ΓΔ: 2104.74 0.67% Τζίρος: 178.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ερείπια στη Γάζα
Αεροφωτογραφία που απεικονίζει σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκεχειρία στη Γάζα: Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να επιστρέφουν σε κατεστραμμένα σπίτια. Ο Νετανιάχου εξέφρασε ελπίδα για εθνική γιορτή με τον επαναπατρισμό όλων των ομήρων.

Σε εφαρμογή τέθηκε σήμερα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέφουν σε περιοχές που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές έπειτα από δύο χρόνια πολέμου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα μπορέσει να γιορτάσει "μια ημέρα εθνικής χαράς" με την επιστροφή όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Μετά την ανακοίνωση της έναρξης της κατάπαυσης του πυρός από τον ισραηλινό στρατό, χιλιάδες εκτοπισμένοι κινήθηκαν προς το βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ άλλοι επέστρεψαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με εικόνες του AFP.

Ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων κατευθυνόταν κατά μήκος του οδικού άξονα αλ Ρασίντ, κοντά στη Νουσεϊράτ, προς την πόλη της Γάζας. Εκτοπισμένοι δήλωσαν πως, παρά τις καταστροφές, επιλέγουν να επιστρέψουν στη γη τους, ακόμα και αν τα σπίτια τους έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ανακατάταξη των δυνάμεών του στη Λωρίδα της Γάζας, υπενθυμίζοντας ότι πολλές περιοχές παραμένουν "εξαιρετικά επικίνδυνες" για τους αμάχους.

Η συμφωνία εκεχειρίας προέκυψε έπειτα από τέσσερις ημέρες έμμεσων διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο, με τη διαμεσολάβηση διεθνών παραγόντων όπως οι ΗΠΑ. Το σχέδιο, που εγκρίθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, βασίζεται σε πρόταση που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου.

Απελευθέρωση ομήρων και ανθρωπιστική βοήθεια

Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 20 Ισραηλινούς ομήρους εντός 72 ωρών, ενώ το Ισραήλ θα αποφυλακίσει 250 Παλαιστινίους με βαριές ποινές και ακόμη 1.700 που κρατούνται στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, η πρώτη φάση της απόσυρσης ισραηλινών στρατευμάτων έχει ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων.

Εάν η συμφωνία τηρηθεί, αναμένεται να εισέλθουν φορτηγά με τρόφιμα και ιατρική βοήθεια στη Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι διαμένουν σε σκηνές μετά την καταστροφή των κατοικιών τους.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Γάζα για να διασφαλίσουν την αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα και τον αφοπλισμό της Χαμάς, σύμφωνα με τα επόμενα στάδια του σχεδίου Τραμπ.

Αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων

Στη Χαν Γιούνις, ορισμένες ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το ανατολικό τμήμα κοντά στα σύνορα, ωστόσο καταγράφηκαν πυρά από άρματα μάχης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ισραηλινοί στρατιώτες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, όμως άλλες μονάδες παρέμειναν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ αποχώρησαν επίσης από τον οδικό άξονα κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου προς την πόλη της Γάζας. Παρά τις καταστροφές, οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν χαρά που επιστρέφουν στα σπίτια τους, έστω και αν αυτά δεν υπάρχουν πλέον, καθώς για δύο χρόνια βίωσαν διαρκή εκτοπισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στη Γάζα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη δύναμη σταθεροποίησης στη Γάζα, με στόχο τον διαχωρισμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα σύνορα, στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ντόχα στο Κατάρ.
Πλήθος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία Αιγύπτου, Κατάρ και άλλων για άνοιγμα Γάζας μόνο για έξοδο

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσά τους Αίγυπτος και Κατάρ, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα του περάσματος Ράφα από το Ισραήλ μόνο για έξοδο Παλαιστινίων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο, φοβούμενες μαζικές μετακινήσεις.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Νεκρός ηγέτης ένοπλης ομάδας με φερόμενη στήριξη Ισραήλ

Νεκρός ο Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ, αρχηγός ένοπλης ομάδας της Γάζας και γνωστός αντίπαλος της Χαμάς. Σύμφωνα με την ομάδα του, σκοτώθηκε σε συμπλοκή ενώ προσπαθούσε να επιλύσει διαφορά, διαψεύδοντας ότι ευθύνεται η Χαμάς.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νεκρός ο αρχηγός φατρίας κατά της Χαμάς Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ

Ο Γιάσερ Αμπού Σαμπάμπ, γνωστός αρχηγός φατρίας κατά της Χαμάς στη Γάζα, πέθανε σε νοσοκομείο στο νότιο Ισραήλ από τραύματα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, επικαλούμενο πηγές.