ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πανοραμική Γάζας πόλης
Πανοραμική εικόνα της Γάζας στο ηλιοβασίλεμα με σύννεφα πάνω από την πόλη.

ΗΠΑ: Καμία αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα, λέει η Centcom

Ο νέος διοικητής της Centcom, Μπραντ Κούπερ, επισκέφθηκε τη Γάζα για να συζητήσει τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου σταθεροποίησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στη Γάζα παρά μόνο στο Ισραήλ για επιτήρηση.

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής Διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom), Μπραντ Κούπερ, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γάζα με στόχο τη συζήτηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο ναύαρχος Κούπερ ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι η επίσκεψή του αφορούσε τη δημιουργία ενός «πολιτικο-στρατιωτικού συντονιστικού κέντρου» υπό την ευθύνη της Centcom, το οποίο θα συμβάλει στη διαχείριση και σταθεροποίηση της περιοχής.

Παράλληλα, μια πρώτη ομάδα 200 Αμερικανών στρατιωτικών αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, με σκοπό την επιτήρηση μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τόνισε ο ναύαρχος Κούπερ, «οι ένστολοι γιοι και οι κόρες της Αμερικής ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για την παγίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της στήριξης των οδηγιών του αρχηγού του γενικού επιτελείου σε αυτήν την ιστορική στιγμή».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία στρατευμάτων στη Γάζα», διαβεβαιώνοντας πως δεν προβλέπεται ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ καταδικάζει τις καθυστερήσεις διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι το ισχύον σύστημα εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω Ισραήλ είναι ανεπαρκές, με κρίσιμες ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια, ενώ κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλήρως, παραμένει «καταστροφική» η κατάσταση υγείας.
Σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «είδε» η Αθήνα την τοποθέτηση Ισραηλινού «πρέσβη» στην Τουρκία

Πώς διαβάζει η Αθήνα τον διορισμό νέου ισραηλινού επιτετραμμένου στην Τουρκία. Η τεταμένη κατάσταση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, ο έντιμος διαμεσολαβητής τους και το παράθυρο για αποκατάσταση των διμερών του σχέσεων.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Αφαίρεση ιθαγένειας από τους δημιουργούς του ΝΑΖΑ ζητά ο υπ. Πολιτισμού

Ο Ισραηλινός Υπ. Πολιτισμού ζήτησε να αφαιρεθεί η ιθαγένεια από τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «NAZA», κατηγορώντας τους για «προδοσία». Η ταινία, που βραβεύτηκε στη Βενετία, επικρίνει τον στρατό για θανάτους αμάχων στη Γάζα.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός εκπρόσωπος ΟΗΕ: «Θα απαντήσουμε στις βρετανικές κυρώσεις»

Το Ισραήλ σκέφτεται αντίμετρα στις βρετανικές κυρώσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί η Γάζα χωρίς αφοπλισμό της Χαμάς, ενώ επέκρινε τη Βρετανία για προσπάθεια επηρεασμού της ισραηλινής πολιτικής.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός πρέσβης ΗΠΑ καταγγέλλει βρετανική κυβέρνηση για αντισημιτισμό

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για αντισημιτισμό, απαντώντας σε δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ για τη Γάζα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις λόγω του ασυνήθιστου χαρακτήρα τέτοιων σχολίων.