα παιδί και διακοπές ρεύματος σε εννέα περιφέρειες και τον ανατολικό τομέα του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους να ανταποκριθούν με συγκεκριμένα μέτρα μετά τη νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών. Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο ενός 7χρονου αγοριού στη Ζαπορίζια και διακοπές ρεύματος σε εννέα περιφέρειες, καθώς και στον ανατολικό τομέα του Κιέβου.

Σε διαδικτυακή του δήλωση, ο Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία έχει ανάγκη από "αποφασιστική δράση" από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη G7, μέσω της παράδοσης αντιαεροπορικών συστημάτων και της επιβολής κυρώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία χρησιμοποίησε πάνω από 450 drones και περισσότερους από 30 πυραύλους στην επίθεση, με στόχο τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης επηρέασαν το Κίεβο και εννέα ακόμη περιφέρειες, μετά τα μαζικά νυχτερινά πλήγματα που δέχθηκε το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, "έπειτα από μαζική ρωσική επίθεση πυραύλων και drones (...) σημαντικός αριθμός καταναλωτών έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα" στο Κίεβο, αλλά και στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ, Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Χαρκόβου, Σούμι, Πολτάβα και Οδησσού.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι τμήματα της αριστερής όχθης του Δνείπερου έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα και στην υδροδότηση. Επιπλέον, 12 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 8 νοσηλεύονται, ενώ σε ορισμένα κτίρια κατοικιών ξέσπασαν πυρκαγιές ή υπέστησαν ζημιές.

Στη Ζαπορίζια, ένα 7χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από μπαράζ drones και πυραύλων που διήρκεσε πάνω από έξι ώρες, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Ιβάν Φεντόροφ. Ζημιές υπέστησαν ιδιωτικές κατοικίες και ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, ρωσικά πλήγματα σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ατόμου και την εκδήλωση πυρκαγιών, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Σέρχιι Λίσακ.

Η Ουκρανία συνεχίζει να αμύνεται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις για πάνω από τριάμισι χρόνια μετά την εισβολή. Η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, επηρεάζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας εν όψει της πτώσης της θερμοκρασίας.

Αντεπιθέσεις της Ουκρανίας στη ρωσική επικράτεια

Ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο πραγματοποίησε 70 επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια τον περασμένο μήνα. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, "καταστρέφουμε την παραγωγή καυσίμων και λιπαντικών, εκρηκτικών κι άλλων στοιχείων του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος στην επιτιθέμενη χώρα".

Επιπλέον, σημείωσε ότι "η διύλιση πετρελαίου στη Ρωσία μειώθηκε κατά 21%".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drone σκοτώνει 13χρονη σε παιδική χαρά στη Ρωσία

Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να χτύπησε με drone παιδική χαρά στη ρωσική Μπιέλγκοροντ, σκοτώνοντας ένα 13χρονο κορίτσι και τραυματίζοντας άλλα δύο παιδιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντερ Σουβάεφ.
Drone, Heron
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο ουκρανικά drones βύθισαν ρωσικό πλοίο της Rosatom στη Μαύρη Θάλασσα

Δύο ουκρανικά drones βύθισαν πλοίο της κρατικής Rosatom στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας. Το πλήρωμα σώθηκε. Το πλοίο μετέφερε τρόφιμα και οικοδομικά υλικά. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως πειρατεία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: 13 νεκροί από ρωσικά πλήγματα με 70 πυραύλους και 280 drones

Τουλάχιστον 13 νεκροί από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην Ουκρανία, που έπληξαν μέχρι και τη Λβιβ, ενώ η Πολωνία απογείωσε μαχητικά. Ο Ζελένσκι επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας από τους συμμάχους.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συναντά τον Βρετανό πρωθυπουργό πριν ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ συναντά τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, στοχεύοντας σε συμφωνία για drones. Ο Ζελένσκι θα μεταβεί και στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Τραμπ σχετικά με την αντιαεροπορική άμυνα.